torstai 16. lokakuuta 2014

Toulousen makkara

Nämä herkulliset ranskalaiset makkarat maustetaan pekonilla, punaviinillä sekä runsaalla määrällä valkosipulia. Makkarat sopivat hyvin esimerkiksi erilaisiin pata- ja uuniruokiin.


Ainekset
  • 1,25 kg luutonta siankylkeä
  • 300 g silavaa
  • 200 g pekonia
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 1 dl punaviiniä
  • 0,5-1 tl jauhettua muskottipähkinää
  • 0,5 tl sokeria
  • 0,5 tl valkopippuria
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 2 metriä siansuolta

Pilko siankylki, silava sekä pekoni kuutioiksi. Kuori valkosipulinkynnet ja pilko ne pienemmiksi. Laita lihat kulhoon ja sekoita joukkoon valkosipulit, punaviini sekä mausteet. Peitä kulho talouskelmulla ja anna seoksen tekeytyä jääkaapissa muutaman tunnin ajan, mielellään yön yli (tai jos olet kiireinen, voit siirtyä heti jauhantavaiheeseen). Jauha seos lihamyllyssä. (Jos käytät valmiiksi jauhettua jauhelihaa, sekoita vain kaikki makkara-ainekset keskenään.)

Täytä makkarankuoret lihaseoksella ja jaa pötkö erillisiksi makkaroiksi. Säilytä makkaroita jääkaapissa käyttöön asti.

Tarkemmat yleisperusohjeet tuoremakkaran valmistukseen löytyvät täältä.


Reseptin alkuperä: Paul Gaylerin "Makkara"-kirjan ohje pienin muokkauksin.

5 kommenttia:

  1. Nam nam nam!!! Näiden sun ohjeiden innoittama päätettiin miehen kanssa, että tänä vuonna kaikki sukulaiset saa joululahjaksi raakamakkaroita! :) Odotellaan ensin nämä kaikki sun makkaraohjeet ja päätetään sit et mistä aloitetaan kokeilut!:)

    VastaaPoista
  2. Oi, hatunnosto! Meillä ollaan ihastuttu noihin tuoremakkaroihin padoissa ja keitoissa, mutta täältä ne saa kätevästi boucheriesta. Se on sellaista ihanaa lohturuokaa kylmän ja pitkän talven keskellä... Ihan huippua, että teet nuo itse!!

    VastaaPoista
  3. @Nanne: Onpas kiva lahjaidea, ruokalahjat on muutenkin ihan mahtavia. :) Seuraavaksi seuraa omalta osaltani kyllä pieni breikki näissä raakamakkaraohjeissa, pitää saada chorizot ja nämä toulousen makkarat ensiksi tuhottua ennen uuden makkaraerän valmistamista. Mut eiköhän sitä ennen joulua ehdi vielä muitakin makkaroita tehtailemaan. :) Kannattaa vaan ryhtyä rohkeasti kokeilemaan ja harjoittelemaan makkarantekoa, hauskaa hommaahan se kyllä on. :)

    @kulkuripuutarhuri: Kiitos. :) Oi arvaa vaan olenko kade niistä ranskalaisista lihakaupoista. Samaa mieltä, raakamakkarat sopii kyllä viileisiin syys- ja talvi-iltoihin kuin nenä päähän ja varsinkin keitto/pataruoissa, ajattelinkin keitellä lähipäivinä makkarakeittoa...

    VastaaPoista
  4. Vau, harvinaisen herkullisen näköisiä makkaroita. :) Olen pitkään kuolaillut yleiskoneita, ja miettinyt olisiko lihamyllylle käyttöä... Tässä ainakin tuli heti yksi hyvä syy moisele!

    VastaaPoista
  5. Kiitos ssiiri. :) Itsellä on semmoinen sähkökäyttöinen lihamylly & makkaranpursotinsuppilot, se on kyllä tosi hyvä kone makkaroiden valmistamiseen. Ennen ko. konetta tein makkaroita pari kertaa yleiskonen vastaavilla osilla, onnistui niinkin. Noissa isoissa koneissa on se vika, että ne vie kaapissa kyllä paljon tilaa. Pienemällä käsikäyttöisellä lihamyllylläkin pääsisi varmasti jo aika pitkälle.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...