Laitoin taas makkarakoneen laulamaan ja tekaisin erän bratwursteja. Nämä vasikan- sekä sianlihasta valmistettavat saksalaiset makkarat tehdään usein emulgoidusta lihasta ja niiden joukkoon lisätään myös sipulia sekä miedohkoja mausteita. Useissa resepteissä makkaramassaan lisätään myös mm. jauhoja, maitoa sekä kananmunaa, mutta itse jätin kyseiset ainekset tällä kertaa pois makkaroistani. Bratwurstien kaveriksi sopii saksalaiseen tyyliin hyvin hapankaali ja/tai perunasalaatti sekä maukas olut.
Ainekset
- 600 g vasikanpaistia
- 600 g luutonta rasvaista siankylkeä
- 2 sipulia
- 1 tl muskottipähkinää
- 0,5 tl jauhettua inkivääriä
- 0,5-1 tl jauhettua maustepippuria
- 0,25 tl valkopippuria
- 1 tl suolaa
- mustapippuria myllystä
- 2 dl jäämurskaa (tai erittäin kylmää vettä)
- lampaansuolta
Pilko
lihat sekä kuoritut sipulit kuutioiksi, laita palat kulhoon ja
sekoita joukkoon mausteet. Peitä kulho talouskelmulla ja
anna seoksen tekeytyä jääkaapissa pari tuntia.
Jauha seos lihamyllyssä. Itse vedin lihamassan lihamyllyn läpi kolmeen kertaan, sillä halusin makkarasta hienojakoista. Siirrä lihamassa yleiskoneeseen ja lisäile massan joukkoon vähitellen jäämurskaa koko ajan sekoittaen. Paista makkaramassasta pannulla pieni koepala ja lisää mausteita tarvittaessa.
Täytä makkarankuoret lihaseoksella ja jaa pötkö erillisiksi makkaroiksi (itse valmistin ohuita nakkeja). Esikypsennä makkarat hauduttamalla niitä lähes kiehuvassa vedessä noin 15 minuutin ajan. Säilytä makkaroita jääkaapissa käyttöön asti.
Tarkemmat yleisperusohjeet tuoremakkaran valmistukseen sekä kypsennysvinkkejä löytyy täältä.
Reseptin
alkuperä: Yhdistelmä useammasta bratwurstireseptistä, mm. Paul Gaylerin "Makkara"-kirjan ohjeesta ja netistä löytyneistä ohjeista.
Me tehtiin viime kesänä ekaa kertaa makkaraa itse. Oon laittanu kaikki nämä sinun makkarareseptit talteen; kohta on taas aika käynnistää mylly.
VastaaPoistaKivaa. Makkaroiden värkkäily on kyllä mukavaa. :) Jouluksi voisi värkätä vielä jotain joulumakkaraa...
VastaaPoistaOlen raakamakkaroita tehnyt kerran, pari vuodessa ja nyt koitan ensimmäistä kertaa tehdä niitä siten, että makkaramassa (5kg) on tehdään edellisenä päivänä. Ainakin nyt iltapäivän makkaraprässäystä odotellessa tämä tuntuu kevyemmältä tavalta toimia.
VastaaPoistaTotta, urakka on varmasti helpompi tällä tavalla toimittaessa (varsinkin noin reippaan kokoisella massamäärällä). :D
Poista