Grilli on laitettu tälle vuodelle jo talviteloille, mutta tässäpä vielä yksi grilliin(kin) sopiva lihavarrasohje. Tarjoilin viime kesän ja alkusyksyn aikana näitä aasialaisittain maustettuja naudanlihavartaita pääruokana pariinkin otteeseen, useimmiten jogurttikastikkeen sekä raikkaan tomaatti-kurkkusalaatin kera. Samalla periaatteella voisi toki väkertää myös pienempää cocktailpalatyylistä naposteltavaa esimerkiksi talven pippaloihin.
Naudanlihavartaat
Ainekset (noin 4:lle)
- 600 g kalvotonta naudan ulkofileetä
- 2 valkosipulin kynttä
- 2 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
- 3 sitruunaruohon vartta (tai valmista sitruunaruohotahnaa)
- 1 punainen chilipalko
- 2 limen mehu
- 1 rkl thaimaalaista kalakastiketta
- 0,5 dl soijakastiketta
- 2 rkl sokeria
- 2 rkl seesamiöljyä
- mustapippuria myllystä
- ripaus murskattuja korianterinsiemeniä
- varrastikkuja
- Paistamiseen: ruokaöljyä
- Pinnalle: 1 rkl seesaminsiemeniä
Leikkaa naudanfilee poikkisyin ohuiksi ja pitkiksi, noin parin sentin levyisiksi viipaleiksi.
Valmista marinadikastike lihalle. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet ja raasta
inkivääri hienoksi (säästä myös inkivääristä irtoava mehu). Poista
sitruunaruohojen uloimmat lehdet sekä kuivat päätyosat ja hienonna varsien pehmeät
sisäosat. Viipaloi myös chili ohuiksi suikaleiksi. Purista limemehu ja
laita se kulhoon yhdessä kala- sekä soijakastikkeen ja sokerin kanssa. Vispaa,
kunnes sokeri on sulanut kastikkeeseen. Lisää kulhoon valkosipuli, inkivääri, sitruunaruoho, chili sekä seesamiöljy ja mausta marinadikastike vielä mustapippurilla sekä korianterinsiemenillä. Sekoita, maistele ja lisää mausteita tarvittaessa. Kääntele lihasuikaleet marinadikastikkeen joukkoon ja anna niiden marinoitua jääkaapissa vähintään tunnin ajan.
Jos käytät puisia varrastikkuja, anna niiden liota kylmässä vedessä vähintään puoli tuntia ennen vartaiden kokoamista ja kypsentämistä. Pujottele marinoituneet lihasuikaleet varrastikkuihin siksak-kuvion tapaan siten, että tikku lävistää lihasuikaleet useista kohdista.
Kuumenna grilli tai parila/paistinpannu ja sivele sen paistopinta ruokaöljyllä. Kypsennä vartaita kuumassa lämmössä välillä käännellen noin 2-3 minuutin ajan tai kunnes lihat ovat juuri ja juuri kypsyneet. Ripottele vartaiden päälle lopuksi seesaminsiemeniä.
Limemaustettu jogurttikastike
Ainekset (4:lle)
- 300 g kreikkalaista jogurttia
- 1 limen mehu
- 0,5 tl tabascokastiketta
- 2-3 tl sokeria
- ripaus sormisuolaa
- ripaus mustapippuria myllystä
- 1 rkl tuoretta korianteria hienonnettuna
Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Maistele ja lisää mausteita tarvittaessa.
Tomaatti-kurkkusalaatti
Ainekset (4:lle pienenä lisukesalaattina)
- 4 tomaattia
- noin 15 cm:n pätkä kurkkua
- 1 kevätsipulin varsi
- 1 rkl ruokaöljyä
- 0,5 limen mehu
- 1 tl sokeria
- ripaus sormisuolaa
- mustapippuria myllystä
- 1 rkl tuoretta minttua hienonnettuna
- 1 rkl tuoretta korianteria hienonnettuna
Poista tomaateista sekä kurkusta siemenet ja pilko
vihannesten malto-osat pieniksi kuutioiksi. Viipaloi myös kevätsipuli.
Sekoita öljy, limemehu ja sokeri keskenään ja kaada kastike vihannesten
joukkoon. Mausta salaatti vielä suolalla, pippurilla sekä tuoreilla
hienonnetuilla yrteillä. Sekoita, maistele ja lisää mausteita
tarvittaessa.
Reseptin alkuperä: Lihavartaiden marinadiin on haettu ideaa Louise Pickfordin "Grilliruoat"-kirjan katkarapu-lihasatayreseptistä.
"Tikkuruoka" olisi kyllä kätevä motorinen harjoitus tuolle meidän pienelle...ainakin niin kauan kun ei tikkuile silmäänsä, tai toisten silmiä. :D Pitää ehkä vähän kehitellä alkanutta ajatustani vielä. Reseptisi näyttää tolkuttoman herkulliselta - mutta niinhän ne aina. :) Ihanaa päivää! :)
VastaaPoista:D Tikusta syöminen on kyllä hauskaa, lapsille ja aikuisillekin. Kiitos ja mukavaa loppuviikkoa. :)
PoistaKuulostaa ja näyttää herkulliselta.
VastaaPoistaKiitos, nämä maistuivat kyllä meidän taloudessa. :)
PoistaIhanat mausteet lihalla! Lisukkeetkin kuullostavat herkullisilta, tomaatti-kurkkusalaatti pitää ottaa kokeiluun. :)
VastaaPoistaHeh, tomaatti-kurkkusalaatti ei kuulosta ehkä kovin erikoiselta, mutta lime ja yrtit tuovat sentään vähän vaihtelua perussalaattiinkin. :)
Poista