Olen pyrkinyt opettelemaan vuosittain ainakin yhden uuden luonnosta kerättävän ruokasienen. Tänä vuonna onnistuin saavuttamaan tämän tavoitteen jo heti alkukesästä tutustuessani kartiohuhtasieneen. Sienireissulle ei tarvinnut edes lähteä kauas, sillä kyseisiä sieniä kasvoi kätevästi ystäväni pienellä pihamaalla. Alkujännityksen jälkeen olenkin vieraillut sieniapajalla jo muutamaan otteeseen, ja huhtasienet ovat löytäneet tiensä sienikorista muun muassa pizzanpäällisiksi. Pienet ontot huhtasienet ovat myös kuin luotuja täytettäviksi. Valmistinkin sienistä eräänä päivänä lounaaksi pinaatilla sekä ricottajuustolla täytettyjä makupaloja, jotka saivat lisämausteeksi oheensa vielä hieman valkoviini-sitruunakastikketta sekä vihreää pestoa.
Kartiohuhtasieni on erityisesti Keski-Euroopassa arvostettu erinomainen ruokasieni, jonka satokausi on maassamme parhaimmillaan toukokuun lopulla ja kesäkuun alussa. Sienen (tumman)ruskea lakki on nimensä mukaisesti korkean kartiomainen, ja kartiohuhtasieni onkin helppo erottaa muun muassa korvasienestä. Kartiohuhtasienet voi myös syödä kypsennettynä ilman sen kummempaa esiryöppäämistä. Raakana syötäessä huhtasieni voi aiheuttaa vatsavaivoja, joten sienen huolellinen kypsentäminen on suotavaa.
Ainekset (2:lle pääruokana, 4:lle alkupalana)
- noin 300 g tuoreita pieniä huhtasieniä
- 2 salottisipulia
- 1 valkosipulinkynsi
- 1 rkl oliiviöljyä
- 250 g pakastepinaattia (hienonnettuna)
- 250 g ricotta-juustoa
- 0,5 sitruunan mehu
- 1 tl sokeria
- suolaa
- mustapippuria myllystä
- ripaus jauhtettua muskottipähkinää
- noin 20 g parmesaanijuustoa raastettuna
Valkoviini-sitruunakastike
- 1 sipuli
- 1 rkl oliiviöljyä
- 1,5 dl valkoviiniä
- 0,5 sitruunan mehu
- 1-2 tl sokeria
- suolaa
- hieman mustapippuria myllystä
- ~1 tl maissisuurustetta
- 1,5 dl ruokakermaa
Lisäksi
- 2-3 rkl vihreää basilikapestoa
- kourallinen tuoreita rucolan-, timjamin- sekä persiljanlehtiä
Puhdista huhtasienet, liota niitä suolavedessä (noin 1,5 l vettä + 1 rkl suolaa) 40-60 minuuttia ja valuta.
Valmista pinaatti-ricottatäyte. Kuori ja hienonna salottisipulit sekä valkosipulinkynsi. Kuumenna oliiviöljy ja kuullota sipulisilppuja öljyssä muutaman minuutin ajan. Lisää pannulle pinaatti ja kuumenna. Sekoita kuuman pinaatin joukkoon ricottajuusto ja mausta seos sitruunamehulla, sokerilla, suolalla, mustapippurilla sekä ripauksella muskottipähkinää. Raasta parmesaani hienoksi raasteeksi ja kääntele se pinaattiseoksen joukkoon. Maistele ja lisää mausteita tarvittaessa.
Laita uuni lämpenemään 175-asteiseksi. Lusikoi pinaatti-ricottamassa esimerkiksi pursotinpussiin ja täytä ontot huhtasienet täytteellä. Nostele täytetyt sienet uunivuokaan, ripottele pinnalle vielä hieman suolaa ja kypsennä sieniä 175-asteisessa uunissa noin 20 minuutin ajan.
Valmista sienten kypsyessä kastike. Kuori ja hienonna sipuli ja kuullota sitä muutama minuutti oliiviöljyssä keskilämmöllä. Lisää valkoviini sekä sitruunamehu sipulin joukkoon, keitä noin 10 minuuttia ja siivilöi sipulit tämän jälkeen pois kastikkeesta. Kuumenna kastike ja mausta se sokerilla, suolalla sekä mustapippurilla. Sekoita maissisuuruste pieneen määrään vettä ja suurusta kastike kaatamalla seos kastikkeen joukkoon koko ajan sekoittaen. Sekoita kastikkeen joukkoon lopuksi ruokakerma, kuumenna, maistele ja lisää mausteita tarvittaessa. Pidä kastike lämpimänä tarjoiluun saakka.
Kokoa annokset pirskottelemalla tarjoilulautasille valkoviini-sitruunakastiketta sekä hieman vihreää pestoa ja nostelemalla kypsät huhtasienet lautasille. Viimeistele annokset esimerkiksi tuoreilla huuhdelluilla rucolan-, timjamin sekä persiljanlehdillä.
Reseptin alkuperä: Ei mitään erityistä lähdettä.
Upea ja hieno annos. Minäkin olen tavannut tuota kartiohuhtasientä kanssa ihan pihamaalla, mutta vain muutaman. Ei siis ihan saanut ateria aineksia. Pitäisi joku kevät kanssa etsiä enemmän. Nyt kai niiden aika eteläisessä Suomessa alkaa olla ohi. Jostain luin jo ekoista kantarelleista. :-)
VastaaPoistaKiitos Terhi. :) Tänä vuonna oli ilmeisen hyvä korvasieni- ja huhtasienivuosi. Täällä Oulun korkeudella ei valitettavasti kanttarelleja edes kasva, onneksi niitä saa kuitenkin torilta.
VastaaPoistaOnpa kiva blogi. Itsekin ruokabloggaajana on kiva aina seurata toistenkin ruokablogeja. :)
VastaaPoistaKiitos Minä (Mika(?), blogistasi lunttasin)! :) Bloggaaminen on kyllä hauska harrastus, ja toisten samasta asioista kiinnostuneiden ihmisten blogien seuraaminen vähintäänkin yhtä mukavaa. Laitanpas sinunkin blogisi seurantalistalle.
VastaaPoistaOi että, tuosta apajasta olen kade! Ei ole vielä tullut vastaan, vaikka olen yrittänyt keväisin noiden perään vilkuilla. Ehkä ensi keväänä!
VastaaPoistaHyvät sienipaikat ovat kyllä varsinaisia aarreaittoja. Minä en ollut tosiaan aiemmin tajunnut edes etsiskellä näitä sieniä, ensi vuonna sitten osaan tämänkin paremmin.
VastaaPoistaHyvänen aika, huhtasieniä Oulussa! Luulin, että se on harvinainen Lounais-Suomen ilmiö (ja onnittelin itseäni, kun olen nyt muuttanut ko. suunnalle). Eipä tullut kyllä Oulun vuosina pieneen mieleenkään. Ei kai tässä auta kun korvamerkitä ohje, käydä vielä sienisivuilla lisää yleissivistymässä ja yrittää (huom. yrittää) iskeä sitten ensi kesänä!
VastaaPoistaHeh, yllätys tämä oli minullekin, en tiedä oliko tämä vuosi sitten joku erityistä parempi huhtasienivuosi täällä Oulun korkeudella. Toivottavasti löydät kunnon sieniapajat uudesta asuinpaikastasi!
VastaaPoista