tiistai 22. huhtikuuta 2014

Paistettua kuhaa, höyrytettyjä kasviksia ja valkoviinivoikastiketta

Näin kevään koittaessa mieleni tekee nauttia erityisesti kasvis- ja kalapainotteisia ruokia. Tänään lounaslautaselle eksyi viimeisten talvilomapäivien kunniaksi paistettua kuhaa höyrytettyjen kasvisten sekä valkoviinivoikastikkeen kera. Simppeliä ruokaa mutta tulipahan kyllä hyvää.


Ainekset (4:lle)
  • 800 g kuhafileetä
  • paistamiseen: voita
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä

Höyrytetyt kasvikset
  • 3-4 porkkanaa
  • 1 iso kesäkurpitsa
  • 1 fenkoli
  • 10 cm pala purjoa
  • sormisuolaa
  • mustapippuria myllystä

Valkoviinivoikastike
  • 2 salottisipulia
  • 50 g voita
  • 3 dl valkoviiniä
  • 3 dl (suolatonta) kanalientä
  • 0,5 rkl sitruunamehua
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • (hieman maizenaa suurustamiseen) 
  • 2 rkl kuohukermaa

Valmista ensiksi kastike. Kuori ja hienonna salottisipulit ja kuullota niitä hetken aikaa kattilassa 25 grammassa voita. Lisää kattilaan valkoviini ja redusoi nestemäärä noin puoleen. Lisää joukkoon tämän jälkeen kanaliemi ja redusoi edelleen, kunnes nestettä on jäljellä noin puolet tai hieman vähemmän. Mausta kastike sitruunamehulla, suolalla sekä mustapippurilla. Siivilöi kastike ja laita se sivuun odottamaan.

Huuhtele kasvikset, kuori porkkanat ja pilko kasvikset ohuiksi parin millin suikaleiksi. Höyrytä kasviksia 5-10 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä mutta niissä on vielä hieman purutuntumaa.

Kasvisten höyrystyessä valmista kala. Poista kuhafileistä mahdolliset suomut ja ruodot ja jaa fileet sopiviin (200 gramman) annospaloihin. Mausta kuhapalat suolalla ja pippurilla ja paista niitä kuumassa voissa nahkapuoli alaspäin ensin noin 3 minuuttia (niin että nahasta tulee kivan rapsakka) ja sitten nahkapuoli ylöspäin hieman miedommalla lämmöllä noin 1 minuutin ajan.

Lämmitä kastike. Jos kastike vaikuttaa liian löysältä, voit suurustaa sitä pienellä määrällä maizenaa. Lisää kastikkeen joukkoon vielä kuohukerma sekä loppu 25 g voita pieninä palasina. Vispaa voi kastikkeen joukkoon, jolloin saat kastikkeeseen nätin kiillon.

Kokoa annokset. Jaa ensin kasvikset lautasille ja ripottele niiden päälle hieman sormisuolaa, mustapippuria sekä reilu puolet valkoviinivoikastikkeesta. Nosta paistetut kalafileet kasvisten päälle ja jaa loppu kastike kalafileiden päälle.



Reseptin alkuperä: Mukaelma ranskalaisesta "Règal" (No 58, 2014) - ruokalehdestä bongatusta reseptistä (Google translaattorin käännösvirheet + Rommirusinan omat muokkaukset).

4 kommenttia:

  1. Mielettömän raikkaan näköinen annos! Tekis kyllä mieli vaikka heti :) Ja kalaa tekis mieli joka päivä! Onneksi pääsiäisenä tuli kotipuolessa syötyä niin savu- kuin graavikalojakin.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Heidi. :) Itsellä on kans nyt joku kalahimo päällä. Oi, hyvä idea, pitääpä kaivaa savustuspönttö esille ja savustaa itsekin fisua tässä joku ilta.

    VastaaPoista
  3. Todella houkuttelevan näköinen tuo kanalan paistopinta, kyllä maistuisi. :)

    VastaaPoista
  4. Kiitti ssiiri. Pikkuhiljaa alkaa meikäläiselläkin onnistua tuo nahkapuolen paisto rapeaksi (ennen tahtoi tulla lötköä, paistoin vissiin liian miedolla lämmöllä)...

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...