sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Mustapapukeitto makkaralla

Okei, tämä mustapavuista keitetty ja tuoremakkaralla höystetty sosekeitto ei ruskeanharmaanvioletihtavan värinsä puolesta ole ehkä sieltä esteettisimmästä päästä. Keitto on kuitenkin täyttävä ja ravitseva ja sen lämmittävä maku oli sopii hyvin sateisiin syysiltoihin.


Ainekset (6:lle)
  • 350 g kuivattuja mustapapuja
  • 1 iso sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 iso salaattifenkoli
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl savupaprikajauhetta
  • 0,5 rkl juustokuminaa
  • 1 l kanalientä
  • 1 pienen sitruunan mehu
  • 100 g smetanaa
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • tuoremakkaroita
  • Tarjoiluun: smetanaa sekä silputtua lehtipersiljaa

Liota mustapapuja kylmässä vedessä yön yli. Siivilöi pavut ja huuhtele ne.

Kuori sipuli sekä valkosipulinkynnet ja pilko ne sekä fenkoli ronskeiksi palasiksi. Kuumenna oliiviöljy kattilassa, lisää joukkoon sipulit sekä fenkolit ja kuullota niitä muutama minuutti. Mausta kasvikset savupaprikajauheella sekä juustokuminalla ja jatka kuullottamista vielä pari minuttia. Lisää kattilaan mustapavut sekä kanaliemi ja anna keiton keittyä kevyesti kiehuen kannen alla noin 1,5 tuntia.

Soseuta keitto tasaiseksi esimerkiksi sauvasekoittimella. Jos koostumus on liian jäykkää, lisää keittoon hieman vettä. Purista keiton joukkoon sitruunamehu, sulata joukkoon smetana ja mausta suolalla sekä mustapippurilla. Pidä keitto lämpimänä.

Viipaloi tuoremakkarat siivuiksi ja paista ne kypsiksi paistinpannulla keskilämmöllä pienessä määrässä öljyä.

Jaa keitto lautasille ja nostele keittoannosten päälle paistettuja makkarasiivuja, hieman smetanaa sekä silputtua lehtipersiljaa.


Reseptin alkuperä: Paul Gaylerin "Makkara"-kirjan ohje pienin muokkauksin.

6 kommenttia:

  1. Nyt täytyy olla eri mieltä, tuo tummanpuhuva keittoannoshan on hyvinkin kaunis! :)

    VastaaPoista
  2. No kauneushan on toki katsojan silmässä. ;) Tarkoituksenani oli kyllä tehdä suhteellisen tummaa keittoa, mutta jotenkin tuo lopputulos kyllä näytti omaan silmään hiukan epäilyttävältä.

    VastaaPoista
  3. Jep, tässä onkin sitten taas yksi keitto kokkauslistalle. Ja Paulan kanssa samaa mieltä, upean näköistäkin tuo on :)

    VastaaPoista
  4. Se on hyvä, että to do-listalta löytyy tavaraa. ;) Syksyllä on kyllä kiva keitellä noita keittoja.

    VastaaPoista
  5. Jotenkin mua viehättää tuo keiton väri :) Mustapapuja on meidän keittiössä näkynyt, mutta melko harvoin. Sietäisi olla useamminkin.

    VastaaPoista
  6. Aika harvoin tulee itselläkään mustapavuista kokkailtua. Ei ole tosiaan ihan tavanomaisen värinen keitto, puolison mielestä se toi mieleen muurauslaastin.. ;)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...