sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Kermaiset siiderisimpukat

Tuoreista sinisimpukoista saa helposti näyttävää ja maittavaa syötävää niin juhliin kuin arki-iltaankin. Simpukoiden käsittely ja keittäminen sinänsä on suhteellisen helppoa, keittäminen tapahtuu yleensä valkoviinissä tai tämä reseptin tapaan esimerkiksi siiderissä. Maustaminen on sitten makuasia. Toiset nauttivat simpukkansa suhteellisen miedosti maustettuna, jolloin simpukan oma hento maku pääsee paremmin esiin. Toinen tapa on maustaa sinisimpukat vahvemman makuisella marinadilla tai kastikkeella. Tässä reseptissä, joka edustaa tätä jälkimmäistä vahvempaa tyylisuuntaa, simpukat maustetaan sitruunaisella kermakastikkeella. Annoksen kanssa kannattaa tarjoilla kuohkeaa vaaleaa leipää, jolla on helppo pyyhkiä lautaselta viimeisetkin makoisat kastikkeenrippeet.


Ainekset (8:lle alkupalana, 2-4:lle pääruokana)
  • 1 kg eläviä sinisimpukoita
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 salottisipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • ~4 dl kuivaa omenasiideriä
  • 1 pienen sitruunan mehu
  • 0,5 rkl sokeria
  • ~0,75 dl kuohukermaa
  • ~20 g voita
  • ripaus suolaa ja mustapippuria myllystä
  • 0,5 dl tuoretta persiljaa hienonnettuna
  • 0,5 dl tuoretta basilikaa hienonnettuna
  • 1 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna
  • (muutama ruokalusikallinen ruohosipulia hienonnettuna)

Puhdista ensin simpukat. Itse harjaan simpukoiden pinnasta yleensä suurimmat liat juuresharjalla. Heitä pois rikkonaiset tai kuolleet simpukat. Simpukka on kuollut, jos se on avonainen eikä reippaan pöytälevyyn kopsauttelun seurauksenakaan sulkeudu. Poista simpukoista myös mahdolliset parrat ja huuhtele simpukoita reilussa vesimäärässä, vaihda huuhteluvesi ainakin noin kaksi-kolme kertaa.

Hienonna sipulit sekä valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy suuressa paistokasarissa tai kattilassa ja kuullota sipuleita hetki rasvassa. Lisää kasariin simpukat sekä siideri ja laita kansi päälle. Keitä simpukoita noin 5-7 minuuttia. Keittämisen aikana simpukat aukeavat. Heitä pois keittämisen jälkeen mahdollisesti kiinni olevat sinisimpukat.


Asettele keitetyt simpukat lautasille, jätä liemi vielä kasariin. Helpoin tapa on kasata simpukat sellaisenaan tarjoiluastioihin. Juhlavan näköistä tarjoiltavaa saa myös poistamalla toisen simpukoiden kuorista ja asettelemalla simpukat yksitellen kauniisti tarjoiluvadille.

Valmista kastike. Lisää simpukoiden keitinliemen joukkoon sitruunamehu sekä sokeri (sokeri ei ole täysin välttämätön, jos esimerkiksi ruokavalio ei sitä salli) ja keitä lientä, kunnes siitä on haihtunut noin puolet. Lisää tämän jälkeen joukkoon kuohukerma, sulata joukkoon voi ja mausta vielä suolalla ja pippurilla. Kääntele kastikkeen joukkoon lopuksi hienonnetut persilja, basilika sekä timjami. Lusikoi kastike simpukoiden päälle ja koristele annokset halutessasi vielä hienonnetulla ruohosipulilla.



Reseptin alkuperä: Rommirusinan muokkaus "The Roux Brothers - French Country Cooking"-kirjan simpukkareseptistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...