Syksy on saapunut, mutta sepä ei estä raikkaiden ja kevyiden kevätkääryleiden rullailua. Minä täytin nämä viikonloppulounaana tarjotut riisipaperiin kiedotut kääryleet tällä kertaa itämaisittain marinoidulla ankalla sekä raikkailla kasviksilla. Rullien kylkeen keittelin maukasta aasialaishenkistä barbecuekastiketta, joka dippikastikkeen lisäksi toimisi nimensä mukaisesti mainiosti varmasti myös grillauskastikkeena. Hyvää oli.
Ainekset (12 kevätkäärylettä)
- 2 ankan rintafileetä
- 0,5 dl seesamiöljyä
- 0,5 dl soijakastiketta
- 2 tl riisiviinietikkaa
- 2 tl hunajaa tai sokeria
- 1 iso porkkana
- 0,5 kurkku
- 150 g kiinankaalia tai keräkaalia
- 2 purkkia tuoreita yrttejä (minttua, korianteria ja/tai thaibasilikaa)
- 12 riisipaperiarkkia (+ vettä niiden liottamiseen)
Aasialainen barbecuekastike
- 1 dl paseerattua tomaattia
- 1 dl vettä
- 0,5 dl hoisin-kastiketta
- 2 rkl soijakastiketta
- 1 rkl riisiviinietikkaa
- 2-3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
- chilikastiketta tai chilihiutaleita maun mukaan
- 0,5 tl jauhettua korianteria
- 0,5 tl kanelia
- 1 kokonainen tähtianis
- 1 kokonainen neilikka
Laita ankan rintafileet marinoitumaan. Sekoita seesamiöljy, soijakastike, riisiviinietikka sekä hunaja
keskenään tasaiseksi marinadiksi. Viillä ankanrintojen rasvapuolelle veitsellä ruudukkokuvio
mutta älä kuitenkaan leikkaa lihaan asti. Hiero marinadi ankanrintojen
pintaan ja anna lihojen
maustua jääkaapissa muutama tunti tai mieluiten yön yli.
Valmista aasialainen barbecuekastike. Mittaa kaikki kastikkeen ainekset kattilaan ja keitä seosta noin 10-15 minuuttia, tai kunnes kastike on saostunut sopivasti. Poista kastikkeesta tämän jälkeen tähtianis sekä neilikka ja anna kastikkeen jäähtyä.
Kypsennä lihat. Laita
ankanrinnat kylmälle paistinpannulle rasvapuoli alaspäin. Lämmitä
tämän jälkeen paistinpannu (älä kuitenkaan liian kuumaksi) ja anna fileiden
paistua omassa rasvassaan noin 5-8 minuuttia. Käännä rintafileet ja
jatka paistamista vielä noin 3 minuuttia. Suolaa ankanrinnat, nosta ne
uunivuokaan ja kaada mukaan myös mahdollisesti ylijäänyt marinadi.
Paista ankanrintoja ~125-asteisessa uunissa, kunnes fileiden
sisälämpötila on noin 54 astetta; tällöin ankka jää vielä sisältä
roseeksi. Anna rintafileiden vetäytyä
paistamisen jälkeen noin 10 minuuttia ja leikkaa fileet tämän jälkeen ohuiksi viipaleiksi.
Kuori porkkana, poista kurkusta siemenet ja viipaloi kasvikset ohuiksi suikaleiksi. Leikkaa myös kaali ohuiksi siivuiksi ja pese sekä kuivaa yrttien lehdet.
Kokoa kevätkääryleet yksitellen.
Liota riisipaperiarkkia hetken aikaa vedessä niin, että se pehmenee
hieman (älä liota turhan kauaa, tai arkki menee liian lötköksi). Nosta
arkki lautaselle tai muulle tasaiselle pinnalle ja kokoa arkin
alareunaan pieni kasa yrttejä, kurkkua, porkkanaa, kaalia sekä ankanlihaa. Lusikoi täytteiden päälle
hieman aiemmin valmistamaasi aasialaista barbecuekastiketta. Käännä arkin
alareuna sekä sivut täytteiden päälle ja rullaa levy napakaksi
kääryleeksi. Asettele valmiit kevätkääryleet tarjolle yhdessä lopun kastikkeen kera.
Reseptin alkuperä: Aasialaisen barbecuekastikkeen perusrunko on Louise Pickfordin "Grilliruoat"-kirjasta (pienin muokkauksin).
Nää on niin hyviä. Itse teen kasvistäytteillä, ja ravutkin sopivat mainiosti. Nam! Parempia kuin sushit. :)
VastaaPoista:) Minäkin täytän kääryleet yleensä kasviksilla ja katkaravuilla (ja joskus pelkillä kasviksilla); päätin kokeilla nyt vaihtelun vuoksi ankkaa ja hyvin toimi kyllä sekin. Kastike vaikuttaa kyllä kans tosi paljon tuohon makuelämykseen.
PoistaHauska sattuma. Mun veli seurustelee vietnamilaisen tytön kanssa ja ovat juuri tänään tulossa kylään opettamaan näiden "summer rolls" oikeaoppista käärimistä ja syömistä :)
VastaaPoistaKuulostaa tosi hauskalta! Jäänpä mielenkiinnolla odottelemaan, jos blogiisi ilmaantuisi piakkoin kattavampi juttu rullien oikeaoppisesta teosta. :)
PoistaHerkulliset täytteet ja ihanan kuulloinen kastike. :)
VastaaPoistaKiitos! Kastike oli kyllä hyvää ja helppotekoista, meinaan tehdä sitä uudestaan muihinkin aasialaishenkisiin ruokiin.
PoistaIhanan raikkaan näköiset rullat! Annoskateus iski ;)
VastaaPoistaKiitos Heidi! Annoskateus on kyllä yleinen tauti ruokablogeja seuraillessa, itsekin poden sitä päivittäin. :)
PoistaHerkullisen näköisiä rullasia! Ankka voisikin toimia hyvin täytteenä, varsinkin tuon veden kielelle tuovan kastikkeen kanssa :)
VastaaPoistaKiitos Paula. :) Itse olen suuri ankan ystävä, joten minulle ainakin maistui ankka myös näin rullien täytteenä. Kastikkeesta tuli myös hyvää. :)
Poista