sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Tandoorikana

Olen useampaan otteeseen sri lankalaisen ystäväni luona vieraillessani päässyt herkuttelemaan maukkaalla tandoorikanalla. Onnistuin tänä keväänä urkkimaan ystäväni reseptin myös omaan käyttööni, ja kyseinen ohje onkin sittemmin ollut ahkerassa käytössä omassa kotikeittiössäni. Intialaisen keittiön klassikkoruokiin kuuluvan tandoorikanan valmistus on helppoa ja ruokaa valmistuu kerralla suuremmallekin porukalle. Mausteinen jogurttimarinadi tekee broilerinpaloista hyvin maukkaita ja mureita, joskin marinoituminen vie oman aikansa. Omatekoisesta tandoorimarinadista ei tule aivan yhtä punaista kuin kaupan usein väriaineella värjätyistä tahnoista; sen maku on kuitenkin mainio. Olen itse paistanut tandoorikanani toistaiseksi ihan sähköuunissa. Nyt kesän koittaessa tarkoitus olisi kokeilla myös grillaamista sekä mahdollisesti savustuspöntössä kypsentämistä.


Ainekset (4-6:lle)
  • noin 1,5 kg ronskin kokoisia broilerinpaloja (itse käytin broilerin koipinuijia sekä paistileikkeitä)
  • 1 sitruunan mehu
  • 1 tl suolaa
  • 1,5 tl jauhettua paprikaa

Tandooritahna 
  • 300 g turkkilaista jogurttia
  • 1 rkl jauhettua paprikaa (osan voi korvata savupaprikajauheella)
  • 1,5 tl currymausteseosta (itse käytin Hot Madras-sekoitusta)
  • 1 tl garam masala-mausteseosta
  • 1 tl kurkumaa
  • 1 tl valkosipulijauhetta
  • 1 tl jauhettua inkivääriä
  • 1 tl suolaa
  • 0,5 tl sarviapilan siemeniä
  • 0,5 tl chilijauhetta


Poista kanapaloista mahdollinen nahka ja viiltele niiden pintaan veitsellä muutamia hyvin ohuita viiltoja, jotta mausteet pääsevät imeytymään lihaan paremmin. Sekoita sitruunamehu, suola sekä paprikajauhe keskenään ja kääntele broilerinpalat huolellisesti seoksessa. Anna marinoitua jääkaapissa noin 30 minuuttia.

Sekoita tandooritahnan ainekset huolellisesti keskenään. Nostele broilerinpalat edellisestä marinadistaan ja kääntele ne sitten huolellisesti tandooritahnassa siten, että palaset ovat kauttaaltaan tandooritahnan peitossa. Anna kanapalojen marintoitua jääkaapissa vähintään 2 tuntia, mielellään vaikka yön yli.

Vuoraa leivinpelti foliolla ja nosta pellin päälle uuniritilä. Paistamisen aikana broilerinpaloista irtoaa jonkin verran nestettä, ja foliolla peitetty leivinpelti onkin hyvä apuväline suojaamaan uunin pohjaa suuremmalta sotkulta. Nostele broilerinpalat uuniritilälle ja kaada marinointiastiaan mahdollisesti jäänyt tahna kanapalojen päälle. Nosta kanapalat sekä uuniritilän alla oleva uunipelti 200-asteiseen uuniin ja anna kanojen paistua 40-45 minuuttia. Broilerin pintaan saan muodostua muutamia hieman tummempia läikkiä, mutta marinadi ei saisi toki palaa liiaksi.


Reseptin alkuperä: Sri lankalainen ystäväni, kiitos taas mainiosta ohjeesta.

10 kommenttia:

  1. Oooh olet saanut autenttisen reseptin! Tätä on ehdottomasti kokeiltava ja nimenomaan grillattuna tai tosiaan jopa savustuspöntössä. Loistava idea! Rakastan intialaista ruokaa yli kaiken!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuohon autenttisuuteen vielä pieni disclaimeri: Sri lankalainen ystäväni painotti, että tämä ruokalaji tulee tosiaan intiasta (ei ole siis hänen tekemänään täysin autenttinen). :) No riittävän lähelle kuitenkin.

      Poista
  2. Minäkin tykkään intialaisesta ruuasta, joten pakkohan tätä on joskus päästä testaamaan!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Intialainen ruoka on kyllä hyvää, ja tämä kana ei tehnyt sääntöön poikkeusta. :)

      Poista
  3. Olisipa kiinnostavaa kuulla, miten tämä savustuspöntössä onnistuu - tai voihan tuota itsekin kokeilla: meillä on iso pönttö, jolla nykyisin on vähän käyttöä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerrohan, miten onnistuu, jos ehdit kokeilla savustusta ennen minua. :)

      Poista
  4. Kerrothan miten savustuspöntössä onnistuu! Tosin meillä on käytössä sähkösavustin, joka tahtoo olla turhan kuuma. Lämpötilaa voi säätää vain repimällä johtoa välillä pois seinästä :)

    VastaaPoista
  5. Eipä ole tandoorimaustetta tullut itse tehtyäkään, kiitos vinkistä! Tämä Sri Lanka -sarja ei nyt yhtään helpota matkakuumettani... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, pakko matkustaa kaukomaihin näin ruokamatkaillen, kun ei oikeasti pääse reissuun. ;D

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...