tiistai 26. heinäkuuta 2016

Parsalettuset & kinkkutahna

Kesälomani loppuu ihan kohta (nyyh), mutta tässäpä vielä makumuisto loman alkupuolelta. Lomani kului tällä erää aikamoisen uurastusvoittoisesti pienten remonttihommien ynnä muiden askareiden työllistämänä. Ahkeruudesta saa itseään toki palkita ja "pientä" herkuttelua onkin tullut siten harrastettua loman kuluessa useampaankin otteeseen. Uurastuspäivä on esimerkiksi ihan mukava aloittaa ja/tai lopettaa pienimuotoisilla lettukesteillä. Näiden suolaisten herkkupalojen sisälle on upotettu aimo annos parsaa ja niiden päälle sopivat mainiosti erilaiset tahnamaiset päälliset, esimerkiksi alla oleva kinkkutahna.


Parsaletut

Ainekset (noin 25 kpl)
  • 500 g vihreää parsaa
  • 2 kananmunaa
  • 100 g turkkilaista jogurttia
  • 2 dl maitoa
  • 200 g (noin 4 dl) vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • suolaa
  • Paistamiseen: ruokaöljyä

Kuori parsatangot kevyesti, poista niistä mahdolliset puiset tyviosat ja pilko parsat pieniksi palasiksi (säilytä nuppuosat hieman pidempinä). Keitä parsoja kevyesti suolatussa vedessä 7-10 minuuttia ja valuta. Nostele parsojen nuppuosat erilliseen kulhoon valmiiden lettuannosten koristelua varten, survo loput parsapalat haarukalla tai perunasurvimella suhteellisen karkeajakoiseksi massaksi ja anna jäähtyä.

Erottele kananmunien keltuaiset sekä valkuaiset keskenään. Sekoita parsasurvos, keltuaiset, jogurtti, maito sekä pieni ripaus suolaa keskenään. Kääntele jauhot sekä leivinjauhe sekaisin ja vispaa ne vähitellen parsa-jogurttiseoksen joukkoon. Anna taikinan tekeytyä huoneenlämmössä noin 30 minuuttia.

Vispaa kananmunien valkuaiset vaahdoksi ja kääntele vaahto taikinan joukkoon. Paista taikinasta pieniä lettusia keskilämpöisellä ja öljytyllä paistin-, blini- tai lettupannulla.


Kinkkutahna

Ainekset
  • 120 g palvikinkkua
  • 30 g pinjansiemeniä
  • 125 g mascarpone-juustoa
  • 2 rkl maitoa
  • 1 rkl tuoretta kirveliä hienonnettuna (tai muuta mieluista yrttiä)
  • pieni ripaus suolaa
  • mustapippuria myllystä

Hienonna palvikinkku veitsellä hyvin pieneksi. Rouhi myös pinjansiemeniä hieman pienemmiksi. Sekoita kinkku, pinjansiemenet, mascarpone sekä maito keskenään ja mausta tahna tuoreella hienonnetulla kirvelillä, suolalla sekä mustapippurilla.


Reseptin alkuperä: Ranskalaisen "Saveurs" (Mai 2015) -ruokalehden ohje hieman muokattuna.
.

sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

Parsa-vuohenjuustogalette

Vapaasti suoraan pellille muotoiltavat galettet ovat siitä helppoja piiraita, ettei niiden tekemiseen tarvita kummempia piirakkavuokia tai vastaavia. Kesän pakollinen parsapiiraani taipuikin tänä vuonna ranskalaishenkisen avopiiraan muotoon. Makuparikseen parsa sai piiraassa vaihtelun vuoksi vuohenjuuston, joka yhdistettynä pieneen hunajatilkkaan toimii mielestäni kesäisen parsan kanssa sangen mainiosti.


Ainekset

Taikina
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 0,25 tl suolaa
  • 100 g voita
  • 0,5 dl turkkilaista jogurttia
  • 2 tl sitruunamehua
  • noin 0,5 dl kylmää vettä

Täyte
  • 300 g vuohentuorejuustoa
  • 1 dl juustoraastetta (itse käytin hienoksi raastettua pecorinoa)
  • 1 kananmuna
  • hieman mustapippuria myllystä
  • 500 g vihreää parsaa
  • 2 tl oliiviöljyä
  • 1 pieni valkosipulinkynsi

Lisäksi
  • Voiteluun: 1 kananmuna + 1 rkl vettä
  • Pinnalle: 1 rkl hunajaa

Valmista taikina. Sekoita vehnäjauhot sekä suola kulhossa, lisää jauhojen joukkoon pieneksi kuutioitu voi ja nypi seos murumaiseksi. Lisää taikinan joukkoon jogurtti, sitruunamehu sekä kylmä vesi ja sekoita nopeasti kimmoisaksi taikinaksi (älä kuitenkaan vaivaa). Kiedo taikina tuorekelmuun ja anna sen tekeytyä jääkaapissa noin puoli tuntia.

Esivalmistele täyte. Sekoita juustot sekä kevyesti vispattu kananmuna keskenään ja mausta juustoseos mustapippurilla. Poista parsoista mahdolliset puiset varsiosat ja kuori varret tarvittaessa kevyesti. Kuori ja murskaa valkosipulinkynsi ja sekoita se oliiviöljyn joukkoon. Laita uuni lämpenemään 200-asteiseksi.

Kauli taikinasta jauhotetun alustan päällä pyöreä, halkaisijaltaan noin 32-34 cm:n kokoinen ohut levy. Nosta taikinalevy paistoalustan päälle ja levitä juustoseos levyn pinnalle tasaiseksi kerrokseksi jättäen taikinalevyn reunalle kuitenkin 2-3 cm:n levyinen tyhjä kaistale. Nostele parsat juustotäytteen pinnalle (leikkaa parsatangoista sopivan pituisia, jotta saat koko ympyrän täytettyä) ja kääntele taikinalevyn tyhjät reunakaistaleet täytteen päälle. Sivele täytteen pintaan valkosipuliöljyä.

Vispaa kananmuna sekä vesi kevyesti ja voitele galetten taikinareunat seoksella. Paista piirasta 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes galette on kypsynyt ja sen reunat ovat saaneet kauniin kullanruskean värin.

Valuta kypsän galetten pinnalle hieman hunajaa.


Reseptin alkuperä: Ohje on hyvin lievästi muokattu versio täältä löytyneestä reseptistä. Pecorino päätyi piiraaseen "Kokit ja Potit"-ruokablogin inspiroimana.

keskiviikko 6. heinäkuuta 2016

Piimäjuusto

Eikö ole jännää, että tietyt ruoat yhdistää mielessään niin pimeän talven joulujuhlaan kuin yöttömän yön juhannukseenkin? Itselleni tähän ruokasarjaan kuuluvat nykyään muun muassa erilaiset sillit, saaristolaisleipä sekä itse tehty juusto. Päätinkin tänä vuonna kokeilla juhannuspöytään jotain uutta juusto-ohjetta, ja koska Pohjois-Pohjanmaan perinteisen juhannusjuuston keittämiseen ei aikaa tai hermoja vielä löytynyt, valmistui keskikesän juhlapöytääni tällä erää tämä helppotekoinen piimäjuusto. Miedon makuinen piimäjuusto on rakenteeltaan pehmeää, mutta juusto pysyy hieman paksummiksi viipaleiksi leikattaessa kuitenkin hyvin kasassa. Alla oleva resepti on perusohje, eikä mikään estäisi maustamasta juustoa esimerkiksi yrteillä tai muilla mausteilla.


Ainekset
  • 2 l täysmaitoa
  • 3 kananmunaa
  • 0,75 dl kirnupiimää
  • noin 1-2 tl suolaa (tai maun mukaan)

Kuumenna maito kattilassa lähes kiehuvaksi samalla sekoittaen.

Vatkaa kananmunien rakenne rikki ja yhdistä ne piimään. Kaada piimäseos kattilaan kuuman maidon joukkoon samalla sekoittaen. Katkaise lämpö, peitä kattila kannella ja anna kattilan olla lämpimällä levyllä noin puolen tunnin ajan, kunnes juustomassa ja hera ovat erottuneet toisistaan.

Vuoraa (puinen) juustomuotti juustoharsolla ja nosta muotti kulhoon tai syvän suuren lautasen päälle. Nostele juustomassa kattilasta reikäkauhalla muottiin ja ripottele juustomassakerrosten väliin suolaa.

Peitä juustomassa sideharsolla ja aseta sen päälle paino. Anna heran valua jääkaapissa yön yli.

Kumoa valmis juusto tarjoiluastialle. Juusto säilyy jääkaapissa hyvänä muutaman päivän ajan.


Reseptin alkuperä: Ohje on "Meanwhile in Longfield"-blogista (hieman skaalattuna).

maanantai 4. heinäkuuta 2016

Mansikka-raparperipiiras

Sain siskoltani viikonloppuna ison kasan raparperinvarsia, joten pakkohan sitä oli ryhtyä jälleen leivontahommiin. Olen jo pitkään ihastellut ruokablogeissa viliseviä kauniita murutaikinalla päällystettyjä koristeellisia piirakoita ja päätin kesän kunniaksi yrittää vihdoin väsätä itsekin sellaisen. Täytteen osalta päädyin oitis perinteiseen mansikka-raparperiyhdistelmään, ovathan kotimaiset mansikat nyt parhaimmillaan. Piiras onnistui näin ensimmäiseksi tämän sarjan kokeiluksi ihan kohtalaisesti, jopa piiraan pinnalle taiteilemani ristikkokuvio sekä muut koristeet säilyivät paiston aikana ihan siisteinä. Piirakan pohjaosa jäi ehkä asteen verran liian löysäksi, olisikohan pohjan esipaistaminen auttanut tähän..? Pelkäsin lähtökohtaisesti myös täytteen jäävän liian nestemäiseksi, mutta näin ei onneksi käynyt; jäähdyttyään piiras pysyi hyvin kasassa ja myös leikkautui siististi.

Onni on lasi viiniä, pala piirakkaa ja pallo jätskiä.


Ainekset

Piirakkataikina & muruseos
  •  6 dl vehnäjauhoja
  • 1,5 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 0,25 tl suolaa
  • 250 g voita
  • 1 kananmuna
  • 1 rkl lime- tai sitruunamehua
  • noin 1 rkl kylmää vettä

Täyte
  • 500 g puhdistettua & kuorittua raparperia
  • 500 g mansikoita
  • 2,5 dl sokeria
  • 1 rkl hienoksi raastettua sitruunankuorta
  • hieman vaniljapulveria
  • pieni ripaus suolaa
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 3-4 rkl maissitärkkelystä

Lisäksi
  • Piirakkavuoan voiteluun: nokare voita
  • Piirakan voiteluun: 1 kananmuna + 1 rkl vettä

Valmista piirakkataikina sekä muruseos. Sekoita jauhot, sokerit, leivinjauhe sekä suola kulhossa. Pilko voi pieniksi kuutioiksi, lisää voi kuivien aineiden joukkoon ja nypi murumaiseksi seokseksi. Ota noin 1,5 dl muruseosta syrjään myöhempää käyttöä varten. Lisää lopun muruseoksen joukkoon rikottu kananmuna, lime- tai sitruunamehu sekä hieman kylmää vettä. Sekoita seos nopeasti kiinteäksi taikinaksi (jos taikina jää löysäksi, lisää vielä hieman vehnäjauhoja). Jaa taikina kahteen hieman erisuuruiseen osaan, kiedo taikinapalat tuorekelmuun ja anna niiden tekeytyä jääkaapissa vähintään tunnin ajan.

Kuori raparperinvarret kevyesti, poista niistä mahdolliset puiset osat ja leikkaa pieniksi pätkiksi. Poista mansikoista kannat ja lohko ne koosta riippuen kahteen tai neljään osaan. Laita raparperit, mansikat, sokeri, sitruunankuori, vaniljapulveri sekä suola kulhoon ja kääntele sekaisin. Anna ainesten tekeytyä huoneenlämmössä noin puoli tuntia välillä sekoitellen. 

Siivilöi mansikka-raparperiseoksesta irtoava neste huolellisesti pieneen kattilaan. Kuumenna mansikka-raparperimehu kiehuvaksi ja nosta liedeltä. Sekoita sitruunamehu sekä maissitärkkelys ensin keskenään pienessä kupissa ja kaada seos sitten pitkänä nauhana kuuman mehunesteen joukkoon samalla sekoittaen. Kiehauta seos vielä kertaalleen samalla sekoitellen, jolloin neste saostuu kastikemaiseksi (älä keitä). Anna jäähtyä ja kääntele noin kolmasosa kastikkeesta takaisin mansikka-raparperiseoksen joukkoon. Säilö loppu kastike muuta käyttötarkoitusta varten: tarjoa se vaikka jäätelöannoksen kera.

Kauli suuremmasta taikinapalasta jauhotetulla alustalla pyöreä, 2-3 mm:n paksuinen ja halkaisijaltaan noin 30 cm:n kokoinen levy. Nosta levy voilla voideltuun, hieman korkeareunuksisempaan piirakkavuokaan ja pistele pohjaan haarukalla muutamia reikiä. Kaada mansikka-raparperiseos piirakkavuokaan ja ripottele täytteen päälle aiemmin säästämäsi muruseos. Kauli loppu taikina myöskin ohueksi levyksi ja leikkaa siitä haluamasi muotoisia koristeita piirakan pinnalle. Itse viipaloin taikinan noin 1,5 cm:n levyisiksi suikaleiksi, jotka asettelin piirakan pinnalle ristikkokuvioksi. Siisti piirakan reunat ja laita piiras pakastimeen noin 15 minuutiksi. Lämmitä uuni 225-asteiseksi.

Sekoita kananmuna sekä pieni määrä vettä keskenään ja voitele piirakan pinta munaseoksella. Paista piirakkaa 225-asteisen uunin alatasolla aluksi 15 minuuttia. Laske uunin lämpötila tämän jälkeen 175-asteiseksi ja jatka paistamista noin 45 minuuttia, kunnes piirakka on kypsynyt ja saanut pintaansa kullanruskean värin. Jos piirakka meinaa tummua liikaa, suojaa sen pinta kevyesti alumiinifoliolla.

Anna piirakan jäähtyä ja tarjoa se vaikka vaniljajäätelön kera.


Reseptin alkuperä: Inspiraationlähteenä toimi ihastuttava "Call me cupcake"-blogi, tosin käytin hieman erilaista piirakkataikinaohjetta.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...