maanantai 7. maaliskuuta 2016

Kokonaisena paistettu kala kiinalaisittain

Blogissa helmikuun ajan valloillaan ollut Kiina-ilmiö jatkuu vielä maaliskuun puolelle tällä yhdellä reseptillä. En yksinkertaisesti voinut vastustaa kiinalaisen kokonaisena paistetun kalan ohjeen kokeilemista, sen verran herkulliselta annos keittokirjan sivuilla näytti. Nappasinkin eräänä lauantaiaamuisena kauppahallivierailullani kalatiskiltä mukaan komean kokoisen ahvenen, jonka valmistin sichuanilaiseen tyyliin wokkipannussa paistettuna sekä tulisessa punaisessa kastikkeessa haudutettuna. Kokeilu kannatti, kalasta tuli oikein maukasta ja mukavan tulista.


Ainekset (2:lle)
  • noin 600-700 g:n painoinen kala (esimerkiksi siika tai ahven)
  • 1 rkl vaaleaa soijakastiketta
  • 1 rkl kiinalaista riisiviiniä tai kuivaa sherryä
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 ohuehko purjosipuli
  • 2 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 2 rkl chilipaputahnaa
  • 1 rkl tomaattipyreetä
  • 2 tl tummaa sokeria
  • 1 rkl riisiviinietikkaa
  • 1 dl vettä
  • 0,5 rkl maissitärkkelystä + 0,25 dl vettä
  • Paistamiseen: ruokaöljyä
  • Pinnalle: muutama tippa seesamiöljyä
  • (Pinnalle: 1 kevätsipulinvarsi) 

Suomusta kala ja poista sen sisälmykset sekä kidukset. Huuhtele kala, kuivaa ja leikkaa sen molempien kylkien pintoihin terävällä veitsellä muutamia ohuita vinoja viiltoja. Sekoita soijakastike ja riisiviini sekaisin ja valele kalan sisä- sekä ulkopinnat seoksella. Anna marinoitua noin 10-15 minuuttia.

Kuori sekä murskaa valkosipulinkynnet, puhdista sekä viipaloi purjosipuli ja raasta inkivääri.

Kuumenna wokkipannussa noin 1-2 cm:n kerros öljyä ja paista kalaa öljyssä molemmin puolin noin 2 minuuttia per puoli. Jätä wokkiin 1-2 ruokalusikallista öljyä ja siirrä kala wokkipannun toiselle laidalle. Lisää pannulle valko- sekä purjosipuli, inkivääri, chilipaputahna, tomaattipyree, riisiviinietikka sekä vesi. Kuumenna kastike kiehuvaksi ja hauduta kalaa kastikkeessa noin 5 minuutin ajan, kunnes kala on kauttaaltaan kypsä. Käännä kala kerran kypsentämisen aikana.

Sekoita maissitärkkelys vesitilkkaan ja sekoita suurus kastikkeen joukkoon. Kuumenna ja viimeistele kala-annos pirskottelemalla sen pinnalle hieman seesamiöljyä sekä hienonnettua kevätsipulia.


Reseptin alkuperä: Hyvin pitkälti Gummeruksen "Itämainen keittiö"-kirjan (Hsiung Deh-Ta - Fernandez Rafi - Wheeler Steven) ohje.

10 kommenttia:

  1. Olen jotenkin ajatellut, että kiinalainen ruoka vaatii paljon erilaisia raaka-aineita, mutta näitä reseptejä kun selailee huomaan, että riisiviinietikka on lähes ainoa, mitä kaapistani ei löydy. Kai kiinalaisen ruuan juttu on ennenkaikkea tapa valmistaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistan, kun joskus reilu kymmenen vuotta sitten selailin kiinalaisen keittiön keittokirjaa; tuolloin suuri osa raaka-aineista tuntui jotenkin eksoottisilta. Nykyään tosiaan iso osa aineksista löytyy jo kaapista valmiina, kauppojen valikoimat ja omat tottumukset ovat laajentuneet vuosien saatossa huomattavasti. Riisiviinietikkaakin löytyy hyvin marketeista. :)

      Poista
  2. Voi, kalaruokaa minun makuuni! Mulla on to-do -listalla yksi hesarin resepti tuliselle kalalle, nyt kun katson tätä niin kyseessä on mausteiltaan hyvinkin samantyyppinen ruoka, tosin siinä toisessa versiossa käytetään kalafileitä. Katsotaan, saanko omani tehtyä ja blogiin saakka jossain vaiheessa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kalafileitä käyttämällä tästä ruoasta saisi ehkä tosiaan helpommin lähestyttävän; ei tarvi pelätä ruotoja, jotkut saattavat vierastaa tuota kalan päätä lautasella jne. Kivaa, jäänpä odottelemaan josko samantapainen ohje ilmaantuisi blogiisi. :)

      Poista
  3. Minun täytyykin kokeilla tätä muikuilla. Pikkumuikuthan voi marinoitumisen jälkeen laittaa suoraan tuohon kastikkeeseen kypsymään. Ehkäpä onnistuu, täytyy kuitenkin testata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi hyvä idea!!! Minäkin taidan testata tuota. :D

      Poista
  4. Tämä kiinailmiö on ollut tosi mukavaa seurattavaa! Minä olen niin ruotokammoinen, että joutuisin turvautumaan fileisiin tämän ruuan kohdalla. Tai Lapastaivaan mainitsemiin pikkumuikkuihin. Ne menisivät helposti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Fileistä syntyy varmasti vähintäänkin yhtä hyvä ja helpommin syötävä annos näin länsimaalaiseen makuun. Nuo pikkumuikut jäivät polttelemaan itselläkin. :)

      Poista
    2. Oikein hyvää tuli lohifileestäkin, kun ei lähikaupan antimet muuhun tällä kertaa venyneet. Kannattaa kokeilla!

      Poista
    3. Mukava kuulla, että onnistui niinkin. Minäkin aion tehdä ensi kerralla tätä fileestä, tulee tosiaan helpommin syötävää.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...