tiistai 1. huhtikuuta 2014

Huhtikuun ruokahaaste: Roskakala

Aprilliä, syö sill.. eiku särkeä! Osallistuin Kulinaarimuruja-blogin emännöimään maaliskuun ruokahaasteeseen kokeilumielessä pikaisella ankkarillettepostauksella. Varsinaisesta voitosta ei voi tällä kertaa vähäisen osallistujamäärän (1) vuoksi puhua, mutta sain kuitenkin kontolleni huhtikuun haasteen järjestämisen.

Päädyin pitkän mietinnän jälkeen kala-aiheiseen haasteeseen, sillä kalaruokia ei ihan hetkeen ole näkynyt ruokahaasteen aiheena. Koska kyseessä on haaste, ja minulla on vahva luottamus suomalaisten bloggaajien kekseliäisyyteen ja luovuuteen hieman pohdintaakin vaativissa tilanteissa, päädyin vielä korottamaan hieman panoksia aiheen ”vaikeuskertoimen” suhteen. Huhtikuun ruokahaasteen aihe on lievässä maailmanparannushengessä siis roskakala.

Roskakalan määritelmä itsessään on aika epämääräinen, enkä itse kyllä pidä koko sanasta. Tässä haasteessa roskakalaksi voitaisiin laskea kotimaiset syömäkelpoiset ja runsaslukuiset kalalajit, joiden yleinen arvostus on syystä tai toisesta (yleensä niiden ruotoisuuden vuoksi) alhainen. Mukaan otetaan tällä kertaa muun muassa särkikalat, eli särki, säyne/säynävä, lahna, salakka, suutari, ruutana, vimpa jne. Sydäntä raastaa luokitella hauki roskakalaksi, mutta otetaan sekin tähän haasteeseen mukaan. Tämä pääosin sen vuoksi, että vaikka hauki onkin tällä hetkellä erittäinkin trendikäs raaka-aine mm. ruokaharrastajien ja –bloggaajien keskuudessa, on sen yleisesti ottaen ruokakalana vieläkin suhteellisen aliarvostettu. Myös muita kalalajeja voi ehdottaa mukaan kommenttikentässä hyvien perusteluiden saattelemana. (En itse äkkiseltään keksi mitään syytä laskea esimerkiksi ahventa tai silakkaa roskakalojen joukkoon, lisäksi näistä kaloista on ollut erilliset ruokahaasteet menneinä vuosina.)

Särkikaloja saa kalakauppoihin yleensä tilaamalla, suoraan tiskistä niitä harvemmin löytyy ainakaan täällä Oulun suunnalla. Haukea löytyy yleisesti kauppojen kalatiskeistä, joten sen saatavuuden kanssa ei pitäisi tulla suurta ongelmaa (tämä on myös yksi syy hauen ottamiselle mukaan tähän haasteeseen, eipä käy raaka-aineiden hankinta täysin mahdottomaksi). Pohjoisessa ehtii vielä myös pilkille, etelämpänä pääsee jo ongelle tai veteen voi heittää vaikkapa katiskan.

Mietintämyssy päähän siis ja ideoimaan. Alkupalat, pääruoat, salaatit, leipomukset, keitot, jne, kaikki käy. Voisiko pääsiäispöytään nostaa vaikkapa juhlavan ja keväisen "pääsiäishauen"? Entä voisiko vappuna suolasillin lisäksi nauttia suolasärkeä? Saisiko roskakalasta maukasta täytettä pizzoihin tai piirakoihin?

”Särkikalat ovat myös löytäneet tiensä esimerkiksi koulu- ja lounasravintoloihin, mutta valtaosa särkikaloista menee tällä hetkellä vientiin tai rehukäyttöön. Särkikalojen elintarvikekäyttöä tulisi edistää edelleen, sillä särkikalat ovat tällä hetkellä kestävä ja alihyödynnetty resurssi. Särkikalojen kalastus voi tarjota myös kalastajille tärkeitä lisätuloja. Vaikka särkikalat usein mielletään roskakalaksi, niiden ravintoarvo on hyvä. Särkikaloja kannattaa suosia ruokakalana myös ekologisista syistä: ne ovat lähiruokaa ja rehevöityneissä vesissä ylisuuret särkikalakannat voivat edistää rehevöitymiskehitystä.” WWF:n kalaopas 2014

Kerrataan vielä säännöt:

Kuukauden ruokahaasteeseen voivat osallistua kaikki blogia pitävät henkilöt, blogin ei tarvitse välttämättä olla ruokablogi. Osallistua voi vain yhdellä ruoalla per blogi. Jos haasteruoan resepti ei ole itse keksitty, on kohteliasta mainita ohjeen alkuperä.

Bloggaajan tulee ilmoittautua mukaan kilpailuun 1.-23.4.2014 välisenä aikana. Myös haastepostauksen tulee olla julkaistu tuolla ajanjaksolla. Ilmoittautuminen tapahtuu lisäämällä haastepostauksen osoite (URL) tämän postauksen kommenttikenttään. Haasteeseen osallistuessaan bloggaaja antaa luvan postauksessaan olevien kuvien käyttöön sekä niiden koon muuttamiseen haasteruokien yhteenvetopostauksessa.

Haasteeseen määräajassa ilmoitettujen ohjeiden yhteenveto julkaistaan 24.4.2014, jolloin alkaa myös äänestys. Kisan järjestäjänä en osallistu äänestykseen enkä varsinaiseen kilpailuun. Äänestysaika päättyy 29.4.2014 ja voittaja julkistetaan 30.4.2014.

Huhtikuun 2014 ruokahaasteen voittaja järjestää toukokuun 2014 ruokahaasteen. Voittajan tulee julkaista uusi haaste blogissaan viimeistään 5.5.2014. Jos näin ei käy, järjestelyvastuu siirtyy toiseksi tulleelle, sen jälkeen kolmanneksi sijoittuneelle ja niin edelleen.

Edelliset ruokahaasteet sekä niiden voittajat löytyvät täältä.Onnea kisaan! Toivottavasti ainakin muutama uskalias jää koukkuun ja innostuu ottamaan haasteen vastaan.

PS. Ulkomailla majailevat bloggaajat voivat luonnollisesti käyttää paikallisia roskakaloiksi luokiteltavia kalalajeja osallistuakseen haasteeseen.

20 kommenttia:

 1. Erittäin hyvä haaste! Itsekin vierastan sanaa roskakala, sillä sellaista ei ole: on vain erilaisia kaloja, joita käytetään eri tavoin. Esimerkiksi Suomessa "roskakalaksi" luokiteltava kuore on Japanissa hyvin arvostettu – ja sehän todellakin _on_ herkkua! Sitä vain saa kovin harvoin suomalaisista (helsinkiläisistä) kalakaupoista...

  VastaaPoista
 2. Kiitos loistavasta kommentista Hirame, otetaan kuore ehdottomasti mukaan haasteeseen jos sitä vaan on saatavilla! Käsittääkseni kuoretta pyydetään erityisesti sen kutuaikaan, joka ajoittuu ilmeisesti jään lähtöjen aikaan ja suunnilleen vapun tietämille (ehkäpä näin lämpimänä vuonna tuo nousuaika saattaisi ajoittua huhtikuunkin puolelle?). Tuo kutuaika kestää ilmeisesti vain muutaman vuorokauden, varmaan siitäkin syystä tuo saatavuus kalakaupoista on aika harvinaista?

  VastaaPoista
 3. No niinpä sinä sitten keksitkin loistavan (ja tärkeän) haasteen! :) Pitääkin ruveta vähän tutkailemaan mikä on tarjonnanlaatu täällä päin. Parasta olisi tietty itse ongittu, mutta nyt ei taida olla vielä mökkireissuja luvassa.

  VastaaPoista
 4. Kiitos ssiiri. :) Minäkin kävin kysymässä Oulun kauppahallista noista, sinne tosiaan saa tilaamalla särkikaloja, haukea löytyi suoraan. On se vähän kumma, että vesistöt on pullollaan noita "roskakaloja" eikä niitä kuitenkaan näy missään kalatiskeissä, eivät tosiaan ilmeisesti mene kaupaksi.

  VastaaPoista
 5. Loistava aihe! Tosin omat kalavedet ja kalastustaidot ovat sen verran vähäisiä, että hauki taitaa jäädä ainoaksi mahdollisuudeksi osallistua. Mutta tämäkin alikäytetty kala ansaitsee uusia kekseliäitä käyttötapoja.

  VastaaPoista
 6. Näin on, lämpimästi tervetuloa kisaan mukaan jollain mainiolla haukireseptillä Rokkipöllö. :)

  VastaaPoista
 7. Lämmin kiitos Jaana. Toivottavasti porukka innostuu tästä, mielenkiinnolla odotan...

  VastaaPoista
 8. Kiitos kivasta aiheesta! Osallistun viime kuussa tekemilläni haukipihveillä. Perinteistä ja hyvää haukiherkkua, mutta nämä on terästetty korianterinsiemenillä ja pankolla.
  http://namskis.blogspot.fi/2014/04/haukipihvit-ja-pinaattikastike.html

  Ihanaa, kohta alkaa taas mökkisesonki ja iskä laskee veneensä vesille. Savuhaukipastaa ja -moussea on ollutkin ikävä!

  Odotan innolla muiden osallistujien reseptejä inspiraatioksi:)

  VastaaPoista
 9. Mahtavaa, onnea kisaan Aino! :) Pihvisi näyttävät tosi maukkailta ja tuo pankopinnoite on kyllä hyvä idea. Saisinpa nyt jostain kasan särkiä niin testaisin tuota reseptiäsi niihinkin.

  VastaaPoista
 10. Loistava ja kovasti sydäntäni lämmittävä aihe! Yritän siis osallistua piiitkästä aikaan kk:n ruokahaasteeseen. :)

  VastaaPoista
 11. Ihanaa Riikka, lämpimästi tervetuloa osallistumaan! :)

  VastaaPoista
 12. Mulla on haukea jääkaapissa, jos ei mennä iloisen kalan perässä ihan mahalleen kaislikkoon niin osallistun :)

  VastaaPoista
 13. Hyvä homma Nelle, tervetuloa kisaan! :)

  VastaaPoista
 14. Roskakaloja ei saa tilaamalla, koska ne ei mene kaupaksi. Kulut kalan varastoinnissa ja kylmäsäilytyksessä on ihan samat kuin parempienkin kalojen. Ei kukaan maksa särjestä sellasta hintaa, että sitä vois tiskissä pitää. Kuka tahansa valitsis vierestä samanhintaisen helpommin valmistettavan ja syötävän vaihtoehdon.

  Särki on vielä syötävää, mutta mielummin kuolen nälkään kuin toiste maistan sorvaa. Särkikala sekin. Pirun ruotoinen pikkukala ja aivan järkyttävän makuinen. Ihan todellinen roskakala. Tarttuu oikein mielellään mato-onkeen...

  Osallistun, jos löydän isän pakastimesta haukea :D Ostamaan en sitä lähde ja ongelle en ehdi.

  VastaaPoista
 15. Kiitoksia erinomaisesta ja perustellusta kommentista Ansku! Tottahan se taitaa olla, että tässä asiassa tosiaan pätevät kysynnän ja tarjonnan lait: jos ei ole kysyntää niin ei tarjontaakaan. Itse olen syönyt ihan hyviä särkikala- ja haukiruokia, harvemmin tosiaan tulee itse niitä valmistettua (lähinnä haukea aina silloin tällöin, kun sen saatavuus on kuitenkin ihan kohtuullisen hyvä). Sorvaa en ole koskaan maistanut, eikä tee tuon kuvauksen perusteella mieli juuri maistaakaan (tai no ehkä mielenkiinnosta kiinnostaisi ehkä kokeilla, että saisiko sitä kurkusta alas). :D Kalaonnea pakastinreissulle, toivottavasti saat sieltä jonkinlaista saalista ja pystyt osallistumaan! :)

  VastaaPoista
 16. No niin nyt olisi resepti valmis haasteeseen.
  http://maukasta.fi/reseptit/haukitempura-ja-paksoisalaattia/ Muutama typo vielä, mutta idean saatte varmaan. :)

  VastaaPoista
 17. Hieno resepti, Andreas | Maukasta! Tuo ottamasi hauenkäsittelyvideo tuli myös ainakin itselleni tarpeeseen, kiitos siitä. Tervetuloa kisaan ja onnea ja menestystä äänestykseen!

  VastaaPoista
 18. Jos hauen mäti on hyväksyttävien raaka-aineiden listalla, niin Kulinaarimurulasta osallistutaan haasteeseen mätipotuilla.

  VastaaPoista
 19. Hyvä idea Jaana, eipä tullut mieleenkään nuo "roskakalojen" mädit. Kalastahan se mätikin tulee, ja pointti oli kuitenkin roskakalojen hyödyntäminen noin yleensä ottaen, joten mukaan vaan. Herkullisen näköiset nuo sinun mätipottusi. :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...