Meidän taloudessa jouluaattolounaaksi ei tänä vuonna perinteistä poiketen nautittukaan riisipuuroa vaan punaviinillä, konjakilla sekä joulumausteilla maustettuja ja uunissa kypsennettyjä lihaisia joulumakkaroita. Jouluisiin makkaroihin voisi halutessaan lisätä myös kuivattuja hedelmiä, esimerkiksi korintteja, viikunoita tai aprikooseja, mutta itse pitäydyin täysin lihaisissa (ja viljattomissa) versioissa. Hyvä alku jouluähkyn hankinnalle...
Oikein Hyvää ja Maukasta Joulua kaikille!
Ainekset
- 1 kg luutonta porsaankylkeä
- 400 g naudanpaistia
- 200-300 g silavaa
- 1,5 dl punaviiniä
- 0,5 dl konjakkia
- 3-4 tl suolaa
- 1 tl jauhettua muskottipähkinää
- 0,5 tl jauhettua neilikkaa
- 1 tl jauhettua inkivääriä
- 1 tl jauhettua kanelia
- 0,25 tl jauhettua valkopippuria
- 0,5 tl jauhettua mustapippuria
- 1 dl jäämurskaa
- siansuolta
Pilko
lihat sekä silava kuutioiksi, laita palat kulhoon ja
sekoita joukkoon punaviini, konjakki sekä mausteet. Peitä kulho talouskelmulla ja
anna seoksen tekeytyä jääkaapissa yön yli.
Jauha lihat lihamyllyssä (itse vedin lihamassan myllyn läpi kahteen kertaan), ja sekoita massan joukkoon jäämurska. Paista makkaramassasta pannulla pieni koepala ja lisää mausteita tarvittaessa.
Jauha lihat lihamyllyssä (itse vedin lihamassan myllyn läpi kahteen kertaan), ja sekoita massan joukkoon jäämurska. Paista makkaramassasta pannulla pieni koepala ja lisää mausteita tarvittaessa.
Täytä makkarankuoret lihaseoksella ja jaa pötkö erillisiksi makkaroiksi. Esikypsennä makkarat halutessasi hauduttamalla niitä lähes kiehuvassa vedessä noin 20 minuutin ajan. Säilytä makkaroita jääkaapissa käyttöön asti.
Tarkemmat yleisperusohjeet tuoremakkaran valmistukseen sekä kypsennysvinkkejä löytyy täältä.
Reseptin alkuperä: Ei mitään erityistä lähdettä, osviittaa on haettu hieman Pohjois-Pohjanmaan Marttojen makkarakurssilla valmistetuista joulumakkaroista.
Reseptin alkuperä: Ei mitään erityistä lähdettä, osviittaa on haettu hieman Pohjois-Pohjanmaan Marttojen makkarakurssilla valmistetuista joulumakkaroista.
Ooo mikä vaihtoehto puurolle! Olen jo jonkin aikaa haaveillut yleiskoneen hankkimisesta, ja nämä sinun makkarareseptisi ovat saaneet minut vakuuttuneeksi siitä, että pitäisi kyllä hankkia lihamyllyllinen versio... ;)
VastaaPoistaHyvää joulua! :)
:) Pitäähän sitä aina välillä vähän poiketa perinteistä. Lihamylly on kyllä oiva kapine, suosittelen kyllä sen hommaamista. :) Oikein mukavaa tapania sinnekin!
VastaaPoista