Tämän joulunajan ehdottomia uusia suosikkiherkkujani on silli. En ole aiemmin juuri perustanut sillistä, mutta tänä vuonna ihastuin vihdoin ihan kunnolla tähänkin kalaherkkuun. En tosin aloittanut elämäni ensimmäistä omatekoista sillikokeiluani perinteisellä lasimestarin sillillä, vaan upotin kalaviipaleeni paksuun majoneesipohjaiseen sinappikastikkeeseen, joka oli höystetty ranskalaistyylisesti vielä runsaalla määrällä yrttejä. Olipa vaan hyvää!
Ainekset
- 600 g kevyesti suolattuja sillifileitä
Liotusliemi
- 5 dl vettä
- 1 dl väkiviinaetikkaa
- 2 rkl suolaa
- 2 rkl sokeria
Yrtti-sinappikastike
- 1 dl majoneesia
- 150 g ranskankermaa
- 1 rkl dijon-sinappia
- 1 rkl karkeaa sinappia
- 1 tl kapriksia
- 2 rkl tuoretta tilliä hienonnettuna
- 2 rkl tuoretta rakuunaa hienonnettuna
- 2 rkl tuoretta persiljaa hienonnettuna
- ripaus mustapippuria myllystä
- ripaus valkopippuria myllystä
- ripaus suolaa
Poista sillifileet pakkauksista ja pyyhi ne kuiviksi talouspaperilla. Sekoita liotusliemen ainekset keskenään kulhossa ja hämmentele seosta, kunnes suola ja sokeri ovat sulaneet. Nostele sillifileet liemeen, peitä talouskelmulla ja anna kalojen liota jääkaapissa noin 6 tuntia.
Poista sillifileet liotusliemestä ja valuta ne. Suikaloi fileet sopivan kokoisiksi eli noin 1-1,5 cm levyisiksi suupaloiksi.
Valmista sinappi-yrttikastike. Sekoita majoneesi, ranskankerma sekä sinapit keskenään. Hienonna kaprikset sekä yrtit, lisää ne kastikkeen joukkoon ja mausta kastike lopuksi musta- sekä valkopippurilla ja pienellä ripauksella suolaa. Nostele sillifileet kastikkeen sekaan, kääntele hyvin sekaisin ja kaada kalapalat kastikkeineen noin 5 dl lasipurkkiin. Anna sillien tekeytyä jääkaapissa ainakin muutaman tunnin ajan, mielellään seuraavaan päivään.
Mä olisin kans halunnut tehdä jotain sillejä meidän joulupöytään, mutta äiti oli ehtinyt jo tekemään kolmea erilaista. Nappailin vaan ylös muiden ohjeita, niinkuin tämänkin, ja viimeistään juhannuspöytään kokeilen jotakin silliä uusien pottujen kaveriksi. Sillä eihän siihen juhannukseenkaan enää kovin kauaa ole..... ☺
VastaaPoistaKiitos vinkistä, täytyykin kokeilla tätä joku kerta. Itse en ole mikään suuri sillin ystävä, mutta mies aina välillä ostaa purkillisen sinappisilliä ja syö sen lähes kertaistumalta tyhjäksi. :)
VastaaPoistaMeillä taas sillin sijaan yhä useammin pöytään tulee silakkaa, vaikka olen aina tykännyt paljon sillistä. Sama resepti pisti silmään lehdessä, mutta en ennättänyt tekemään. Ehkä sitten juhannukseksi...
VastaaPoista@Nanne: Teillä oli kyllä tosi herkulliset joulutarjoilut (kävin kurkkimassa blogistasi). Joo, juhannus on ihan silmänräpäyksessä täällä. :) Taidan seurata esimerkkiäsi ja alkaa keräämään noita eri silliohjeita ensi kesää ajatellen.
VastaaPoista@Jenni: Minäkin tosiaan olen tähän saakka vierastanut silliä jostain syystä. Puolisolla on sen sijaan tapana ostaa itselleen sillipurkki aina silloin tällöin, tästä eteenpäin taidan minäkin vierailla ko purkilla.
@Jonna: Oikein ihmetyttää, että miksi tykästyin silliin vasta nyt. Silakkaa olen laittanut useinkin vähän noiden perinteisten silliruokien "korvikkeeksi" ja muutenkin, jotenkin ne silakat näyttävät aina niin houkuttelevilta kaupan kalatiskissä. Eikös sitä silliä syödä myös vappubrunssilla, jos ei ihan juhannukseen saakka malta odottaa? ;)
Meillä minä olen pitkään ollut talouden ainoa sillinsyöjä, sillä mies on löytänyt sillin vasta hiljattain. Taidanpa tarjota tätä uudenvuoden suolapalaksi...
VastaaPoista:) Vai olet sinäkin saanut jakajan sillipurkille. Oikein Hyvää Uutta Vuotta sille suunnalle!
VastaaPoista