torstai 2. tammikuuta 2014

Majoneesi

Majoneesi on helppo pyöräyttää ihan itse. Majon voi maustaa useallakin eri tavalla, esimerkiksi valkosipulilla, sitruunalla, sinapilla, chilillä tai yrteillä (esimerkkejä alempana).


Ainekset (~2 dl majoneesia)
  • 1 kananmunankeltuainen
  • 1 tl valkoviinietikkaa
  • (0,5-1 tl dijon-sinappia)
  • 0,5 tl sokeria
  • 0,25 tl suolaa
  • ripaus mustapippuria myllystä
  • noin 1,5 dl rypsiöljyä
Sekoita kulhossa huoneenlämpöinen kananmunan keltuainen, etikka, sinappi ja mausteet. Ryhdy lisäämään joukkoon öljyä tipoittain samalla voimakkaasti vispaten. Kun seos alkaa paksuuntua, öljyä voi ryhtyä lisäämään nauhana. Vispaa samalla voimakkaasti, kunnes seoksesta muodostuu paksuhkoa majoneesia.
Jos majoneesi juoksettuu kesken kaiken, riko uuteen kulhoon uusi keltuainen ja lisää juoksettunut majoneesi vähitellen keltuaisen joukkoon voimakkaasti vispaten.

Sokeri ei reseptissä ole välttämätön (jos ruokavalio ei esimerkiksi sen käyttöä salli), maku vaan jää tällöin hieman kirpeämmäksi.


Aioli eli valkosipulimajoneesi

Murskaa majoneesipohjan joukkoon makusi mukaan valkosipulia (itse käytän yleensä noin 2 kynttä).


Sitruunamajoneesi

Korvaa perusmajoneesireseptin valkoviinietikka puolikkaan sitruunan mehulla. Lisää tarvittaessa joukkoon myös hieman lisää sokeria.


Chilimajoneesi

Lisää majoneesin joukkoon ~1 rkl tomaattipyreetä, hieman tuoretta silputtua chiliä sekä chilipulveria maun mukaan.



Japanilainen majoneesi

Majoneesi on japanilaisessa keittiössä yleisesti käytetty raaka-aine ja sitä nautitaan esimerkiksi yakisoba-nuudeleiden, tonkatsu-porsaankyljysten tai okonomiyaki-munakkaan mausteena. Japanilainen majoneesi on länsimaista vastinettaan miedomman makuista ja rakenteeltaan juoksevampaa. Reseptissä käytettävää dashi-lientä voi ostaa aasialaisista ruokakaupoista. Myös valmista japanilaista majoneesia löytyy nykyään kauppojen hyllyiltä (esimerkiksi Kikkomanilta).

Ainekset (~2 dl majoneesia)
  • 1 kananmunankeltuainen
  • 1 rkl riisiviinietikkaa
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 0,25 tl sinappia (dijon tai japanilaista)
  • 0,25 tl suolaa
  • 0,5 rkl sokeria
  • ~1,5 dl rypsiöljyä
  • 0,25-0,5 dl (vahvaa) dashi-lientä

Keitä dashi-liemi valmiiksi. Sekoita kulhossa huoneenlämpöinen kananmunan keltuainen, riisiviinietikka, sitruunamehu, sinappi, suola ja sokeri. Valmista japanilainen majoneesi samoin kuin perusmajoneesi, eli valuta öljy hitaasti keltuaisen joukkoon koko ajan voimakkaasti vispaten, kunnes seoksesta muodostuu paksuhkoa majoneesia. Vispaa majoneesin joukkoon lopuksi lämmintä dashi-lientä, jolloin majoneesin rakenne muuttuu juoksevammaksi (voit säädellä koostumusta dashi-liemen määrällä).


Reseptin alkuperä: Majoneesin ohje löytyy vaikka mistä, esimerkiksi Glorian Ruoka & Viini-lehdestä (4/2013). Japanilaisen version ohjeen löysin täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...