sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Croissantit eli ranskalaiset voisarvet

Olen haaveillut usein croissanttien leipomisesta, mutta mieltänyt homman sen verran vaikeana ja aikaavievänä, että olen aiemmin systemaattisesti jänistänyt koko urakasta. Onneksi tuttavapiiristäni löytyy myös vähemmän arkajalkoja henkilöitä. Lankoni puoliso on nimittäin viime aikoina kunnostautunut croissanttien leivonnassa, ja hän lupautui opastamaan minutkin alkuun kyseisen homman kanssa. Eilen aamulla kampesinkin itseni sängystä kukonlaulun aikaan ja suuntasin "croissantinleivontakoulutukseen". Kokemus oli oikein antoisa, ja opin näiden ranskalaisten voisarvien valmistamisen olevan itse asiassa suhteellisen helppoa. Vaikka eri työvaiheet eivät sinänsä ole hankalia tai aikaavieviä, kuluu croissanttien valmistukseen aikaa silti yhteensä 2-3 päivää, sillä taikinan täytyy antaa levätä ja tekeytyä eri työstämisvaiheiden välillä. Eilisaamun "koulutus" oli organisoitu etukäteen loistavasti, ja olo olikin vähän kuin television kokkiohjelmassa eri työvaiheessa olevien taikinalevyjen ilmestyessä eteen kuin taikaiskusta. Aamu kruunautuikin tuoreilla ja kuohkeilla croissanteilla sekä muilla maukkailla aamupalaherkuilla. Mukaani sain myös satsin taikinaa, josta onnistuin tänään aamulla loihtimaan omaankin aamupalapöytään erän näitä ihanuuksia. Voisarvien maku oli kerrassaan mahtava, huomattavasti parempi kuin perusruokakauppojen vastineissa. Croissanttien muotoilussa on vielä opeteltavaa, mutta olen silti ihan tyytyväinen suoritukseeni näin ensimmäiseksi kerraksi. Suuri kiitos opelle!


Ainekset (16 kpl)

Taikina
  • 25 g tuorehiivaa
  • 140 g kylmää vettä
  • 140 g kevyt- tai täysmaitoa
  • 12 g suolaa
  • 55 g sokeria
  • 0,5 kg hienoa vehnäjauhoa (00-jauhatus)
  • 40 g huoneenlämpöistä suolatonta voita palasina

Lisäksi
  • 280 g jääkaappikylmää suolatonta voita
  • 1 kananmuna
  • 1 rkl vettä

Päivä 1:
Valmista taikinapohja. Murustele hiiva kulhoon ja kaada kulhoon myös vesi sekä maito. Lisää joukkoon suola, sokeri, jauhot sekä voi ja sekoita yleiskoneella tai käsin muutamia minuutteja tasaiseksi taikinaksi. Älä vaivaa taikinaa liikaa. Taputtele taikina suorakulmion muotoiseksi levyksi, kääri se tuorekelmuun ja laita jääkaappiin tekeytymään seuraavaan päivään (tai ainakin siihen asti, kunnes taikina on jääkaappikylmää).

Päivä 2:
Leikkaa kylmä voi reilun sentin paksuisiksi suorakulmion muotoisiksi viipaleiksi ja asettele viipaleet leivinpaperin päälle niin, että ne muodostavat noin 15 x 15 cm:n neliön. Laita toinen leivinpaperi voipalasten päälle ja kauli voi noin 17 x 17 cm:n tasakokoiseksi yhtenäiseksi ja tasapaksuksi neliöksi.

Ota taikina jääkaapista ja kauli se kevyesti jauhotetulla alustalla noin 26 x 26 cm:n tasakokoiseksi ja -paksuiseksi neliöksi. Nosta aiemmin valmistamasi voilevy taikinaneliön keskelle 45 asteen kulmassa taikinalevyn reunoihin nähden. Käännä taikinalevyn kulmat yksitellen voineliön keskelle hieman limittäin toistensa kanssa, eli sulje voilevy taikinan sisään niin, että toisiinsa limittyvät taikinan reunat muodostavat kirjekuoren tapaisen kuvion. Painele taikinalevyn reunat kevyesti kiinni toisiinsa. 

Kauli voitäytteisestä taikinalevystä noin 20 x 60 cm:n kokoinen suorakulmio. Taita taikina kolminkerroin, jolloin siitä muodostuu noin 20 x 20 cm:n kokoinen levy. Kääri taikina tuorekelmuun ja laita se jääkaappiin noin puoleksi tunniksi. Toista sama kaulinta- ja taitteluoperaatio vielä kahteen kertaan ja käännä taikinalevyä aina 90 astetta kaulintakertojen välissä. Toisin sanoen, jos kaulitset taikinalevyä itsestäsi pois päin, aseta taikinalevy pöydälle siten, että suorakulmion "avoin pää" on aina itseesi päin. Anna taikinan levätä aina puolisen tuntia jääkaapissa kaulintakertojen välillä. Kolmannen kaulintakerran jälkeen jätä taikinalevy muovikelmun sisään käärittynä tekeytymään jääkaappiin seuraavaan päivään (tai ainakin useiksi tunneiksi).

Vinkkejä kaulintavaiheisiin:
  • Taikinan kaulintavaiheet kannattaa myös pyrkiä tekemään mahdollisimman nopeasti ja viileässä ympäristössä, jolloin taikinan sisältämä voi ei ehdi sulaa.
  • Taikinan kaulintavaiheissa kannattaa käyttää hieman jauhoja estämään taikinan tarttumista pöytään. Liika jauhojen käyttö kaulintavaiheessa ei kuitenkaan ole hyväksi.
  • Yritä saada taikinalevyt kaulittua mahdollisimman tasakokoisiksi ja -paksuiksi.
  • Jos taikinan sisältämä voi ehtii alkaa sulaa ja taikina veltostuu liikaa kaulinnan aikana, kääräise taikina kaulimen ympärille ja nosta se hetkeksi jääkaappiin kovettumaan.

Päivä 3:
Esivalmistele loput työvaiheet. Riko kananmuna, vispaa se siivilän läpi pieneen kulhoon ja sekoita kananmunan joukkoon vielä noin 1 rkl vettä. Vuoraa leivinpellit leivinpaperilla. Valmista halutessasi paperinen malli taikinakolmioiden leikkaamisen helpottamiseksi. Taikinan kaulinta ja croissanttien muotoilun tulisi tapahtua suhteellisen ripeästi, jottei taikinan sisään kaulittu voi ehdi sulaa ennen muotoilua. Itse jätin keittiön ikkunan pakkaspäivänä hetkeksi auki ennen tätä viimeistä kaulinta- ja muotoilu-urakkaa.

Kauli taikinalevy noin 20 x 110 cm kokoiseksi tasapaksuiseksi suorakulmioksi. Jaa levy pizza- tai taikinahyrrää käyttäen tasasivuisiksi (ja teräväkulmaisiksi) kolmioiksi, joiden kannan pituus on noin 12,5 cm (ja kylkeä vastaava kolmion korkeus 20 cm). Paperista valmiiksi leikattu malli nopeuttaa tätä työvaihetta. Yhteensä taikinalevystä tulisi syntyä noin 16 kolmiota. Leikkaa jokaisen kolmion kannan keskikohtaan tämän jälkeen noin 2 cm viilto. Rullaa kolmiot kantaosasta lähtien yksitellen voisarviksi (kolmion kärkiä voi rullauksen aikana hieman venyttää) ja nostele croissantit pellille. Croissantteihin voi halutessaan taivutella pellillä hieman kaarevan muodon. Voitele voisarvet kananmunaseoksella ja anna niiden kohota vedottomassa paikassa noin tunnin ajan.

Kun voisarvet ovat kohonneet, valele ne vielä varovasti toiseen kertaan kananmunaseoksella. Paista croissantteja 200-asteisessa uunissa noin 12-18 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä ja kauniin kullanruskeita.

Valmiit croissantit voi pakastaa. Tällöin ne kannattaa lämmittää ennen tarjoilua nostamalla ne suoraan pakkasesta folioon käärittynä 180-asteiseen uuniin ja lämmittämällä niitä uunissa noin 8 minuutin ajan.


Reseptin alkuperä: Lankoni puolisoineen oli löytänyt croissanttiohjeen alun perin täältä (sivulta löytyy myös hyvät kuvat eri valmistusvaiheista).

22 kommenttia:

  1. Tulipa noista hienot! Minäkin olen iät ja ajat miettinyt croissanttien leipomista,mutta totuus on se etten ole ihan hulluna niihin ja täällä saa leipomoista niin hyviä sellaisia;D

    VastaaPoista
  2. Mielettömiä kaunokaisia. Croissantit ovat täällä vasta suunnitteluasteella, mutta tämä oli kyllä mielettömän informatiivinen postaus. Jos ei tällä pääse alkuun, ei millään.

    VastaaPoista
  3. Varsinainen urakka, mutta kauniita ovat! Minäkin tykkäisin, mutta en viitsi alkaa leipomaan, koska joutuisin(!) syömään kaikki yksin.

    Bloggeri söi ensimmäisen kommenttini. Toivottavasti tämä ei nyt jostain syystä ilmaannu tänne tuplana :)

    VastaaPoista
  4. Noniin nyt ollaan juuri siinä asian ytimessä! Nam ihanaa! Itse en ole ikinä tähän lähtenyt juuri sen kovan urakan takia ja koska olen pelännyt pettyväni omiin taitoihini ;) Rakastan Croissantteja ja nämä ovat todella herkullisen näköisiä :)

    VastaaPoista
  5. Ah, miten hyvälle näyttää! Croissantit on mun lemppareita, mutta ostan niitä lähes aina valmiina ja koskaan en ole tehnyt niitä tuolla tavalla pitkän kaavan mukaan (eli siis olen tehnyt vain tavallisia voisarvia). Voi, kun joku kerta jaksaisi! Olisi varmasti ihan parasta herkkua!

    VastaaPoista
  6. Hienoa! Minä en ole vielä uskaltautunut yrittämään croissantien tekemistä, vaikka blogini ensimmäisestä vuodesta asti on ollut tallella hyvä youtube-video asiasta :D

    VastaaPoista
  7. Onpa herkullisen näköisiä! Kaunis kullanruskea väri. :)

    VastaaPoista
  8. Oho, täällähän on kommentteja. :) Osaisiko joku muuten neuvoa, miten saisin Bloggerin asetukset vinksautettua sille mallille, että näihin kommentteihin saisi kommenttikohtaiset vastausketjut?

    @Jael: Kiitos. Jos on hyvät leipomot lähistöllä, niin miksipä silloin turhaan vaivautuisi. :) Minun "lähileipomosta" saa yleensä jo kuivahtaneita croissantteja...

    @Jonna: Kiitos. Ohjeistuksesta tuli aika pitkä, oikeasti noiden tekeminen on paljon helpompaa kuin mitä reseptin pituudesta voisi päätellä. :)

    @Kotiharmi: Kiitos. Voivoi, se olisi kyllä tosi harmi. ;) Minunkaan puoliso ei aiemmin ole juuri kaupan croissantteja suostunut syömään, mutta näin itse tehtynä ja uunituoreena ne kyllä tuntuivat maistuvan.

    @Annis: Kiitos. Jos olet croissanttiaddikti, niin suosittelen kyllä lämpimästi kokeilemaan niiden tekoa joskus itse. Itse yllätyin siitä, kuinka helppoa tuo homma loppujen lopuksi oli (vaikka taikinan tekeytymistä joutuukin hieman odottelemaan). Eikähän se haittaa, jos välillä feilaakin joku kokeilu, onnistumisen riemu on sitten lopulta sitäkin isompi. :)

    @Heidi: Kiitos. Suosittelen kyllä kokeilemaan, oli tosi herkkua. :) Eipä noita ihan joka viikko jaksa leipoa, mutta onneksi osan voi tosiaan pakastaa tulevia herkkuhetkiä varten.

    @Campasimpukka: Pitkään tosiaan minullakin meni tähän kokeiluun ryhtymisen kanssa. Onneksi oli tosi hyvä "ope" lähipiirissä, olisin muuten vieläkin jänistänyt urakasta. :)

    @luimupupu: Merci beaucoup. :)

    @ssiiri: Kiitos. :)

    @Paula: Kiitos. :)

    VastaaPoista
  9. Kiitos Peggy. :) Ehkei vielä ihan täydellisiä, mutta ainakin melkein... ;)

    VastaaPoista
  10. Wau, mitä kaikkia ihania ruokia sinä jaksat väsätäkään :)) vesi herahtaa kielelle ;)

    VastaaPoista
  11. Hei! Minulle on tulossa brunssitarjoilu viikonloppuna ja haluaisin tehdä kuohkeita voisarvia helpolla ;) Nämä ovat kyllä täydellisiä, mutta joudun tekemään tuplamäärän ja epäilen omia taitojani. Oletko kokeillut jotakin helpomapaa ja hyvää päivän sarvireseptiä?

    VastaaPoista
  12. Kyllä sinäkin näitä osaat varmasti tehdä, mutta ihan oman stressitason ja mielenrauhan vuoksi kannattaa varmaan tosiaan "harjoitella" ensin rauhassa joku rauhallinen viikonloppu ilman brunssitarjoilupaineita. En valitettavasti ole tehnyt tuommoisia kuohkeita voisarvia kuin tällä yllä olevalla reseptillä ja sitten valmiista kaupan voitaikinasta, se ainakin on helppoa ;).

    VastaaPoista
  13. Itselläni on jo viikonloppuna brunssi kymmenelle naiselle ja lapsia päälle! Kaikki tarjoilut teen itse kolmen pikku-apulaisen kanssa :D Taidan tehdä sitten ihan tavallisia"ei kuohkeita" näin alkuun! ;) kiitos vinkistä.

    VastaaPoista
  14. Melkoinen urakka sinulla tiedossa! Tsemppiä brunssivalmisteluihin, loihdit apulaistesi kanssa varmasti aikamoiset herkut. :)

    VastaaPoista
  15. Kyllä, herkut harmailla hiuksilla ;)

    VastaaPoista
  16. Mahdottoman kauniita yksilöitä!
    Linkin takana oli toinen mokoma aivan ihania croisantteja... huh ;D

    VastaaPoista
  17. Kiitos Taru. :) Ihan samaan en vielä pystynyt verrattuna alkuperäisen ohjeen kuvissa näkyviin sarviin verrattuna, mutta ihan croissantin näköisiä näistäkin kyllä tuli. Ja hyvältä maistui. :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...