lauantai 4. kesäkuuta 2016

Raparperi-rahkapiirakka vadelmatwistillä

Puoli kuuta peipposesta, raparperipiiraasta ei päivääkään... Alkukesän ensimmäinen pakollinen raparperipiirakka syntyi tänä vuonna ystävältäni saadun ohjeen mukaisesti. Mehukas ja makea piiras kätkee sisäänsä rahkaisan täytekerroksen ja saa pintaansa rapean muruseoksen. Lisäsin piiraaseen raparperin lisäksi myös hieman vadelmia, jotka tuovatkin piirakkaan mukavasti lisämakua sekä -näköä. Piirakan paistovaihe ei vaan omalta osaltani sujunut täysin kuin Strömsössä; alimmaiseksi tullut taikinakerros ja piiraan keskimmäinen rahkakerros kun vaihtoivat paiston aikana mystisesti paikkaansa joissain piirakan osissa. Makuun tämä kummallinen käytös ei onneksi vaikuttanut. Alla olevalla reseptillä valmistuu suurikokoinen, ison uunipellin kokoinen piirakka. Mikään ei toki estäisi vaikkapa puolittamasta ohjetta hieman pienemmässä piirakkavuoassa paistettavan herkun aikaansaamiseksi.


Ainekset (1 iso uunipellillinen, noin 30 palaa)

Piirakkapohja
  • 1,2 l vehnäjauhoja
  • 4,5 dl sokeria
  • 3 tl leivinjauhetta
  • 3 tl ruokasoodaa
  • 3 tl vaniljasokeria
  • 375 g voita
  • 2 kananmunaa
  • 3 dl piimää

Täyte
  • noin 500 g raparperia
  • 150-200 g vadelmia
  • 750 g maitorahkaa
  • 2,5 dl sokeria
  • 3 kananmunaa
  • 3 tl vaniljasokeria
  • 0,5 dl sitruunamehua

Laita uuni lämpenemään 175-asteiseksi. 

Sekoita piirakkapohjan kuivat ainekset keskenään. Sulata voi ja sekoita se jauhojen joukkoon. Jaa taikina kahteen osaan ja sekoita toiseen osaan kananmunat sekä piimä. Levitä tämä osa taikinasta tasaiseksi kerrokseksi leivinpaperilla vuoratulle suurelle korkeareunuksiselle uunipellille.

Pilko raparperit ja ripottele ne taikinan päälle yhdessä vadelmien kanssa. Sekoita loput täytteen ainekset keskenään ja levitä seos raparperin päälle. Ripottele lopuksi jäljelle jäänyt murutaikinaseos rahkakerroksen pinnalle.

Paista piirasta 175-asteisessa uunissa noin 45-60 minuuttia.


Reseptin alkuperä: Sain ohjeen ystävältäni. Resepti lienee alkujaan lähtöisin Kinuskikissalta.

12 kommenttia:

  1. Kyllä on taas kauniita kuvia ja miten ihana raparperipiirakka! Täytyy itsekin laittaa joskus vadelmaa raparperin pariksi, varmasti makeuttaa ja tuo väriä yhtä lailla kuin raparperin melkeinpä vakiopari eli mansikka.:-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Terhi. :) Vadelma toimi kyllä hyvin. Tosin vadelman maku tahtoo vaan olla sen verran dominoiva, että suhteellisen pienikin määrä marjoja riittää kivan twistin tuomiseen.

      Poista
  2. Herkuullisen näköinen murupiirakka! Meidän oma raparperisato näyttää jäävän tänä vuonna yhteen piirakkaan ja yritän kuumeisesti päättää, mihin reseptiin raaskin hennot varret käyttää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minun pihanikin raparperisato jää tänä vuonna ehkä hieman pieneksi, onneksi kaupasta saa lisää tätä herkkua. :)

      Poista
  3. Todella kaunis kuva! Ja miten hyvä idea lisätä raparperipiirakkaan vadelmia, sillä usein punainen väri häviää muuten jonnekin. Näyttää muutenkin herkulliselle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. :) Vadelmissa on tosiaankin aika vahva maku, joten raparperinkaan kanssa ei kannata pihtailla tässä yhdistelmässä.

      Poista
  4. iik, en ole tänä vuonna tehnyt vielä ainuttaakaan raparperipiirakkaa. Mikä synti suorastaan, kun katselen kuviasi. Kauniita, niinkuin aina <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iiik! ;) Ja kiitos. :) Minulta loppui jo raparperit omasta penkistä, mutta ajattelin juhannukseksi pyöräyttää vielä yhden piirakan kaupan antimista.

      Poista
  5. Ihana piirakka! Ohje on samanoloinen kuin suosittu maisemakahvilan piirakka-ohje. Ja se onkin vanha ohje! :D Mulla on blogissa pari samantapaista ohjetta ja nämä vanhanaikaiset piirakat ei oo turhaan suosittuja! Ne on niin maukkaita. Mulla on muutaman kerran valahtanut rahka taikinan alle ja syitä olen ajatellut pari. Varma en tietysti ole mutta kerron ne silti ;D Yksi ajatus joskus kävi mielessä, että jauhojen vähäinen määrä tekee taikinasta niin ohutta, että rahka painonsa takia painuu sen alle. Siksi lisäsin yhteen ohjeeseeni ½dl enemmän jauhoja. Toinen moka kävi joskus kun tein monta piirakkaa ja jouduin käyttämään kuumaa peltiä uudestaan. Silloin ajattelin kuuman pellin lämmittäneen taikinaa niin että se oheni ja sitten rahka taas painui helpommin läpi. Nämä on ihan ajatusleikkiä, mutta voi olla että pitää ihan paikkaansakin :)

    Tämän piirakan kommenteissa on juttua tästä:
    http://taikakakut.blogspot.fi/2013/05/raparperi-piirakka-marja-piirakka.html

    Kurkkaappa muuten sitruunainen versio murupintaisesta piirakasta! On hyvää! :)
    http://taikakakut.blogspot.fi/2014/08/sitruunarahkapiirakka-muru-paallisella.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, kiitos kommentista, toivoinkin jonkun piirakkamestarin osaavan arvella syytä tuohon rahkakerroksen valahtamiseen. Minä epäilin myös liian vähäistä jauhojen määrää, pitää kokeilla uudestaan joskus hieman suuremmalla jauhosatsilla. Leivinpelti oli kylmä tätä piirakkaa tehdessäni. Onneksi tuo nurinkurisuus ei vaikuta mitenkään makuun. :)

      Herkullisia piirakoita sinulla tosiaan, ja kerrokset ihan oikein päin. :D Sitruunainen versio kuulostaa kieltämättä älyhyvältä!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...