lauantai 5. syyskuuta 2015

Paistettu vadelma-sitrusjuustokakku

Olen haaveillut paistetun juustokakun leipomisesta jo pitkään. Tässä yhteydessä pitkään tarkoittaa oikeasti pitkään, sillä paistetun juustokakun kummitus kotiutui päähäni jo teinivuosinani "Frendit"-sarjan juustokakkujakson yhteydessä. Kun pari vuotta sitten "Koko Suomi leipoo"-ohjelman juustokakkuosiossa hehkutettiin ihan toden teolla erään kilpailijan leipomaa herkullisen näköistä sitruksista vadelmajuustokakkua, listautui kyseinen kakku pikimmiten loputtoman pitkälle kokeiltavien ruokien listalle. Viime kesän vadelma-aikaan en ehtinyt kakkua leipomaan, mutta onneksi tänä kesänä pääsin vihdoin korjaamaan tilanteen. Tässäpä siis "pienellä" viiveellä elämäni ensimmäinen paistettu juustokakku, joka on valmistettu telkkarista tutun Mailiksen reseptiä noudattaen. Kakun reunoista ei tullut tasaisen ruskeita, mutta sepä ei onneksi makuun vaikuttanut. Maukastahan tästä kakusta ennakko-odotusten mukaisesti tuli; sitruunankuoriraaste on omiaan raikastamaan tuhtia kakkua ja kotimaiset (omin pikku kätösin poimitut villi)vadelmat kruunaavat kokonaisuuden hienosti.


Ainekset

Kakkupohja
  • 80 g voita
  • 150 g digestivekeksejä

Täyte
  • 600 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 100 g ranskankermaa
  • 2 tl raastettua sitruunan- ja/tai appelsiininkuorta
  • 2 dl sokeria
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 3 kananmunaa
  • noin 1 dl vadelmia

Koristelu
  • tuoreita kotimaisia vadelmia
  • tomusokeria

Lämmitä uuni 170-asteiseksi ja valmista kakkupohja. Vuoraa halkaisijaltaan noin 20-23 cm:n kokoisen irtopohjakakkuvuoan pohja leivinpaperilla. Sulata voi, murskaa keksit ja sekoita ne keskenään. Taputtele muruseos kakkuvuoan pohjalle tiiviiksi tasaiseksi kerrokseksi. Esipaista pohjaa 170-asteisessa uunissa noin 5 minuuttia.

Valmista juustokakkutäyte sekoittamalla tuorejuusto, ranskankerma, hienoksi raastettu sitrushedelmänkuori, sokeri sekä vehnäjauhot keskenään. Lisää kananmunat täyteseokseen yksi kerrallaan samalla vatkaten.

Kaada puolet täytteestä pohjan päälle ja ripottele vadelmat vuokaan. Lisää loput täytemassasta vuokaan ja paista kakkua 170-asteisessa uunissa reilu tunti, kunnes kakku on hyytynyt. (Omalla kohdallani osa kakkupohjassa olevasta voista tippasi irtopohjavuoan saumoista uuniin, joten kakun alle on hyvä sijoittaa varalta uunipelti paiston ajaksi.)

Jäähdytä kakku ja koristele se tomusokerilla sekä tuoreilla vadelmilla.


Reseptin alkuperä: Telkkaristakin tutun Mailiksen resepti, joka löytyy mm. Mailiksen "Herkkuretki"-blogista sekä "Koko Suomi leipoo"-kirjasta.

10 kommenttia:

  1. Nam! Näyttää herkulliselta. Täytyy tunnustaa että paistetut juustokakut ovat edelleen testiin menossa.. eipä ole tullut kokeiltua. :o

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kaura! :) Minäkin olen aiemmin tehnyt vain kylmiä juustokakkuja (liivatteella). Tämä resepti oli kyllä helppotekoinen, sopi hyvin näin ensimmäiseksi paistetuksi juustokakuksi.

      Poista
  2. Ihanan näköinen:) Mun juustokakut ovat aina lähes poikkeuksitta paistettuja,en ole oikein osannut tai viitsinyt tehdä ei paistettuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. :) Minä olin jotenkin mieltänyt paistetut juustokakut kylmiä paistamattomia kakkuja vaikeatekoisemmiksi, mutta eipä tuollaisen leipominen vaikeaa sitten ollutkaan.

      Poista
  3. Suloinen! Minä en ole pitkään aikaan leiponut juustokakkua. Taisin joskus tehdä sitä yliannostukseksi asti :) Nyt on jo vajetta sillä rintamalla.

    VastaaPoista
  4. Paistettu juustokakku on parasta. Itse en ole tehnyt kovin montaa hyydytettyä. Tämä kakku näyttää taivaalliselta! Upeat kuvat myös :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Annis! Minä pääsin tosiaan paistettujen juustokakkujen makuun vasta nyt, eipä varmasti jää tämä kakku viimeiseksi.

      Poista
  5. Voi vitsit on herkullisen ja suussasulavan näköistä :P. Koskakohan vois leipoa ;P - pitää olla hyvä tilaisuus, että pääsee itsekin herkuttelemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kakusta tuli kyllä mukavan mehevä. Ainahan sitä keksii hyvän syyn leipoa, pitäähän sitä elämässä juhlia olla. :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...