sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Kreikkalainen salaatti

Kotimaisten tomaattien sesonki on vihdoin pian täällä! Kaupoista löytyy jälleen mehukkaita ja kypsiä suomalaisia tomaatteja sekä laadukkaita kurkkuja, jotka minun korviini kuulostavat oikein huutavan päästä kreikkalaiseen salaattiin. Kun koko salaatin juju on tuoreet ja kypsät vihannekset, ei salaatinkastikkeeksikaan tarvita laadukasta oliiviöljyä kummempaa. Minulle tämä on kesäruokaa parhaimmillaan! Klassinen mutta niin maukas kreikkalainen salaatti sisältää tomaatin ja kurkun lisäksi punasipulia, oliiveja, ehkäpä vihreää paprikaa sekä kunnon kimpaleen fetajuustoa. Ihastuin kyseiseen salaattiin missäpä muuallakaan kuin Kreikassa, jossa pieneksi yllätyksekseni fetajuusto aseteltiin pääsääntöisesti yhtenä isona palana salaatin päälle sen sijaan, että se olisi palasteltu salaatin joukkoon. Myöskään salaatinlehtiä ei autenttisista kreikkalaisista salaateista juurikaan löytynyt, tai ainakin niiden määrä oli suhteellisen vähäinen muihin vihanneksiin verrattuna.

Mutta juupa juu, eipä mennyt ihan putkeen tänään tämän salaatin ja siitä postaamisen kanssa. Olen näin alkukesän tullen innoissani syönyt ja kuvannut näitä ruokia tuossa takapihallani ja näin ajattelin tehdä tänäänkin kyseisen salaatin kanssa. Katoin pöydän terassille ja räpsin muutaman valokuvan, jonka jälkeen lähdin käymään pikaisesti sisällä. Kun tulin hetken päästä takaisin, niin harakka prkl oli ehtinyt apajille ja lennättänyt koko fetapalan salaattiannoksen päältä pihan toiselle puolelle, siellä se sitä innoissaan mutusti. Jäi siis salaatti tällä kertaa omalta osaltani syömättä. Kuvien laseissa olevat valkoviinit pitikin sitten juoda äkkiä pois, ennen kuin joku muu elukka ehtisi ne vetämään. Arvokas opetus ulkona aterioiville: Älä jätä ruokaasi hetkeksikään vartioimatta!



Ainekset (2:lle)
  • 3 kypsää luumutomaattia
  • 0,5 kurkku
  • 0,5 vihreä paprika
  • 1 pieni punasipuli
  • ~10 kalamata-oliivia
  • 2 salaatinlehteä
  • ~0,2 dl oliiviöljyä
  • 1-2 tl sitruunamehua
  • ~0,5 tl oreganoa
  • 150 g fetajuustoa 
  • hieman sormisuolaa
  • hieman mustapippuria myllystä

Pese ja leikkaa tomaatit 8 lohkoksi. Pese myös kurkku ja viipaloi se reilun puolen sentin paksuisiksi ja puoliympyrän muotoisiksi paloiksi. Poista paprikasta siemenet, kuori punasipuli ja leikkaa molemmat ohuiksi suikaleiksi. Pese salaatinlehdet ja revi ne pienemmiksi palasiksi. Sekoita vihannekset keskenään varovasti ja lisää joukkoon oliivit.

Asettele salaatti tarjoiluvadille, pirskottele päälle oliiviöljyä sekä sitruunamehua ja aseta fetapala salaattiannoksen päälle. Lisää vielä fetan päälle hieman oliiviöljyä, ripottele salaattiannoksen päälle oreganoa ja viimeistele sormisuolalla ja mustapippurilla.



Reseptin alkuperä: Ei mitään erityistä lähdettä, aika perussettiä...

6 kommenttia:

  1. Ei myöskään kannata laittaa ruokia parvekkeelle ilman laatikkoa: meiltä on nokittu pussillinen luumuja ja kelmulla päällystetty marjapiirakka.

    VastaaPoista
  2. Kreikkalainen salaatti toimii aina!

    Mokomat bördiet!

    VastaaPoista
  3. Olet kyllä hyvin onnistunut luomaan oikean kreikkalaisen fiiliksen (ulkonäön ja varmasti maunkin) tuohon salaattiin, kuva voisi ihan hyvin olla Kreikasta! Nam! Ja voi ei, mikä kohtalo juustolla :D Joskus pelkään, että meidän koira tekee jotain vastaavaa, mutta toistaiseksi se on vain tyytynyt tuijottamaan ruokaa intensiivisesti :)

    VastaaPoista
  4. @luimupupu: Vai on teilläkin käynyt siivekkäitä illallisvieraita. :) Tässäpä sitä oppii suojaamaan sapuskansa, kun muutaman kerran se katoaa parempiin suihin.

    @Hannele: Niin on, perusvarma valinta. :) Olen yllättänyt saman harakan kasvimaalta tonkimasta pariin kertaan, saa nähdä paljonko tuhoa se on siellä saanut aikaan...

    @Heidi: Kiitos. :) Yritinkin plagioida Kreikassa syömääni salaattia mahdollisimman tarkasti, jostain syystä lomalla syödyt ruoat kun maistuu kaikista parhaimmilta. :) Itsellä ei ole omia lemmikkejä ja puolisokin on sen verran hyvin koulutettu, ettei ruoka onneksi häviä yleensä lautasilta ennen ruoka-aikaa. ;)

    VastaaPoista
  5. Tämä annos näyttää niin kreikkalaiselta, että ajatukset kiitävät pikavauhtia erääseen toukokuiseen koulutusmatkaan ja Ateenan liepeille. Lounaalla rantaravintolassa ei tuntunut yhtään siltä, että on työmatkalla :)

    Ja ruokarosvolle huspois!!! Hyvä, että suojelit viiniä. Minun viinilasiini on kerran kakkinut lintu. Ei hyvä.

    VastaaPoista
  6. Hyvä ruoka on kyllä työreissujen pelastus. :) Minä vedin viime Kreikan työmatkalla stressipäivän päätteeksi ko. salaatin yksinäni alkupalaksi, sen jälkeen vielä jonkun kunnon lihaisan pääruoan ja jälkkärin päälle. Viereisessä pöydässä joku paikallinen neitokainen tilasi koko illalliseksi pelkästään kreikkalaisen salaatin ja siitäkin jäin yli puolet juustosta syömättä. Kauheaa haaskausta. ;D

    Auts, pitäisiköhän sitä hommata laseihinkin joku suojus noiden hyökkäysten varalle, siinä on kyllä lisämauste jota en juomaani kaipaa. ;)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...