tiistai 4. marraskuuta 2014

Kiribath ja sipulisambol

Sri Lankasta kotoisin oleva kiribath on käytännössä kookosmaitoon keitettyä ja käsin syötävää paloiksi leikattua riisiä, jonka maku muistuttaa huomattavasti meille tuttua riisipuuroa. Itse kokeilin kiribathin valmistamista ensimmäisen kerran viime keväänä, kun kutsuin sri lankalaisen ystäväni puolisoineen kylään illalliselle. Nyt jonkin ajan kuluttua päädyin valmistamaan tätä ruokalajia toistamiseen. Erityisesti juhla-aterioilla tarjottavan kiribathin seuralaisena nautitaan yleensä chilikastiketta tai sipulisambolia ("seeni sambol"), joka on sipulista valmistettu mausteinen ja tulinen lisuke. Kiribathin voisi myös maustaa erinäisillä mausteilla, seesaminsiemenillä, cashewpähkinöillä tai vaikkapa kanelilla sekä palmusokerilla, jolloin siitä syntyy makea jälkiruoka. Itse pitäydyin aivan kiribathin perusversiossa ja tarjosin sen kaverina sri lankalaiseen tapaan sipulisambolia ja sri lankalaisten tapojen vastaisesti myös hieman makeampaa mausteista ananaschutneytä. Yksinkertaista mutta hyvää.


Kiribath


Ainekset (~20 palaa)
  • 3 dl jasmiiniriisiä (tai basmatiriisiä)
  • 6 dl vettä
  • ripaus suolaa
  • 3 dl kookosmaitoa

Keitä riisi suolatussa vedessä niin, että kaikki vesi imeytyy riisiin. Lisää joukkoon kookosmaito ja hauduttele vielä noin 5 minuuttia. Kaada riisiseos esimerkiksi leivinpaperilla vuoratun piirakkavuoan päälle ja taputtele se tasaiseksi noin 2-3 cm paksuksi levyksi. Anna riisin jähmettyä hieman ja leikkaa riisilevy tämän jälkeen vinoneliön muotoisiksi palasiksi. Tarjoile lämpimähkönä.


Sipulisambol


Ainekset
  • 3 isoa punasipulia (tai keltasipulia)
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl ruokaöljyä
  • 0,25 tl kanelia
  • 2 mausteneilikkaa
  • 0,25 tl suolaa
  • 1 tl tulista chilijauhetta
  • 0,5 rkl currylehtiä
  • 0,5 rkl tamarinditahnaa
  • 0,5 tl kalakastiketta (tai kuivattuja kalahiutaleita)
  • 1 tl soijakastiketta
  • 1 tl sokeria

Kuori punasipulit ja viipaloi ne ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy paistinpannussa ja paista punasipulisuikaleita kuumalla pannulla, kunnes ne ovat pehmenneet ja saaneet hieman väriä. Lisää pannulle valkosipulimurska, kaneli, mausteneilikat, suola, chilijauhe, murskatut currylehdet sekä tamarinditahna ja jatka paistamista hetki. Lisää tämän jälkeen pannulle kala- ja soijakastike sekä sokeri ja kääntele sipuliseosta vielä hetki kuumalla pannulla. Tarkista maku.


Reseptin alkuperä: Kiribathin perusreseptiikkaa on otettu täältä. Sipulisambolin ohje on oma  viritelmä useamman netistä löytyneen reseptin perusteella (sambolin maku sai myös hyväksynnän sri lankalaiselta vieraaltani, vaikken aivan autenttisia ohjeita noudattanutkaan).

4 kommenttia:

  1. Hah, Sri Lankasta kotoisin oleva ystäväni ei olekaan kertonut minulle tällaisesta herkusta mitään. Pitää muistaa moittia kun seuraavan kerran tapaamme!

    VastaaPoista
  2. Mahtavaa, kun pääsee matkailemaan näin helposti: otetaan tuolissa vaan hyvä asento ja antaudutaan tekstin ja kuvien vietäväksi. Sri Lankan keittiö ei ole lainkaan tuttu, mutta tässähän sitä opitaan :)

    VastaaPoista
  3. Oi nam, taas näitä minulle mieleisiä makuja. :) Pistetään mieleen!

    VastaaPoista
  4. @luimupupu: Palautetta kehiin vaan. ;) Jos nyt oikein ymmärsin, niin kiribath on enemmänkin juhla-aterioilla tarjottava ruokalaji (myös jälkkärinä) kuin perusarkiruoka. Olisi kyllä kiva tietää vähän tarkemmin tuon ruoan taustoja...

    @Blueskissa: Ruokamatkailu on onneksi tosiaan helppoa ja hauskaa. :) Pitäisiköhän itsellä koukata täältä Sri Lankasta kohta Intiaan sen teidän butter chickenin johdattelemana, se näytti niin hyvältä.

    @ssiiri: Kookos ja mausteiset lisukkeet toimii kyllä hyvin. :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...