torstai 3. syyskuuta 2015

Sianlihamakkarat

Vaikka oma ryytimaani jäi tänä vuonna heikolle hoidolle, sain onnekseni kuluneen kesän aikana kerätä useaan otteeseen yrttejä, erityisesti salviaa, ystäväni runsassatoisesta yrttipenkistä. Salviaa tulee hyödynnettyä usein pastan, kana- sekä possuruokien maustamiseen, ja päätyipä kyseinen yrtti kesän aikana yhdessä savupekonin sekä muskottipähkinän kanssa myös maukkaiden sianlihamakkaroiden mausteeksi. Nämä yksinkertaiset possumakkarat syntyvät yllättävän helposti ja kypsyvät näppärästi vaikkapa grillissä.


Ainekset (noin 16 makkaraa)
  • 600 g luutonta sianlapaa
  • 600 g rasvaista siankylkeä (+ pieni pala silavaa, jos rasvan määrä tuntuu muuten liian pieneltä)
  • 400 g savupekonia
  • 5 valkosipulinkynttä
  • (1 dl jäämurskaa tai erittäin kylmää vettä)
  • 3-4 rkl tuoretta salviaa hienonnettuna
  • 1 tl jauhettua muskottipähkinää
  • 2 tl suolaa
  • mustapippuria
  • siansuolta

Pilko lihat, pekoni sekä silava kuutioiksi ja sekoita lihojen joukkoon hienonnetut valkosipulinkynnet. Jauha lihat lihamyllyssä (itse vedin lihamassan myllyn läpi kahteen kertaan), ja sekoita massan joukkoon halutessasi hieman jäämurskaa. Mausta makkaramassa hienonnetulla tuoreella salvialla, muskottipähkinällä, suolalla sekä mustapippurilla. Paista makkaramassasta pannulla pieni koepala, maistele ja lisää mausteita tarvittaessa.

Täytä makkarankuoret lihaseoksella ja jaa pötkö erillisiksi makkaroiksi. Säilytä makkarat jääkaapissa käyttöön asti. Kypsennä sianlihamakkarat huolellisesti kauttaaltaan ennen niiden tarjoilua esimerkiksi paistinpannussa, grillissä tai uunissa. Voit myös esikypsentää makkarat halutessasi ennen niiden paistamista hauduttamalla makkaroita lähes kiehuvassa vedessä noin 20 minuutin ajan.

Tarkemmat yleisperusohjeet tuoremakkaran valmistukseen sekä kypsennysvinkkejä löytyy täältä.


Reseptin alkuperä: Louise Pickfordin "Grilliruoat"-kirjan ohje pienin muokkauksin.

8 kommenttia:

  1. Hyvännäköisiä pötkylöitä jälleen! Me juuri suunniteltiin lauantaille makkaramenuuta, nyt vaan jännätään, löytyykö huomenna suolia kaupasta :)

    VastaaPoista
  2. Oi, nami. Pitäisi laittaa makkaratehdas pystyyn. Edellisestä on jo pitkä aika.

    VastaaPoista
  3. Onpas herkullisen kuulloisia ja hyvän näköisiä makkaroita. :)

    VastaaPoista
  4. @Paula: Kiitos. :) Toivottavasti kaupasta löytyi suolta, sen kanssa saa tosiaan aina vähän jännätä. Minä ostan nykyään aina kerralla vähän enemmän ja pistän loput pakkaseen, suoli säilyy siellä yllättävän pitkään.

    @luimupupu: Makkaran tekoon vaan. Minullakin meni pitkä aika ilman makkaroita, taisi olla joulu kun kaivoin makkarakoneen tätä ennen edellisen kerran esiin.

    @Siiri: Kiitos kiitos. :)

    VastaaPoista
  5. Kappas ei ole tullut mieleenkän pakastaa niitä, kiitos vinkistä! Suolia löytyi onneksi ja tehtiin chorizoja ja cumberlandeja. Olivat niin hyviä, että yhtään valokuvaa ei niitä mutustelessa muistanut todisteeksi blogiin asti ottaa :D

    VastaaPoista
  6. Hienoa, että makkarat onnistuivat! Minullakin on cumberlandit kokeiltavien listalla, olisi ollut kiva saada niihin joku hyvä ohje. Aika harva ruoka sitä tosiaan blogiin asti päätyy, yleensä sitä kuitenkin syö mieluummin kuin kuvaa. :)

    VastaaPoista
  7. Mitäs luulet, sain villisian ulkofilettä ja haluaisin tehdä siitä makkaraa, onnistuisikohan tällä ohjeella jos korvaa lavan fileellä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt kyllä nolottaa...en ole koskaan valmistanut villisian ulkofileetä, joten en uskalla varmaksi sanoa. Lavan ja fileen rakennehan nyt on vähän erilaista, mutta uskoisin homman periaatteessa kyllä toimivan. Filee on aika vähärasvaista ja kannattaneekin varmistaa, että makkaramassaan tulee lisättyä tarpeeksi rasvaa (lisää vaikka hieman silavaa tms), muuten tulee mureketta eikä makkaraa. Jos innostut kokeilemaan, olisin todella kiinnostunut kuulemaan lopputuloksesta. Oikein kivaa Pääsiäistä!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...