torstai 26. marraskuuta 2015

Verilätyt ja valkoinen peruskastike

Lapsena syötiin verilättyjä. Äidin itse paistamat verilätyt jäivät mieleen kivana perusruokana, kun taas koulussa tarjotuista eineslätyistä en erityisemmin piitannut. Viimeaikaisten verileipä- sekä verimakkarakokeilujen vuoksi jääkaapissani on majaillut useampikin naudanveripurnukka, joiden sisällöstä ehdin eräänä päivänä paistaa lounaaksi myös pieniä verilettusia. Verilättyjen teko ei ole muiden lättysten loihtimista vaikeampaa, ja itse tehtynä letut maistuvat nii-in paljon paremmilta kaupan muovipakettilättyihin verrattuna. Kiehautin lättyjen kaveriksi myös yksinkertaisen valkoisen peruskastikkeen. Perunat tai perunamuusi sekä puolukkasurvos tai -hillo ovat myös perinteisiä verilättyjen kavereita, näin meilläkin. Mihin verilätyt ovat muuten kadonneet lounasravintoloista ynnä muista ulkoruokintapaikoista? En muista syöneeni verilettuja peruskoulun jälkeen muuten kuin näin itse tehtynä...


Verilätyt

Ainekset (4:lle)
  • 3 dl (naudan tai poron) verta
  • 3 dl vettä
  • 1 dl ruisjauhoja
  • 1 dl ohrajauhoja
  • 0,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 pieni sipuli
  • 0,5 rkl voita
  • 1 kananmuna
  • 1 tl suolaa
  • 0,5 tl meiramia
  • ripaus valkopippuria
  • Paistamiseen: voita

Vatkaa veri kevyesti. Lisää veren joukkoon vesi sekä jauhot ja vispaa seos tasaiseksi. Anna jauhojen turvota viileässä noin puolisen tuntia.

Kuori ja silppua sipuli. Sulata voi paistinpannulla ja kuullota sipulisilppua keskilämmöllä noin 5 minuuttia. Anna jäähtyä.

Lisää sipulisilppu, kananmuna sekä mausteet veri-jauhoseoksen joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Paista taikinasta pieniä tai suurempia lettusia voilla voidellulla paistin- tai lettupannulla. Tarjoa lätyt kuumina.


Valkoinen peruskastike

Ainekset
  • 30 g voita
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 4-5 dl kevyt- tai täysmaitoa
  • 0,5 tl suolaa
  • ripaus valkopippuria
  • ripaus jauhettua muskottipähkinää 

Sulata voi kattilassa. Lisää vehnäjauhot ja kuumenna sekoittaen, kunnes rasvaseos kiehuu. Älä anna jauhojen ruskistua. Nosta kattila liedeltä ja kaada sinne puolet maidosta. Sekoita, kunnes seos on tasaista ja sakeutunut. Lisää loput maidosta ja sekoita uudelleen sileäksi. Nosta kattila takaisin liedelle ja sekoita, kunnes kastike kiehuu. Keitä kastiketta miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Mausta suolalla, valkopippurilla sekä muskottipähkinällä.


Reseptin alkuperä: Verilättyohjeen päärunko on peräisin Hellapoliisilta ja kastikeresepti WSOY:n "Hyvä kokki"-kirjasta.

8 kommenttia:

  1. Meillä lapsuudessa ostettiin aina veripalttua lihatiskiltä ja sitä syötiin muusin ja puolukkasurvoksen kanssa. Veli rakasti sitä siihen asti kunnes hoksasi kysyä, että mistä se oli tehty! Ei enää sen jälkeen sitä syönyt! ;D Valkokastike/munakastike on mulla vieläkin paljon käytössä, se on maultaan sellaista lapsi(ja aikuis-)ystävällistä ruokaa. Veriruokia en ole syönyt lapsuuden palttujen jälkeen, enkä itseasiassa tiedä miksi... Ihanan näköinen annos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru. :) Niin se henkinen allergia saattaa iskeä ihan yllättäen. :D

      Poista
  2. Nami. Meillä onkin verta pakkasessa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Veriruoat on kyllä hyviä ja edullisia, pitäisi tehdä noita useamminkin.

      Poista
  3. Retroruokaa parhaimmillaan. Luulen, että kannattaisi kokeilla laittaa täällä näille mustamakkara-faneillekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös retroilu ole jotankin trendikästä nykyään? :) Minä kans luulen, että verilätyt maistuisivat hyvin mustamakkaran ystäville.

      Poista
  4. Itse tehdyt verilätyt ovat tajuttoman hyviä! Kaupan lätyt sen sijaan aivan ankeita. Kotiverilättyjä pitäisi tehdä useammin.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...