torstai 10. huhtikuuta 2014

Kreetalaiset rosmariinietanat

Olen tottunut syömään etanoita niin, että ne on vuorattu runsaalla kerroksella voita ja/tai juustoa. Viime kesän Kreetan lomalla pääsin maistamaan hieman kevyemmin valmistettua maukasta etana-annosta. Kyseisessä ruokalajissa etanat oli kypsennetty rosmariiniöljyssä ja ne tarjoiltiin omista kuoristaan. Haaveilin näistä makupaloista useinkin lomani jälkeen ja hyväksi onneksi löysin vihdoin nettisivun, jonka etanaresepti vastasi suhteellisen hyvin matkalla syömääni etana-annosta. Kokeilin ohjetta, ja tulos olikin aika pitkälti haetun kaltainen. Koska minulla ei ollut käytössäni tuoreita/eläviä etanoita, jouduin jälleen tyytymään purkkikamaan, jonka tungin kaupasta metsästämiini kotilonkuoriin. Kaupan etanat ja kuoret olivat huomattavasti suurempia kuin Kreetalla syömäni versiot, joten lopputuloksen ulkomuoto ei täysin vastannut alkuperäistä annosta (pienemmät etanat sopisivat tähän annokseen mielestäni paremmin). Maku oli kuitenkin tuttu, ja se onkin pääasia. Tässä annoksessa maistuu oliiviöljyn, viinietikan ja rosmariinin lisäksi yllättäen myös hieman itse etana.

Valmistin etana-annokseni, kuvasin sen ja popsin parempiin suihin. Tämän jälkeen huomasin, että noissa kuvissa ei varsinaisesti näy ollenkaan annoksen syötävää osaa, eli etanaa, vaan kaikki on piilossa kotiloiden sisällä. ;)


Ainekset (yhdelle)
 • 10-12 valmiiksi keitettyä etanaa & kotiloa
 • 1-2 rkl merisuolaa
 • vettä
 • 0,5 dl oliiviöljyä
 • 2-3 rkl tuoretta rosmariinia
 • 0,25 dl punaviinietikkaa
 • hieman mustapippuria myllystä

Jos käytät purkkietanoita, huuhtele ja kuivaa etanat ja pujota ne puhdistettujen kotiloiden sisälle. Ripottele paistinpannulle ohut suolakerros ja lado etanat pannulle kotilon suupuoli alaspäin. Lisää pannulle vettä sen verran, että suola juuri ja juuri peittyy. Laita levy kuumenemaan kuumaksi ja keitä vesi pois. Älä sekoittele tai siirtele etanoita kypsennyksen aikana. Kun suola alkaa olla karstoittunut, lisää pannulle oliiviöljy. Hiero rosmariinia käsissäsi, pilko se pienemmäksi ja lisää pannulle punaviinietikan ja mustapippurin kanssa. Öljy ja etikka räiskyvät, joten laita kansi päälle. Kypsennä, kunnes voimakkain räiskyntä loppuu, eli muutama minuutti. Kumoa etanat lautaselle öljyineen ja koristele halutessasi tuoreella rosmariinilla. Tarjoile heti.Reseptin alkuperä: Ohje löytyi täältä.

2 kommenttia:

 1. Ihanan näköistä, kaunista suorastaan! Minulla on vieläkin ennakkoluuloja etanoita kohtaan, mutta etanan vauhdilla yritän voittaa ne. Tämä kuva antaa taas uutta potkua ajatuksiin.

  VastaaPoista
 2. Kiitos. :) Nuo kotilonkuoret ovat kyllä tosi sieviä, sisällä lymyävät etanat sitten vähemmän nättejä. ;) Kannattaa varmaan "harjoitella" alkuun jollain ravintolan juusto/voikyllästetyllä etanapannulla, sillä tavoin opin ainakin itse pitämään etanoista.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...