perjantai 3. heinäkuuta 2015

Sitruunalla maustettu naudankielileikkele

Valmistin tuossa loppukeväästä elämäni ensimmäisestä naudan kielestä muun muassa kylmänä syötävää ohutta leikkelettä. Nyt kesälomalla sain aikaiseksi ostettua kieltä uudestaan, ja kielitreenit jatkuvat.  Myös kieltä kohtaan potemani lievä henkinen allergia alkaa pikkuhiljaa helpottaa, allergiaoireisiin tuntuvat tehoavat muun muassa riittävän voimakas maustaminen sekä kielen hyvin ohueksi siivuttaminen. Tämä leikkele on maustettu sitruunalla sekä inkiväärillä, joiden lisäksi suosittelen myös mustapippurin rouhimista leikkeleen pinnalle.


Ainekset
  • 1 (noin 1 kg:n) naudan kieli
  • vettä
  • 1-2 rkl suolaa
  • 6-10 mauste- ja/tai valkopippuria (& halutessasi myös muita mausteita keitinliemen maustamiseen)

Marinadi
  • 3 ison sitruunan mehu (noin 2 dl mehua)
  • 2 dl kielen keitinlientä
  • 1 tl suolaa
  • 2-3 rkl sokeria
  • 8-10 kokonaista valkopippuria
  • mustapippuria myllystä
  • pari siivua tuoretta inkivääriä

Tarkista, että kielen alapinnalla sijaitsevat keltaiset sylkirauhaset on poistettu tai leikkaa ne pois tarvittaessa. Pese kieli huolellisesti juuresharjalla ja laita se suureen kattilaan. Lisää kattilaan kylmää vettä niin, että kieli juuri ja juuri peittyy (vettä saattaa joutua lisäämään kattilaan keittämisen aikana). Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kuori veden pinnalle nouseva vaahto pois. Lisää veden joukkoon suola sekä pippurit ja keitä kieltä noin 3 tuntia.

Kun kieli on kypsä, nosta se kattilasta ja anna jäähtyä huoneenlämmössä käsittelylämpöiseksi (maksimissaan 10-15 minuuttia). Poista kielen pinnalla oleva nahka, joka irtoaa lihan pinnalta helposti kielen ollessa vielä kuuma.

Mittaa marinadiainekset pienee kattilaan ja kiehauta. Anna seoksen jäähtyä hieman ja laita kieli marinoitumaan sen joukkoon noin 12 tunnin ajaksi (parhaiten marinointi onnistuu muovipussissa). Kääntele kieltä muutamia kertoja marinoimisen aikana.

Nosta kieli marinadista ja siivuta se ohuiksi siivuiksi. Kielileikkeleen voi vielä viimeistellä esimerkiksi kapriksilla ja/tai vaikka sinapilla tai piparjuurella maustetulla kastikkeella.


Reseptin alkuperä: Ideaa marinadiin on haettu täältä.

3 kommenttia:

  1. Mää ihailen sun sitkeyttä selättää kieli!

    VastaaPoista
  2. Jes, kiitos kielireseptistä! Jos sitä nyt tämän turvin lähtisi itsekin kokeile,aan. ;)

    VastaaPoista
  3. @Koti Harmi: Heh, seuraava kieli on jo marinoitumassa. ;D

    @ssiiri: Itsellekin tämän kielen kanssa värkkäily on hieman haasteellista. Tämä leikkele oli jo ihan syötävää (kaikille se ei kyllä maistunut), ja uutta yritystä pukkaa tosiaan jo. :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...