maanantai 10. elokuuta 2015

Sitruunaiset mustikkamuffinssit

Näin kesäloman vaihduttua arkirutiineihin päätin hieman keventää ruokailutottumuksiani raskaiden kesämättöjen jälkeen. Ja mitä alkoi heti tehdä mieli? No muffinsseja! Päätin antaa itselleni luvan leipoa sillä ehdolla, että syön vain yhden, tai no maksimissaan kaksi, ja keksin lopuille herkkupaloille jonkun paremman sijoituspaikan. Näin marja-aikaan mieleni halajaa mustikkaa, ja heräsinkin eilen aamulla marjametsään mustikkamuffinssit silmissäni kiiluen. Iltapäivästä kiikutin kiltisti pellillisen mustikoilla sekä sitruunalla maustettuja muffinsseja siskoni perheelle parempiin suihin napsittavaksi. Leivonnaisista tuli varsin maukkaita; sitruuna sopi mainiosti mustikan makupariksi. Myös suurella voin ja sokerin määrällä saattaa olla jotain tekemistä asian kanssa...


Ainekset (noin 16 muffinssia)
  • 100 g voita
  • 2 dl sokeria
  • 3 kananmunaa
  • 0,5 tl vaniljapulveria
  • 1 dl turkkilaista jogurttia
  • 0,5 dl maitoa
  • 3,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 1 sitruunan raastettu kuori ja mehu (mehua vajaa 0,5 dl)
  • 150 g mustikoita
  • 16 muffinssivuokaa

Kuorrutus
  • 150 g mustikoita
  • 50 g hillosokeria
  • 150 g voita
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 2 dl tomusokeria
  • 1 sitruunan raastettu kuori

Koristeeksi esimerkiksi
  • tuoreita mustikoita
  • sitruunankuoriraastetta
  • tuoreita mintun lehtiä

Laita uuni lämpenemään 175-asteiseksi. Valmista muffinssitaikina. Pilko voi kulhoon ja anna sen lämmetä huoneenlämpöiseksi. Vatkaa voi ja sokeri hyvin sekaisin. Lisää kananmunat yksitellen seoksen joukkoon, vatkaa ilmavaksi ja  sekoita joukkoon vaniljapulveri, jogurtti sekä maito. Sekoita 3 dl vehnäjauhoista, leivinjauhe sekä ruokasooda huolellisesti ensiksi keskenään ja kääntele jauhot tämän jälkeen taikinan joukkoon. Raasta sitruunankuori (vain keltainen osa) hienoksi raasteeksi, purista sitruunamehu ja lisää myös ne taikinaan. Sekoita loput vehnäjauhoista mustikoiden joukkoon ja kääntele mustikat hyvin varovasti taikinan joukkoon. Älä sekoita liikaa, jotteivät marjat värjää taikinaa.

Laita muffinssivuoat muffinssipellin koloihin (tai käytä kaksinkertaisia paperivuokia) ja lusikoi taikina vuokiin jättäen niihin kuitenkin hieman kohoamisvaraa. Paista muffinsseja 175-asteisessa uunissa noin 20-25 minuuttia, kunnes leivonnaiset ovat kypsiä. Anna muffinssien jäähtyä ennen niiden kuorruttamista.

Muffinssien paistuessa valmista kuorrute. Tee ensiksi mustikkahilloke keittämällä mustikoita sekä hillosokeria kattilassa noin 15 minuutin ajan ja ajamalla seos tämän jälkeen tasaiseksi esimerkiksi sauvasekoittimella. Anna hillokkeen jäähtyä. Kuutioi voi kulhoon ja anna sen lämmetä huoneenlämpöiseksi. Sekoita voi, mustikkahilloke, tuorejuusto, tomusokeri sekä hienoksi raastettu sitruunankuori keskenään tasaiseksi kuorrutemassaksi. 

Jaa kuorrute jäähtyneiden muffinssien päälle lusikalla tai pursotinpussia käyttäen. Koristele muffinssit esimerkiksi mustikoilla, sitruunankuoriraasteella sekä mintun lehdillä ja säilytä leivonnaisia jääkaapissa tarjoiluun saakka.


Reseptin alkuperä: Muffinssitaikina on kopsittu (äärimmäisin pienin muutoksin) "Ellan reseptit"-blogista.

13 kommenttia:

  1. Herttainen kuvasetti. Mustikkamuffinsseja en olekaan vielä tästä sadosta leiponut. Pitäisi korjata tilanne.

    VastaaPoista
  2. Mustikka ja sitruuna on kyllä ihana kombo:) Nätit muffinit:)

    VastaaPoista
  3. Ihanannäköisiä muffinsseja. Mekin käytiin vasta mustikassa. Tein mm mustikkavispipuuroa ja mustikkapiirakkaa ;)

    VastaaPoista
  4. No nyt on herkullista ahhh! Ja noi kuvat :)

    VastaaPoista
  5. @luimupupu: Kiitos. Minä en ole tämän vuoden mustikoista ehtinyt vielä juuri näiden muffinssien lisäksi leipomaan muuta, onneksi on vielä "kesää" jäljellä.

    @Jael: Kiitti. Pohdin hetken, että laitanko leivonnaisiin mustikoiden kaveriksi sitruunaa, kaardemummaa vai valkosuklaata. Sitruuna vei tällä kertaa voiton.

    @Kakkumonsteri: Kiitos. Oi hitsi, minäkin haluan mustikkavispipuuroa. :) Ja mustikkapiirakkaa. :)

    @Annis: Kiitos. Vaikka sain syödä vain yhden (tai noh, oikeasti kaksi) niin sainpa ainakin silmänruokaa, pakkohan sitä oli vähän kuvata. :)

    VastaaPoista
  6. Kauniita, kesäisiä muffineja! Sitruuna sopii varmasti hyvin mustikan makupariksi. Körötellään tässä juuri autossa mökiltä kotiin ja nappasin mukaan pienen kulhon mustikoita, juurikin muffinit mielessäni myös :)

    VastaaPoista
  7. Kiitos Paula. Pitäisiköhän kokeilla myös mustikka-basilikamuffinsseja, vähän samaan tyyliin kuin mustikkapiirakassasi... :)

    VastaaPoista
  8. Nam, ovatpa nättejä! Mustikkamuffinssit ovat kyllä parhautta, varmaan ensimmäinen resepti johon ihastuin muinaisilla köksäntunneilla. ;)

    PS. Pilkettä on muuttanut bloggeriin, uusi osoite on ssiiripilketta.blogspot.com ;)

    VastaaPoista
  9. Kiitos Siiri! Ok, pitääpä vaihtaa blogilinkki kohdilleen. :)

    VastaaPoista
  10. Sitruuna ja mustikka on minunkin mielestä ihana pari. Hurjan upeita ja kauniita muffinseja!:-)

    VastaaPoista
  11. Mustikkamuffinssit ovat kyllä yksi minunkin suosikeistani. Ja ei voi kuin ihailla noita kuvia. Ihan nousee vesi kielelle! :)

    VastaaPoista
  12. Kiitos Makuhermoilija. :) Samat sanat, kävin vilkuilemassa blogisi kuvia, ammattitaitoista meininkiä!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...