lauantai 25. tammikuuta 2014

Rössypottu

Ookko nää Oulusta? Tykkääkkö nää rössypotusta? Rössypottu, eli perunoista ja veripaltusta (rössistä) keitetty soppa on Oulun seudun perinneruokaa. Wikipedia tietää, että sitä syyään myös Ruotsissa ja Saksassa, josta se lienee alunperin peräsin. Ite muistan syöneeni rössypottua lähinnä kouluruokana ala-asteella, jossa se taisi tosin keikkua koulun inhokkiruokalistan ykkösenä. Pottujen ja rössyn lisäksi soppaan laitettaan ussein myös sianlihhaa (esimerkiksi kylykisiivuja, savukylykeä tai palavattua sianlappaa) sekä sipulia. Ite lisäsin joukkoon nyt myös porkkanaa, ku sitä sattu kaapista löytymmään. Mausteeksi riittää pelekkä suola. Haukiputtaalla ja muutenki pohojosemmassa tykkäävät ilimeisesti lisätä keittoon maitua tai kermaa, ite tykkään että liemi on kirkasta. Muutenki joka emännällä on vähän oma reseptinsä tästä keitosta.

Rössyä saa ostaa ainakin Oulun seudulla valamiina kaupasta, sitä löytyy esimerkiksi Kylymäsen valamistamana. Tällä kertaa aattelin kuitenki kokkeilla tehä rössyn ite, varsinki ku tajusin viimeinki ettiä verta kaupan pakastealtaasta enkä vaan lihatiskiltä (kiitokset Kokkaavalle Kotiharmille ja Luimupupulle vinkeistä). Rössyä voi syyä rössypotun lisäski lämpimänä vaikkapa puolukkahillon kera taikka kylymänä leivän päällä.


Ainekset (4:lle)
  • 4 isoa pottua
  • 1 sipuli
  • (1 iso porkkana)
  • ~200 g rasvasta sianlihhaa, esim. kylykisiivuja (myös valamiiksi palavattu sian kylyki tai lapa käy)
  • ~250 g rössyä
  • vettä
  • suolaa

Rössy eli veripalttu (riittävästi ~3-4 keittoon)
  • 5 dl verta (esim. naudan)
  • 4 dl kalijaa
  • 1 sipuli
  • 100 g voita
  • 6 dl ruisjauhoja
  • 2 tl suolaa
  • 1 tl meiramia
  • 0,5 tl valakopippuria
  • 0,25 tl muskottipähkinää
  • 0,5 tl ruokasoodaa
  • 2 rkl tummaa siirappia

Valamista ensin rösti (jos et ostanu valamiina): Hienonna sipuli ja kuullota sitä hetki voissa. Kaaja veri issoon kuluhoon ja sekota sen joukkoon kalija sekä sipuli. Sekota ruisjauhojen joukkoon mausteet sekä ruokasooda, vispaa jauhoseos veren joukkoon ja lissää lopuksi seokseen siirappi. Anna taikinan turvota noin tunti. Kaaja se tämän jäläkeen pienehköön voijeltuun tai leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan ja paista 180-asteisessa uunissa noin tunti. Rösti turpoaa noin kolomanneksen paistettaessa.

Kuori ja kuutioi potut ja sipuli soppakokosiksi palasiksi. Voit nää käyttää jottai muitaki juureksia lisäksi, jos haluat (ite lisäsin soppaan porkkanan). Keitä kasviksia kevyesti suolatussa veessä. Laita kattilaan vettä kuitenki vaan sen verran, että sattumat peittyy. Piliko pottujen keittyessä possun kylykisiivut, paista lihapalaset pannulla ja suolaa ne makusi mukkaan. Ku potut alakaa olla puolikypsiä, lissää kattilaan pilikottu rössy ja lihat. Keitä potut kypsiksi. (Ite tykkään keitellä rössyä hieman pitempään niin, että se ehtii hajota vähän pienemmäksi "muruksi" keiton joukkoon. Rössyn voi lisätä soppaan myös hieman myöhemmin, jolloin se jää paremmin leikattuun muotoonsa.)

Mää halusin soppaan vielä vähän väriä niin laitoin pikkusen persiljaa pinnalle (vaikkei se alakuperäseen perinneruokaan kuulukkaan). Rössypottujen kylykeen soppii hyvin lasi kylymää maitua ja pala ruisleipää.


(On muuten yllättävän vaikia yrittää kirjottaa murteella...)


Reseptin alakuperä: Rössypottuohje itessään on aika "perussettiä". Rössyn perusohojeen otin täältä.

6 kommenttia:

  1. Voi ei, mitä tulikaan missattua! Palasin juuri eilen Oulusta enkä ehtinyt bongaamaan tätä erikoisuutta. Kärkkäreistäkin kuulin liian myöhään. :P Pitänee tehdä Ouluun vielä toinen kulinaarireissu.

    VastaaPoista
  2. :) Rössypottua saattaa olla tosin vähän vaikea löytää Oulun ravintoloista, itse miellän sen enemmän koti- tai laitosruoaksi... Sokeri-Jussista (siinä kaupunginteatterin ja kirjaston lähellä, sillan toisella puolen) sitä ainakin saa ihan a la carte:n puolelta.

    VastaaPoista
  3. Eipä ollut rössypottu entuudestaan tuttu, mutta herkulliselta näyttää. Juuri eilen muuten mietin että voiskos veripalttua tehdä itse. Nähtävästi voi!

    VastaaPoista
  4. En ollut itsekään aiemmin kokeillut tuota veripaltun valmistusta, kyllä se mielestäni ihan hyvin onnistui (eikä ollut vaikea tehdä).

    VastaaPoista
  5. Hyvän näköistä rössypottua! Ja ilmeisesti sen veripaltun tekeminen itse oli ihan helppo juttu :)

    VastaaPoista
  6. Kiitos. :) Juu, helppo homma tuo rössyn teko oli mielestäni, tulipa nyt sekin testattua.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...