lauantai 26. maaliskuuta 2016

Hippikukkapiirakka pinaatti-yrtti-juustotäytteellä

Blogissa on kuluneen kuukauden aikana ollut suhteellisen hiljaista kaiken maailman muun häslingin vuoksi. Näin pääsiäisen aikaan kalenterista on vihdoin onneksi löytynyt aikaa myös keittiössä vietettäväksi ja päätinkin pääsiäisen kunniaksi leipoa hauskan pinaatilla, juustoilla sekä yrteillä täytetyn "torta fiore"-piirakan. Kyseinen piiras on jäänyt mieleeni etelä-eurooppalaisten ruokalehtien sivuilta erityisesti sen veikeän ja näyttävän ulkomuotonsa ansiosta. Kun aiemmin kuvissa näkemäni piiraat muistuttivat omaan silmääni aurinkoa, muotoutui oma tekeleeni hippimäisen kukan muotoiseksi. Tämäpä ei haittaa näin kevään juhlaa vietettäessä. Maultaan piiras oli oikeinkin maistuva, tällä juustomäärällä ei pahaa voi tullakaan.


Ainekset (noin 6:lle)
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 300 g pakastepinaattia
  • 200 g ricottajuustoa
  • 60 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 50 g parmesaanijuustoa raastettuna
  • 2 kananmunaa 
  • 0,25 tl jauhettua muskottipähkinää
  • suolaa
  • mustapippuria 
  • 1 ruukku tuoretta basilikaa
  • 1 ruukku tuoretta oreganoa
  • 50 g fetajuustoa
  • 600 g lehtitaikinaa
  • Voiteluun: kananmuna

Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Kuumenna oliiviöljy paistinpannulla tai kattilassa ja kuullota valkosipulisilppua siinä hetken aikaa. Lisää pannulle pinaatti ja keittele, kunnes seoksesta on haihtunut suurin osa siitä irtoavasta nesteestä. 

Nosta pannu liedeltä ja kääntele ricottajuusto, tuorejuusto, parmesaani sekä kevyesti vispatut kananmunat pinaattiseoksen joukkoon. Mausta massa muskottipähkinällä, suolalla sekä mustapippurilla. Pese ja hienonna basilika sekä oregano ja kääntele yrtit täytemassan joukkoon.

Laita uuni lämpenemään 220-asteiseksi. Kauli lehtitaikinalevy ja muotoile se kahdeksi suureksi ympyrän muotoiseksi levyksi. Itse käytin taikinalevyjen mallina halkaisijaltaan reilun 30 cm:n kokoista pyöreää piirakkavuokaa; täytettä olisi tosin riittänyt vielä hieman isompaankin piiraaseen. Nosta toinen levy uunipellille ja levitä täytettä sen päälle tasaisesti siten, että levyn reunoille jää noin 1-1,5 cm:n levyinen tyhjä kaistale. Murustele fetajuusto täytteen pinnalle. Kostuta reunakaistale kevyesti vedellä, nosta toinen taikinalevy pohjalevyn päälle ja painele taikinalevyjen reunat tiukasti toisiinsa kiinni.

Ota sopivan kokoinen kuppi ja paina sillä piiraan keskelle kukan "keskiö" (itse painoin vahingossa läpi asti päällimmäisestä taikinalevystä, tämä ei kuitenkaan ollut tarkoitus). Jätä kuppi hetkeksi taikinalevyn päälle ja leikkaa lopusta taikinaympyrästä säteittäin 20 tasakokoista sektoria kukan "lehdiksi". Käännä jokaista sektoria 90 astetta siten, että pinaattitäyte tulee näkyviin ja nosta kuppi pois piiraan pinnalta. Voit muotoilla lehtitaikinalevyn jämäosista pieniä lisäkoristeita esimerkiksi kukan keskiöön.

Voitele piiraan taikinaosat kevyesti vispatulla kananmunalla. Paista piirasta 220-asteisessa uunissa keskitasolla ensin 10 minuuttia. Laske lämpö tämän jälkeen 200 asteeseen ja jatka paistamista 20-25 minuuttia, kunnes piiras on kypsä ja kauniin kullanruskea.


Reseptin alkuperä: Jonkin verran muokattu versio italialaisen "Sale & pepe" (3/2015) -ruokalehden ohjeesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...