sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

Misokeitto

Misokeitto on kevyttä mutta ravitsevaa ruokaa. Itselläni meni hetki tottua misokeiton makuun, mutta nykyään muutaman harjoituskerran jälkeen tämä keitto maittaa minulle oikeinkin hyvin.

Misokeittopohja sisältää soijapaputahnaa sekä yleisimmin boniitti-kalahiutaleista valmistettavaa dashi-lientä. Dashi-liemen voi periaatteessa valmistaa myös kasviksista tai sienistä, jolloin keitto sopii kasvissyöjillekin (vegetaarien ja vegaanien kannattaa ollakin tarkkana valmiiden dashi-valmisteiden kanssa). Sekä dashi-jauhetta että valmiiksi kalahiutaleita sisältävää misokeittotahnaa löytyy useista kaupoista valmiina (monesti aromivahvennettuina) esivalmisteina pienissä annospusseissa. Vaihtoehtoisesti homman voi tehdä alusta alkaen itse, jos kaikki tarvittavat raaka-aineet vaan ovat saatavilla. Ainakin soijapaputahnaa, merilevää ja valmista dashi-jauhetta löytää suuremmista marketeista sekä aasialaisista ruokakaupoista.

Tofu ja merilevä lienevät yksiä perinteisimpiä misokeiton sattumia, mutta keittoa voi varioida helposti sen mukaan, mitä jääkaapista sattuu löytymään. Misokeitossa aineksia ei kuitenkaan saa olla liikaa, vaan sattumat toimivat lähinnä mausteen.


Ainekset (3 annosta)
 • 5 dl vettä
 • ~1 tl valmista dashi-jauhetta tai ~1-2 rkl katsuobushi-kalahiutaleita ja pala kombu-merilevää
 • ~2 rkl soijapaputahnaa (maistele ja lisää tarpeen mukaan)
 • ~50 g tofua
 • 3 tl kuivattua wakame-merilevää
 • pieni pätkä purjosipulia

Valmista dashi-liemi valmiista jauheesta lisäämällä dashi-jauhe lähes kiehuvan veden joukkoon tai alusta asti kombusta sekä kalahiutaleista. Hauduta tällöin kombua lähes kiehuvassa vedessä noin 15 minuuttia. Nosta liemen lämpö tämän jälkeen lähelle kiehumispistettä, poista kombu vedestä ja sekoita joukkoon kalahiutaleet. Kiehauta ja siivilöi liemi.

Ota kattilasta pieni määrä dashi-lientä, liuota miso- eli soijapaputahna siihen ja lisää seos takaisin kattilaan lopun liemen joukkoon. Älä keitä misokeittoa enää soijapaputahnan lisäämisen jälkeen.

Leikkaa tofu noin 1 cm kuutioiksi, pilko merilevä hieman pienemmiksi palasiksi ja puhdista ja silppua purjo. Jaa tofu, merilevä sekä purjosilppu annosastioihin ja kaada misokeitto päälle. Jos haluat kypsentää aineksia (jos esimerkiksi raaka purjo on makuusi liian voimakasta), voit lisätä ne aiemmin dashi-liemeen ja hauduttaa niitä liemessä ennen soijapaputahnan lisäämistä keittoon. Anna kuivatun merilevän hautua keitossa hetken aikaa ennen keiton nauttimista.


Reseptin alkuperä: Oululaisen Yuki-ravintolan sushikurssi sekä Makiko Sanon "Sushi slim - kevennä japanilaisella ruokavaliolla"-kirja.

2 kommenttia:

 1. Valmista misokeittotahnaa on tullut pari kertaa kokeiltua, sen pidemmälle ei ole tietämys riittänyt. Tämä on loistavan valistava ja tyhjentävä esitys!

  VastaaPoista
 2. Kiitos Rokkipöllö. :) Itsekin olen yleensä tehnyt misokeiton niistä valmiista pikkupusseista, niitä kun on helpoimmin saatavilla. Vasta tänä keväänä (sushikurssilla) opin, että homman voisi hoitaa myös vaikeammalla tavalla. ;)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...