Keittelin tänään kevään kunniaksi kevyen ja simppelin kasvissosekeiton retiiseistä. Pehmeyttä keittoon tuo kermainen ricottajuusto.
- 2 isohkoa perunaa
- 3 salottisipulia
- 1 rkl rypsiöljyä
- ~1-1,5 tl suolaa
- mustapippuria myllystä
- ~4 dl vettä
- 300 g retiisejä
- ~0,5 rkl sitruunamehua
- 125 g ricottajuustoa
- hieman tuoretta timjamia
- ripaus raastettua muskottipähkinää
Kuori perunat sekä sipulit ja pilko ne ronskeiksi lohkoiksi. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota perunoita sekä sipuleita siinä hetken aikaa. Mausta suolalla ja pippurilla ja lisää kattilaan vettä sen verran, että juurekset juuri peittyvät. Keitä kasviksia kannen alla noin 20 minuuttia, kunnes ne ovat lähes pehmeitä.
Puhdista retiisit ja pilko ne ohuiksi viipaleiksi. Laita noin 2/3 retiiseistä kattilaan perunoiden joukkoon ja keitä vielä noin 5 minuuttia. Soseuta keitto tämän jälkeen esimerkiksi sauva- tai tehosekoittimella. Mausta keitto sitruunamehulla sekä timjamilla ja sulata joukkoon vielä ricottajuusto. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa.
Jaa keitto annoskulhoihin. Asettele loput retiisiviipaleet keittojen pinnalle ja ripottele päälle vielä hieman raastettua muskottipähkinää. Koristele annokset halutessasi parilla timjaminoksalla.
Reseptin alkuperä: Hieman muokattu versio ranskalaisen "Règal" (No 58, 2014) -
ruokalehden reseptistä.
En ole koskaan tajunnut tehdä retiiseistä keittoa! Ne on aina rouskuteltu sellaisinaan tai salaateissa. En ole tainnut kypsennettyä retiisiä eläissäni maistaa.
VastaaPoistaTäytyy myöntää, että kyllä itselläkin tulee syötyä retiisiä lähinnä salaateissa. Tähänkin keittoon kannattaa mielestäni jättää "sattumiksi" noita kypsentämättömiä retiisisiivuja.
VastaaPoistaKiinnostavan kuulloiset maut, eipä olisi tullut mieleen kokeilla! :)
VastaaPoistaEipä tullut itsellekään mieleen ennen kuin näin retiisi-ricottakeiton ohjeen ranskalaisessa ruokalehdessä. Tulipa kokeiltua, ihan hyvä perussoppa tuosta syntyi. Yritän opetella syömään enemmän retiisiä, se ei aiemmin ole ollut mikään suosikkikasvikseni mutta alkaa pikkuhiljaa jo maistua paremmin...
VastaaPoista