keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Sieni-pekonipiiras

Sieni-pekonipiiras on syyskauden ehdottomia herkkuja. Piiraani täytteeksi päätyi tällä kertaa punikkitatteja, joita metsäretkiltä on löytynyt tänä syksynä ihan kohtuumäärin. Ja kun sienipiirakkaa ryhdytään tekemään, ei mielestäni sienten määrässä kannata täytteessä säästellä. Aivan mitään kevytruokaa tämä piiras ei ole kaikkine kermoineen, pekoneineen, voineen ja juustoineen. Ohjetta voi halutessaan kuitenkin muokata hieman kevyemmäksi esimerkiksi jättämällä smetanan pois täytteestä ja/tai tiputtamalla juuston määrän puoleen.


Ainekset (4-6:lle)

Piirakkapohja

  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl grahamjauhoja
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,5 tl leivinjauhetta
  • 100 g voita
  • 1-2 rkl kylmää vettä

Täyte
  • 350 g puhdistettuja tatteja (tai muita metsäsieniä)
  • 1 sipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 10 cm pätkä purjosipulia
  • 120 g pekonia
  • 120 g smetanaa
  • 1,5 dl ruokakermaa
  • 1 kananmuna
  • 70 g juustoa
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • 1 rkl tuoretta timjamia
  • 0,5 dl tuoretta persiljaa hienonnettuna

Valmista piirakkataikina. Sekoita jauhot, suola sekä leivinjauhe keskenään. Nypi joukkoon voi. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan jähmettyä kylmässä piirakkatäytteen valmistuksen ajan. Painele jäähtynyt piirakkataikina voidellun piirakkavuoan pohjalle sekä reunoille (itse käytin halkaisijaltaan 28 cm:n matalareunaista vuokaa). Pistele piirakkapohjaan haarukalla muutamia reikiä ja esipaista pohjaa 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Valmista täyte. Hienonna puhdistetut sienet sekä kuorittu sipuli sekä valkosipulinkynsi pieniksi kuutioiksi. Puhdista purjosipuli ja viipaloi se ohuiksi suikaleiksi. Pilko myös pekoni pieniksi kuutioiksi. Laita pekonikuutiot paistinpannulle ja paista niitä keskilämmöllä noin 5 minuuttia, kunnes pekonipalat ovat saaneet hieman väriä. Nosta pekonikuutiot pannulta reikäkauhalla erilliseen kulhoon. Lisää tämän jälkeen pannulle hienonnetut sienet sekä sipulit ja kuullota niitä noin 10 minuuttia pekonista irronneessa rasvassa. Mausta sieni-sipuliseos suolalla sekä mustapippurilla. Riko kananmuna kulhoon, vispaa sen rakenne rikki ja lisää joukkoon kerma, paistetut pekonipalat sekä sieni-sipuliseos. Raasta juusto ja hienonna timjami sekä persilja ja lisää ne täytteen joukkoon. Sekoita massa tasaiseksi, maistele ja lisää suolaa sekä mustapippuria tarvittaessa. Kaada täyte tasaisesti piirakkavuokaan esikypsennetyn piirakkataikinan päälle ja paista piirasta 225-asteisessa uunissa uunin alatasolla vielä noin 20 minuuttia, eli kunnes piirakka on kypsynyt.


Reseptin alkuperä: Ei mitään erityistä lähdettä... Piirakkapohja on alunperin tehty Aura Liimataisen "Parasta kotiruokaa"-kirjan ohjeella pienin muokkauksin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...