maanantai 15. syyskuuta 2014

Kesäkurpitsasipsit

Mammuttikesäkurpitsani sekä intohimoni kaikenlaista suolaista naposteltavaa kohtaan ajoi minut kokeilemaan kesäkurpitsasipsejä. Kesäkurpitsa on raakana suhteellisen miedon makuinen vihannes, ja ajattelin lähtökohtaisesti myös tästä kasviksesta valmistettavien sipsien olevan hieman mauttomia. Kun kesäkurpitsaviipaleiden pintaan lisäsi hieman etikkaa, mustapippuria sekä suolaa, ja itse kesäkurpitsan maku tiivistyi sipsien kuivatuksen aikana, ei lopputuloksesta kuitenkaan kyllä makua puuttunut. Valmistin sipsejä kahdella tapaa, vähärasvaisia versioita pelkästään kuivurissa kuivaamalla sekä perinteisempiä sipsejä kuivauksen jälkeen öljyssä uppopaistamalla. Kevytversioista tuli kyllä oivan makuisia, mutta niiden rakenne jäi nahkeaksi. Friteeratut versiot taas olivat sipsimäisen rapsakoita, joskin öljyisyys söi ehkä hieman itse kesäkurpitsan makua. Hyviä silti molemmat.


Ainekset (2:lle)
 • 400 g kesäkurpitsaa
 • 1 tl (valko)viinietikkaa
 • mustapippuria myllystä
 • suolaa
 • (0,5-1 rkl ruokaöljyä) 
 • (Paistamiseen: ruokaöljyä)

Pese ja kuivaa kesäkurpitsat ja viipaloi ne ohuiksi viipaleiksi esimerkiksi mandoliinilla tai juustohöylää käyttäen. Suurista kurpitsoista kannattaa poistaa siemenet ennen viipalointia (tai käyttää vain siemenetöntä osaa kurpitsasta). Pirskottele kesäkurpitsaviipaleiden pinnalle hitunen viinietikkaa (tai jätä etikka pois, jos et tykkää) sekä makusi mukaan suolaa ja mustapippuria. Lado kesäkurpitsaviipaleet tämän jälkeen kasvikuivurin ritilöille (ei limittäin). Jos kuivurissasi on metalliritilät, kannattaa ritilöiden ja kesäkurpitsasiivujen väliin asettaa leivinpaperi tai vastaava, jotta viipaleet eivät kuivaamisen aikana tartu kiinni ritilään. Kuivata kesäkurpitsasiivuja (todella miedolla lämmöllä) noin 5-6 tuntia tai vaikka yön yli, kunnes sipsit ovat kuivuneet. Kevytsipsit ovat valmiita tämän jälkeen.

Jos haluat lopputuloksesta rapsakamman ja öljyisemmän, uppopaista sipsit kuivaamisen jälkeen. Kuumenna paksupohjaisessa kattilassa muutaman sentin kerros öljyä 170-180 asteiseksi. Dippaa sipsit nopeasti kuumaan öljyyn ja nosta ne saman tien talouspaperin päälle valumaan. Noin sekunnin paistoaika oli ainakin minun sipseilleni täysin riittävä, sillä kuivat ja ohuet lastut palavat todella herkästi. Kun ylimääräinen öljy on imeytynyt talouspaperiin, nosta sipsit tarjoilukulhoon. Sipsejä voi vielä lisämaustaa tarvittaessa friteerauksen jälkeen.

Tässäpä vielä vertailun vuoksi kuva pelkästään kuivatuista, friteeraamattomista sipseistä...


... ja tässä vastaava setti friteerattuna:


Reseptin alkuperä: Idea näihin kesäkurpitsasipseihin on otettu täältä.

6 kommenttia:

 1. Apua, nyt näitä ihania kesäkurpitsaohjeita tulee joka tuutista, kun meillä kesäkurpitsantaimet menivät ilmeisesti siilin parempiin suihin jo aivan alkukesästä! Onneksi on torit ja kaupan hevi-osasto...

  VastaaPoista
 2. Oivoi, toivottavasti siili sentään osasi arvostaa. :) Minullakin metsämyyrät kävivät rokottamassa alkukesästä kasvimaalla erinäisten taimien alkuja, jäi oma sato kaikilta osin aika mitättömäksi.

  VastaaPoista
 3. Äääh, ei ole kuivuria. Mä en kestä, rakastan kesäkurpitsaa ja nää sipsit nyt vaan näyttää niin herkuilta ! Itku :(

  VastaaPoista
 4. En ole itse kokeillut, mutta eiköhän noiden teko onnistu uunissakin... oisko joku vajaa 100-asteinen uuni ok paahtamiseen. :) Esimerkiksi täältä löytyy ainakin joku ohje: http://www.mysanfranciscokitchen.com/baked-organic-zucchini-chips/

  VastaaPoista
 5. Heh, sipsimania iskee aina aika ajoin. :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...