keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Chorizomakkara

Paprikainen chorizomakkara on espanjalainen makkarasuosikki, jonka voi valmistaa joko miedompana tai tulisempana oman maun mukaan. Raakamakkaraversio poikkeaa makunsa sekä koostumuksensa puolesta luonnollisesti kaupan kuivasuolatusta kestomakkarasta. Tässäpä minun tämän hetkinen tuorechorizoreseptini.


Ainekset
  • 1 kg luutonta sianlapaa
  • 1,25 kg luutonta siankylkeä
  • 1 iso sipuli
  • 2-4 punaista chilipalkoa (maun mukaan)
  • 3-4 valkosipulinkynttä
  • 1 dl punaviiniä
  • 2-3 rkl savupaprikajauhetta (tai maun mukaan enemmänkin)
  • 1 tl cayennepippuria
  • 1 tl fenkolinsiemeniä
  • 0,5 tl valkopippuria
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • 2-3 metriä siansuolta

Pilko lihat kuutioiksi. Kuori sipuli sekä valkosipulinkynnet ja pilko ne sekä chilipalot pienemmiksi. Laita lihat sekä pilkotut kasvikset kulhoon ja sekoita joukkoon punaviini sekä mausteet. Peitä kulho talouskelmulla ja anna seoksen tekeytyä jääkaapissa muutaman tunnin ajan, mielellään yön yli (tai jos olet kiireinen, voit siirtyä heti jauhantavaiheeseen). Jauha seos lihamyllyssä. (Jos käytät valmiiksi jauhettua jauhelihaa, sekoita vain kaikki makkara-ainekset keskenään.) Paista makkaramassasta pannulla pieni koepala, maistele ja lisää mausteita tarvittaessa.

Täytä makkarankuoret lihaseoksella ja jaa pötkö erillisiksi makkaroiksi. Säilytä makkaroita jääkaapissa käyttöön asti.

Tarkemmat yleisperusohjeet tuoremakkaran valmistukseen löytyvät täältä.


Reseptin alkuperä: Yhdistelmä useammasta chorizoreseptistä, mm. Marttojen makkarakurssin sekä Paul Gaylerin "Makkara"-kirjan ohjeesta jne.

10 kommenttia:

  1. Aivan ihana ohje. Rakastan chorizoa ylikaiken, mutta en ole itse sitä tehnyt. Enkä muitakaan makkaroita. Pitäisi korkata makkaroidenteko vaikka täll ohjeella :) miten nämä kypsyvät parhaiten?

    VastaaPoista
  2. Aivan käsittämättömän hienoja! Olisikohan vielä tulossa hyvä salsiccia-ohje? Muuta ei sitten enää tarvitsisikaan, eläisi loppuelämän onnellisena.

    VastaaPoista
  3. @Anna: Kiitos. Kannattaa kyllä kokeilla tehdä itse joskus makkaroita, se on hauskaa. :) Raakamakkarasta kyllä sitten tulee erilaista kuin siitä kaupan kuivasuolatusta chorizosta (tai muista kestomakkaroista). Itse olen yleensä vaan paistanut nuo chorizomakkarat kypsiksi paistinpannulla pienessä öljymäärässä ja suhteellisen miedolla lämmöllä. Makkarat kypsyvät hyvin myös uunissa, se on ainakin helppo tapa kypsentää ne. Grillaus on tietty varma konsti kans, mut taitaa olla parhain grillikausi jo ohi tälle vuodelle. Jos haluaa säilyttää makkaroita jääkaapissa muutamia päiviä, kannattaa makkarat esikeittää.

    @Rokkipöllö: Kiitos. En ole itse tehnyt koskaan salsicciaa, pitääpäs pistää se "to do"-listalle, vaikka heti bratwurstin jälkeen ja ennen merguezia ja cumberlandia. ;) Teillähän oli tehtailtu noita salsiccioita, taidan napata ohjeen sieltä suunnalta. ;D

    VastaaPoista
  4. Mahtavaa Rommirusina! Ostin vähän aikaa sitten makkarakoneen, mutten vielä ole kerennyt korkata sitä. Olen tehnyt vain kerran aiemmin makkaraa, mutta nyt koneen hankittuani, ajattelin tehdä niitä silloin tällöin. Juuri Italiassa/Ranskassa maistamiamme raakamakkaroiden ja chorizon yms. tyylisiä, joten sinun makkarapostauksesi tulivat juuri sopivaan aikaan :).

    VastaaPoista
  5. No sattuipas sitten ajoitus kohdilleen. :) Makkarakone on kyllä kiva hankinta, itselläkin se vaan tahtoo jäädä turhan usein seisomaan kaapin perälle, pitäisi muistaa tehtailla makkaroita useamminkin.

    VastaaPoista
  6. Oi miten hyvännäköistä! Meillä on myös tuo Makkara-opus ja ollaan kokeiltu Boereworsia (toimii!) ja paria muuta reseptiä. Ehdottomasti hankkimisen arvoinen kirja!

    VastaaPoista
  7. Upean näköisiä makkaroita, alkaa oikein harmittamaan, kun sitä lihamyllyä ei ole! Olen niin koukussa chorizoihin ja hauskinta, ennen en voinut edes suuhuni niitä laittaa tai mitään makkaraa. Niin ne mieltymyksetkin vain muuttuvat :)

    VastaaPoista
  8. @Paula: Kiitos. :) Minäkin olen ihastunut siihen kirjaan, on kyllä mainio opus. Ne itse tuoremakkaraohjeet on hyviä ja sitten kirjasta löytyy mahtavia makkararuokareseptejä. Olen kokeillut useampaakin niistä, ja osa päätynee myös tänne blogin puolelle.

    @Peggy: Kiitos. :) Eipä se minullakaan ole montaa vuotta kulunut siitä, kun vierastin lihaisia makkaroita ja vedin naamariin vain hiillosmakkaraa ja HK:n sinistä. ;)

    VastaaPoista
  9. Onpas sinulla ihania reseptejä täällä! Makkaroitakin jaksat itse tehdä :D linkitän sinut blogiini niin löydän tänne uudestaankin ;) oli kiva tavata tänään ja onnea vielä voitosta! :)

    VastaaPoista
  10. Kiitos Kakkumonsteri. :) Oli tosiaan tosi mukava tavata, kiva kun Oulusta löytyy niin laaja kirjo taitavia leivonta- ja ruokabloggaajia. Linkkasin myös blogiisi, sieltä löytyy kyllä tosi upeita luomuksia.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...