lauantai 31. toukokuuta 2014

Parsaa ja hollandaisekastiketta

En ole mikään mestari kastikkeiden valmistamisessa. Yritän kuitenkin petrata ja harjoittelinkin tällä viikolla hollandaisekastikkeen tekoa. Olen yrittänyt tehdä kyseistä kastiketta pariin otteeseen joskus vuosia sitten huonoin lopputuloksin, kastike joko juoksettui tai kokkaroitui. Viikon sisään olen vihdoin onnistunut tekemään onnistuneen hollandaisen pariinkin otteeseen, aivan mahtavaa, eihän se niin vaikeaa ollutkaan! Juoksettumisen estämiseksi on keltuaiset on hyvä sekoittaa veteen ennen niiden vatkaamista vesihauteessa. Aiemmin myös kypsensin keltuaisia ilmeisesti liian pitkään, jolloin kastikkeesta tulikin todella tönkköä ja hieman kokkareista.

Voinen ja sitruunainen hollandaisekastike sopii oivasti parsan kumppaniksi. Vielä kun parsojen kylkeen asettelee pari siivua parmankinkkua tai vaikkapa kylmäsavulohta, niin herkkuannos on täydellinen.


Ainekset (4:lle)
  • 4-6 vihreää parsatankoa syöjää kohden
  • 100 g (kirkastettua) voita
  • 2 kananmunan keltuaista
  • 0,25 dl vettä
  • 1-2 rkl sitruunamehua
  • suolaa
  • ripaus valkopippuria myllystä
  • (Lisäksi: parmankinkkua tai kylmäsavulohiviipaleita)

Kuori parsatangot halutessasi kevyesti ja leikkaa niistä pois puiset varsien alaosat. Huuhtaise parsat ja keitä niitä suolatussa vedessä 4-7 minuuttia parsatankojen paksuudesta riippuen, eli kunnes parsat ovat napakan kypsiä.

Valmista parsojen keittyessä hollandaisekastke. Sulata voi matalalla lämmöllä mutta älä anna sen ruskistua. Sekoita keltuaiset, sitruunamehu ja vesi vesihaudekattilan päälle sopivassa metallikulhossa tai lautasessa. Nosta valmistusastia lähes kiehuvan vesihauteen päälle. Vatkaa keltuaisia voimakkaasti parisen minuuttia, kunnes seos sakenee. Nosta kastikeastia pois vesihauteesta ja ryhdy lisäämään siihen voisulaa vähän kerrallaan samalla nopeasti vispaten. Mausta kastike suolalla ja pippurilla. Tarkista myös sitruunaisuuden taso ja lisää mehua tarvittaessa.

Valuta parsat. Kokoa annokset jakamalla parsat lautasille ja kaatamalla hollandaisekastiketta niiden alle ja päälle. Lisää lautasille halutessasi vielä vaikkapa parmankinkkua tai kylmäsavulohta ja viimeistele sormisuolalla.



Reseptin alkuperä: Olen kokeillut hollandaisea parillakin ohjeella. Täältä löytyvä hollandaisekastikkeen ohje taitaa olla suhteellisen lähellä tämän postauksen reseptiä.

4 kommenttia:

  1. Sinulla olisi tulevaisuus valokuvaajana, todella kauniita kuvia olet ottanut!

    VastaaPoista
  2. Piti mahdollisimman pian tulla kommentoimaan, niin innostuin tästä! Tänään tein hollandaise-kastiketta tällä sun ohjeella ja onnistui todella hyvin! Ikinä ennen en ole kokeillut, mutta nyt parsa-aikaan innostuin. Vatkauskäsi meinas kyllä väsähtää, mutta mies pelasti tilanteen tulemalla vatkaajaksi kun voita lisäsin ;) Mulla oli kastikeen kaverina parsaa, perunamuusia ja haukifileitä ruiskuoressa, oli sairaan hyvää! :D Kiitos hyvästä ohjeesta sulle! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa! Muistan hyvin sen fiiliksen, kun ensimmäisen kerran onnistuin hollandaisen teossa, se oli kyllä mukava tunne. :D Sinulla on kyllä ollut tosi maukkaan kuuloiset pöperöt noin muutenkin, nam!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...