Pyrin pitämään keksipurkkireservissäni jatkuvasti riittävästi itse tehtyjä voileipäkeksejä, siemenkeksejä, korppuja tai näkkäreitä, joista saa tarvittaessa nopeasti aikaiseksi pientä suolaista hiukopalaa. Reilu kuukausi sitten keksipurkin täydennyspäivänä käytössäni sattui sopivasti olemaan sankollinen paikalliselta pienpanimolta noudettua mallasmäskiä, jonka soveltuvuutta päätin mallasleipien lisäksi kokeilla myös kuiviin näkkileipämäisiin suolaisiin kekseihin. Kokeilun tuloksena syntyikin pari pellillistä mallasmäskillä "viritettyjä" siemenkeksejä. Maltaiden sekä siementen johdosta kekseistä tuli maultaan aivan kelpoja sekä erittäin kuitupitoisia. Kuivat keksit säilyvät hyvin pitkiäkin aikoja huoneenlämmössä, mutta suuri kuitupitoisuus yhdistettynä keksien suolaisuuteen tekee niistä suhteellisen kuivia ja janottavia. Kuivakkuutta taittamaan keksien pinnalle sopiikin hyvin vaikka viipale kermajuustoa. Ja toiseen käteen istuu hyvin janoa sammuttava juoma, olut sopii tähän käyttötarkoitukseen vallan mainiosti.
Ainekset (2 pellillistä)
- 6 dl vettä
- 3 dl kaurahiutaleita
- 4 dl mallasmäskiä (valutettuna)
- 2 dl seesaminsiemeniä
- 1 dl pellavansiemeniä
- 0,5-1 tl suolaa
- 2 rkl ruokaöljyä
- Pinnalle: hieman sormisuolaa
Sekoita vesi, kaurahiutaleet, mallasmäski, siemenet, suola sekä öljy kulhossa ja anna seoksen tekeytyä vähintään kaksi tuntia tai esimerkiksi
yön yli.
Laita uuni lämpenemään 200 asteiseksi. Levitä taikina leivinpapereilla vuoratuille
uunipelleille ohuiksi kerroksiksi ja ripottele päälle sormisuolaa. Paista levyjä
200-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. Ota pelti uunista ja leikkaa levyt haluamasi kokoisiksi paloiksi. Vähennä uunin lämpö 150
asteeseen ja laita keksilevyt uuniin paistumaan vielä noin 30 minuutiksi, tai kunnes keksit ovat kuivuneet ja saaneet hieman väriä.
Reseptin alkuperä: Ohje on mallasmäskin hyötykäyttöä varten jatkokehitelty versio aiemmin postaamastani siemenkeksireseptistä.
Vitsi saisikohan tuota mallasmäskiä jostain vähän lähempää..? Ei viitsi täältä Somerolta saakka lähteä käymään pelkän mäskin takia. Nää keksit nimittäin houkuttaisi aika kovin!! :)
VastaaPoistaOn täällä Oulussa muutakin mukavaa, tervetuloa kylään vaan. :) Uskoisin kaupan olutmaltaista ylijäävän kotikaljamäskin käyvän näihin myös.
PoistaMonessa blogissa oon nähnyt tehtävän itse näkkäriä. Vähän saman tapainen ohje tämä, ainoo ero vain tuo mallasmäski ja paksuus. Nää ois hyvä vinkki brunssille tai muuten juhliin vaikka juustojen kera. Otan talteen :)
VastaaPoistaSiemennäkkärit ynnä muut on kyllä suosittuja ja helppotekoisia, itse teen myös niitä aika usein. Tällä mallasmäskillä en ollut ennen näitä kokeillut, tämä oli vähän tällainen viritelmä käytössäni olleen mallasmäskin hyötykäytölle.
PoistaNäyttävät herkullisilta:) Kävisköhän siihen myös olut /mämmimallas,jota toin Suomesta mukanani..
VastaaPoistaKiitos. :) Uskoisin, että se sopii tähän käyttöön. Voisi joskus itsekin kokeilla. Jos testaat, niin kerrohan miten käy. :)
Poista