tiistai 3. toukokuuta 2016

Sri lankalainen omenacurry

Olen tässä kuluneen kevään aikana päässyt ilokseni sukeltamaan jälleen muutamaan otteeseen sri lankalaisen keittiön saloihin kyseisestä maasta peräisin olevan ystäväni kotikeittiössä. Tällaiset kaveripiirin rennot monikulttuuriset ruoanlaittosessiot ovat kyllä mukavia; käteen jää hauskoja muistoja, hyvää ruokaa ja takataskuun aina muutama uusi resepti. Tällä erää eräs menulla komeillut kasvisruoka-annos oli tämä lämmittävän maukas omenacurry. Kuten curryruokien kohdalla yleensäkin, ruokalajin ainesosaluettelo vaikuttaa ensisilmäyksellä pitkältä, mutta ruoan valmistus itsessään on kuitenkin suoraviivaisen helppoa.

Alkuun ihmettelin hieman omenan käyttöä curryssä, enpä ollut tällaisesta kombosta ennen kuullutkaan. No Sri Lankassa ei juuri omenoita paljoa kasva, ja perinteisesti kyseinen ruoka valmistetaankin jostain toisesta omenaa pitkälti muistuttavasta hedelmästä. Omena on ilmeisesti ainakin Oulussa asuvan sri lankalaisen yhteisön mielestä kuitenkin riittävän hyvä paikallinen korvike kyseiselle hedelmälle. Ruokaan kannattaa varata hieman kirpeänhappamia omenoita, ja suomalaiset omenalajikkeet sopivatkin tähän ruokalajiin erinomaisesti. Curryn voi vaihtoehtoisesti valmistaa vastaavalla tavalla myös mangosta, jolloin kaupasta kannattaa kuulemani mukaan varata hieman raakoja hedelmiä. Mangot myös leikataan perinteisesti pidemmiksi suikaleiksi, ei pienen suupalan kokoisiksi lohkoiksi kuten omenat.

Kuten curryissä yleensäkin, ei tässäkään ruoassa mausteissa paljoa pihtailla. Tämän myös huomaa ruoan valmistusvaiheessa. Valmistaessani vastikään kyseistä ruokaa omassa kotikeittiössäni currymausteista levisi asuntooni hyvin voimakas curryn tuoksu, joka ei meinannut hälvetä sitten millään. Yritin pitää ikkunoita auki ja tuulettaa asuntoa kunnolla ruoanlaittovaiheessa ja myöhemminkin; silti vielä lähes viikon kuluttua kämpässäni vieraillut ystäväni uteli heti ovesta sisään astuessaan, että olenko kokkaillut asunnossa juuri intialaista ruokaa.


Ainekset (lisukkeena 4-6:lle)
  • 3 omenaa
  • 1 pieni sipuli
  • 1 vihreä chilipalko
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1 rkl ruokaöljyä
  • noin 5 currylehteä
  • 0,5 tl sinapinsiemeniä
  • noin 2-3 cm:n pätkä kanelitankoa
  • 1 kardemumman palko
  • 2 kokonaista neilikkaa
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 tl currymaustetta (itse käytin Hot Madras-sekoitusta)
  • 0,25 tl sarviapilan siemeniä
  • 0,25 tl kurkumaa
  • 0,75-1 tl suolaa 
  • 1 tl soijakastiketta
  • 1 tl omenaviinietikkaa
  • noin 0,5 dl vettä
  • noin 3 rkl kookosmaitoa

Kuori omenat, leikkaa ne puoliksi ja poista niistä siemenkodat. Leikkaa omenanpuolikkaat pitkittäin kukin ensin 4 osaan ja jokainen pitkä lohko tämän jälkeen poikittain 3 osaan (saat yhdestä omenasta yhteensä 24 palaa). Kuori sipuli ja viipaloi se sekä chilipalko ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja murskaa valkosipulin kynnet ja katko currylehdet muutamaan osaan.

Kuumenna ruokaöljy kattilassa. Lisää kattilaan sinapinsiemenet, chili, valkosipuli, currylehdet, kanelitanko, kardemumma sekä neilikat ja paahda mausteita hetki miedohkolla lämmöllä samalla sekoitellen. Lisää kattilaan vielä paprika, currymauste, sarviapilan siemenet, kurkuma sekä suola ja jatka mausteiden paahtamista pieni hetki. Lisää sipuli mausteiden joukkoon ja kuullota se pehmeäksi.

Lisää omenapalat kattilaan yhdessä soijakastikkeen, omenaviinietikan sekä veden kanssa. Anna curryn kypsyä kannen alla kevyesti kiehuen noin 10-15 minuuttia välillä sekoitellen, eli kunnes omenapalat ovat kypsyneet. Sekoita vielä kookosmaito curryn joukkoon ja kiehauta.


Reseptin alkuperä: Sri lankalainen ystäväni, kiitokset ohjeesta.

8 kommenttia:

  1. Hyvin voin kuvitella omenan sopivan noihin mausteisiin. On kyllä arvokasta, että pääsee kokkailemaan ihmisten kanssa, jotka edustavat täysin toisenlaisia ruokakulttuureja kuin oma!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanos muuta, yhdessä tekemällä sitä kuitenkin oppii parhaiten. Hyvin sopi omena tosiaan curryyn, vaikka sitä aluksi hieman ihmettelinkin...

      Poista
  2. Kuulostaa tosi hyvältä;kiva kun on tuollaisia ystäviä keiltä voi oppia eksoottisia ja uudenlaisia ruokaohjeita:) Minulla on täällä burmalainen ystävä,pitäisi kysyä häneltä joitakin ohjeita...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noniin, kivaa, nyt jäänkin odottelemaan burmalaisten reseptien ilmaantumista blogiisi. :)

      Poista
  3. Tuon aineslistan kun lukaisee, niin melkein haistaa ruuan tuoksun!

    Tätä lukiessa tuli mieleen omenainen katkarapucurry, jota on tehnyt joskus ihan hirveän kauan sitten - varmasti 20 vuotta sitten. Ei siitä ole ainakaan karsea makumuisto jäänyt, päinvastoin muistelen sen olleen hyvää. Mistähän lienee siihenkin ohje tullut...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoista, katkaravuthan muuten kyllä sopivat hyvin omenaan. Omenainen katkarapucurry kuulostaa hyvinkin kokeilemisen arvoiselta. :)

      Poista
  4. Kuulostaa mahtavalta, tätä pitää kokeilla! Ollaan tässä vilkuiltu Sri Lankan matkoja talveksi, enää puuttuu se kuuluisa lottovoitto :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kyllä kiva kasviscurry, voisi kokeilla samaa ohjetta muillakin kasviksilla (kaaleilla jne). Näinpä, lottovoittoa odotellessa.. :D

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...