lauantai 1. marraskuuta 2014

Makea chilikastike

Minulla on ollut pitkään suunnitelmissa kokeilla makean chilikastikkeen valmistusta. "Kokit ja Potit" -blogin Hannelen esimerkkiä seuraten päädyin vihdoin kokeilemaan kyseistä kastiketta, ja hyväähän siitä tuli. Tästä edespäin vastaavat teollisesti valmistetut chilikastikepurkit saavat jäädä rauhassa kaupan hyllylle, sen verran helppoa tämän kastikkeen teko on.


Ainekset
  • 1 iso tomaatti
  • 3-4 punaista chiliä (tai maun mukaan)
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1,5 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 0,75 dl vettä
  • 1 dl riisiviinietikkaa
  • 1,25 dl sokeria
  • 0,5 tl suolaa
  • 1 limen mehu
  • 2 tl maissitärkkelystä

Pilko tomaatti hyvin pieniksi kuutioiksi. Poista chilien kannat ja hienonna ne pieneksi silpuksi. Jos haluat hieman miedomman kastikkeen, voit poistaa chileistä siemenet ja valkoiset osat ennen niiden hienontamista. Kuori ja hienonna myös valkosipulinkynnet ja raasta inkivääri.

Mittaa 0,5 dl vettä, etikka, sokeri sekä suola kattilaan ja purista joukkoon limemehu. Lisää kattilaan myös hienonnettu tomaatti ja keitä noin 10 minuuttia. Lisää kattilaan tämän jälkeen chili, valkosipuli sekä inkivääri ja jatka keittämistä vielä noin 5 minuutin ajan.

Sekoita maissitärkkelys loppuun veteen ja kaada seos pitkänä nauhana kastikkeen joukkoon koko ajan sekoittaen. Keitä chilikastiketta vielä noin 2 minuuttia. Säilö valmis kastike puhtaaseen purkkiin ja säilytä sitä jääkaapissa.


Reseptin alkuperä: "Kokit ja Potit" -blogin mahtiohje lievästi muokattuna.

6 kommenttia:

  1. Kiva kastike.Itse olen ihan hurahtanut kotitekoiseen vihreään srirachaan,jota kuluu niin paljon että joudun tekemään sitä pari kertaa kuussa;D

    VastaaPoista
  2. Heh, onneksi on nämä viikonloput ja aikaa keitellä kastikkeita. :D Vihreä omatekoinen sriracha kuulostaa kieltämättä tosi houkuttelevalta.

    VastaaPoista
  3. Millähän tän sais muokattua sokerittomaksi? :O
    Katsoin ao. dokkarin ja tulin sen verran hyvin vakuutetuksi että aloin etsimään sokeritonta "Sweet chili sauce" reseptiä, siksipä eksyin tännekin.. .

    Dr. Robert Lustig - Fat Chance: Fructose 2.0
    https://www.youtube.com/watch?v=ceFyF9px20Y

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommentistasi Savo Jr!

    Tuosta linkistäsi päätellen haluat vähentää erityisesti fruktoosin määrää? Jos haluat kastikkeeseen kuitenkin makeutta tuon chilin poltteen lisäksi (chilikastike ilman makeutustahan olisi helpoin vaihtoehto), on ohjeen peruspöytäsokeri korvattava kuitenkin jollain muulla makeuttajalla. Panimosokeri on fruktoosin suhteen sokereista parhaita vaihtoehtoja, sillä se on puhdasta rypälesokeria / glukoosia. Tummat sokerit (esim raakaruokosokeri ja intiaanisokeri) ovat myös täysin valkoista sokeria hieman terveellisempiä optioita niiden sisältämien antioksidanttien ja mineraalien vuoksi, tosin nekin sisältävät silti saman määrän fruktoosia kuin peruspöytäsokeri. Hunaja on myös eräs terveellisempi vaihtoehto valkoiselle sokerille, joskin senkään fruktoosimäärä ei liene perussokeria pienempi. Myös kuivatut hedelmät, esim (liotetut) taatelit, voisivat sopia tarkoitukseen. Hedelmät sisältävät jonkin verran fruktoosia, mutta hedelmien kuitupitoisuuden vuoksi se pääsee käsittelyyn hitaammin ja rasittaa elimistöä vähemmän. Itse käytän kuivattuja hedelmiä makeuttajana leipoessani makeahkoja leivonnaisia ilman sokeria. Sitten on tietysti nämä keinoteolliset makeuttajat, joista voi toki olla montaa mieltä. Nehän eivät sisällä fruktoosia, mutta viime vuonnahan oli paljon puhetta myös tutkimuksista, joiden mukaan ko aineet saattavat aiheuttaa diabetesta ja muita terveyshaittoja:
    http://www.hs.fi/terveys/a1388554344259
    http://www.hs.fi/terveys/a1410928879474

    Oma henkilökohtainen preferenssini näistä vaihtoehdoista olisi jättää makeutus kokonaan pois (jolloin ei toki voida puhua enää makeasta chilikastikkeesta ja muutenkin ohje kaipaisi ehkä hieman muokkausta) tai korvata perussokeri hunajalla (ehkä hieman pienemmällä määrällä vielä). Panimisokeria en itse ole kokeillut ruoanlaitossa, mutta sen käyttö kuulostaisi kyllä houkuttelevalta. Myös noita hedelmiä voisi testailla makeuttajina, joskin tämä saattaisi vaatia muutaman reseptikokeilun / iteraatiokierroksen, jotta maut pysyisivät tasapainossa.

    Sen verran vielä sanottakoon, että en henkilökohtaisesti pidä kohtuullista sokerimäärää itse valmistetussa ja muuten lisäaineettomassa maustekastikkeessa (jota kuitenkin ei lapeta naamaan desitolkulla) kovin ongelmallisena, ainesosaluettelo on tällöin kuitenkin hyvin itsellä tiedossa ja tuotetta pystyy sitten nauttimaan sen mukaisesti kohtuudella. Enemmänkin koen ongelmana tosiaan nämä prosessoidut einekset ja piilosokerin, niillä saa todellakin aikaiseksi ihan kansanterveydellisiä haittoja. Ymmärrän toki, jos joku haluaa vetää henkilökohtaisestikin täysin sokeritonta linjaa, useille ihmisille sokerit aiheuttavat fyysisesti ihan huomattavia vaivoja.

    Kiitos tosiaan videolinkistä. Näistä sokereista, prosessoidusta ruoasta, ruokateollisuuden häikäilemättömyydestä ja kuluttajien hämäämisestä on käyty mielenkiintoista keskustelua viime vuosina, ja seuraan sitä todella mielelläni.

    VastaaPoista
  5. Hei! Eilen keittelin hieman muunnetulla ohjeella eli jätin maissitärkkelyksen pois, kun käytin sokerina myös hillosokeria. Toimi!
    T. Sanna

    VastaaPoista
  6. Moikka! Ajattelin kokeille tätä hieman mukaillen. Kuinka kauan tämä säilyy jääkaapissa?

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...