Loppukesän arki-illan iltapalaksi valmistamani klassinen kantarellipiirakka sai tänä vuonna keittiössäni ranskalaisen galette-avopiiraan muodon. Rustiikkiset galettet tuntuvat olleen pinnalla jo parin vuoden ajan eikä ihme, piiras on helppo valmistaa ilman sen kummempaa piirakkavuokaa eikä sen ulkonäön suhteen tarvitse turhia hienostella.
Halusin galetteni pohjasta hitusen runsaskuituisemman, joten heittelin taikinaseoksen joukkoon vehnäjauhojen lisäksi myös hieman graham- sekä ruisjauhoja. Taikinan voisi toki valmistaa muistakin jauhoista itselle mieluisilla mittasuhteilla. Kantarellitäytteeseen lisäsin hieman peruspiirakoille ominaista (ranskan)kerma-kananmunaseosta mutta vain sen verran, että täyte jäi suhteellisen kiinteäksi pysyen näin hyvin kasassa kevyesti taitellun ohuen galettetaikinan sisällä.
Ainekset (4-6:lle)
Taikina
- 100 g voita
- 1,5 dl vehnäjauhoja
- 0,5 dl grahamjauhoja
- 0,5 dl ruisjauhoja
- 0,25 tl suolaa
- 2-3 rkl kylmää vettä
Täyte
- 500 g tuoreita kantarelleja
- 1-2 sipulia
- 1 valkosipulinkynsi
- 2 rkl ruokaöljyä (tai voita)
- suolaa
- mustapippuria
- (1-2 rkl sherryä)
- 150 g ranskankermaa
- 1 kananmuna
- ~0,5 rkl tuoretta timjamia
- ~30 g raastettua parmesaania
Voiteluun & pinnalle
- 1 kananmuna
- tuoretta timjamia
Valmista pohjataikina kuutioimalla kylmä voi ja nyppimällä se yhdessä jauhojen sekä suolan kanssa murumaiseksi seokseksi. Lisää taikinan joukkoon kylmä vesi ja kääntele nopeasti sekaisin (älä vaivaa). Nosta taikina jääkaappin vetäytymään noin 30-60 minuutiksi.
Valmista täyte taikinan tekeytyessä. Puhdista kantarellit ja kuori sekä silppua sipuli sekä valkosipuli. Kuumenna rasva paistinpannulla ja kypsennä sieniä sekä sipulisilppuja, kunnes ainekset ovat pehmenneet ja kantarelleista irronnut vesi on haihtunut. Mausta sienet suolalla, mustapippurilla sekä halutessasi tilkalla sherryä ja anna jäähtyä. Sekoita ranskankerma sekä kananmuna sekaisin ja kääntele seos sienten joukkoon yhdessä tuoreen timjamin sekä parmesaaniraasteen kanssa. Maistele ja lisää mausteita tarvittaessa.
Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Kauli taikina leivinpaperin päällä laakeaksi pyöreäksi levyksi. Levitä kantarellitäyte galettetaikinan keskelle (jätä levyn reunoille muutama sentti tyhjää), käännä taikinan reunat täytteen päälle ja painele/rypytä ne kiinni muutamista kohdista. Voitele reunat kevyesti vispatulla kananmunalla.
Paista piirasta 200-asteisessa uunissa keskitasolla 25-30 minuuttia, kunnes galette on kauniin kullanruskea. Ripottele galetten pinnalle halutessasi vielä tuoretta timjamia.
Reseptin alkuperä: Ohjeen perusrunko on hyvin pitkälti kopsittu "Hannan soppa"-ruokablogista. Katselin vinkkejä myös "Maku" (1/2015)-lehdestä.
Ahh ahh ja ahh. Ihana galette. Koskakohan itse kerkeän tällaisen väsäämään, kun tarkoituksena on ollut jo vaikka kuinka kauan! :)
VastaaPoistaKiitos Annis! Heh, minullakin ehti kantarelligalette muhia "to do"-listalla jo varmaan yli vuoden.
VastaaPoistaTuo on varmaan tosi hyvää.:) Saispa kantarelleja:vaikka täällä hyvät viljellyt sienivalikoimat niin kantarelleja ei kai voi viljelllä tai en ainakaan ole kuullut että voisi.
VastaaPoistaEn ole kyllä itsekään koskaan kuullut viljellyistä kantarelleista. Piiras oli kyllä maukasta. Kantarellien tilalla voisi hyvin toki käyttää myös muita saatavilla olevia sieniä.
VastaaPoistaEn ole vielä koskaan tehnyt tätä ihanuutta! Perheessämme on vain kaksi ja puoli kanttarellin ystävää, joten useasti vain paistelen sieniä meille. P.s. tuo puolikas on lapsi, joka tykkää joka toinen kerta sienistä :D
VastaaPoista:D Hyvä, että edes joka toinen kerta sentään maistuu. Voihan sitä joskus paistaa piirakan ihan omaksi herkuksi, hyvin tuollaisen saa kahdestaankin tuhottua.
VastaaPoista