tiistai 4. helmikuuta 2014

Uuden Oulun rössypottu

(Psst, jos etsit perinteisen rössypotun reseptiä, semmoinen löytyy täältä.)

Meillä täällä Oulussa on vähän huonompinakin aikoina vara rakentaa kaikkea mahtavaa ja tarpeellista. Asukkaiden viihtyvyyttä lisäävät muun muassa keskustan kävelykatuihin vastikään asennettu lattialämmitys sekä kaupungin alla olevaan kallioon louhittava valtava monttu, joka mahdollistaa vastaisuudessa asukkaiden ja vierailijoiden vaivattoman liikkumisen S-osuuskauppa Arinan liikkeestä toiseen.  Tunnetusti tällaisen toiminnan hyödyt jäävät Pohjois-Suomeen! Kansainvälisyyden siipien havinaa lisää jätti-investoinnein päivitetty peruslentoasema 1,5 miljoonan matkustajan vuosikapasiteetilla. Täällä osataan myös kääntää negatiiviset asiat positiivisiksi. Esimerkiksi Ruskon jätevuoresta innovoitu uusi uljas laskettelukeskus keltaisine ("kultaisine"?) rinteineen kutsuu niin asukkaita kuin matkailijoitakin talven rientoihin.

Kaikista näistä hienoista uudistuksista huolimatta oululaiset ovat pitkään joutuneet kärsimään kunnollisen yhtenäisen brändin ja siihen liittyvän ohjeistuksen puutteesta. Nyt kaupunkilaisten huutoon on vihdoin vastattu. Vuoden 2014 alussa julkaistu Oulun uusi brändiopas antaa vihdoin tarkat ohjeet siitä, kuinka Oulusta tulee puhua ja miltä Oulun "brändi" näyttää. Oulu tunnustaa nyt väripsykologian hengessä rohkeasti värejä, erityisesti violettia/magentaa, joka symboloi älykkyyttä, sekä oranssia, joka viestii rohkeudesta. Sininen puolestaan kuvaa reiluutta, ja vihreä symboloi vastuullisuutta.

Syntyperäisenä ylpeänä oululaisena ja vastuullisena veronmaksajana olen luonnollisesti innokas tutustumaan kuntani tarjoamiin palveluihin sekä käyttämään tarjottua ohjeistusta hyödykseni jokapäiväisessä elämässäni. Kantaakseni korteni kekoon, päädyinkin Oulun brändityöryhmän hengessä innovoimaan uudelle Oululle sen ansaitseman nuorekkaan version seudun perinneruoasta, rössypotusta. Keittoa suunnitellessani pyrin hyödyntämään brändioppaan ohjeita ja siinä mainittuja värejä, kuitenkin perinteisen rössypotun raaka-aineita ja reseptiikkaa kunnioittaen. "Uuden Oulun rössypotun" makumaailma onkin peräisin pääosin perinteisen rössypotun aineksista, ja sen luomiseen on turvallisten perusraaka-aineiden lisäksi käytetty tyypillisiä veripaltun maustamiseen käytettyjä mausteita.

Uudistetun rössypotun pääväriksi valikoitui energinen ja nuorekas oranssi. Porkkana, peruna ja sipuli muodostavat porkkanasosekeiton muodossa pirteän mutta maanläheisen ja turvallisen perustan, jonka päälle loppu keitto on hyvä rakentaa. Pääväriä tukevat punasipulin violetihko värisävy sekä häivähdys vihreää persiljaa. Rössyn syvän tummanruskea väri luo rohkean kontrastin muuhun värimaailmaan, edustaen samalla perinteistä ja aitoa raaka-ainetta sekä symbolisoiden sen avulla luotua dynaamisuutta ja uudistushalua. Muotokieleen on haettu pääosin kaarevia linjoja, pientä kulmikkuutta ja särmikkyyttä kuitenkaan unohtamatta.


Ainekset (3-4:lle)
  • 2 perunaa
  • 2 isoa porkkanaa
  • 1 sipuli
  • ~1 l kasvislientä
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,5 tl meiramia
  • ripaus valkopippuria
  • 0,5 dl kuohukermaa
  • 200g rössyä eli veripalttua
  • 6-8 pientä pekoniviipaletta
  • 0,5 pieni punasipuli
  • 2 rkl persiljaa hienonnettuna

Kuori ja kuutioi peruna, porkkanat sekä sipuli. Keitä kasviksia kasvisliemessä, kunnes ne ovat kypsiä. Siivilöi tämän jälkeen noin puolet liemestä erilliseen astiaan. Voit tässä välissä noukkia osan perunapalasista sivuun keiton koristeeksi. Soseuta kasvikset sauvasekoittimella ja lisää mukaan kasvislientä vielä sen verran, että saat sosekeittoon sopivan koostumuksen. Mausta keitto suolalla, meiramilla ja valkopippurilla. Sekoita joukkoon vielä kerma.

Kasvisten kiehuessa pilko rössy sopivan kokoisiksi palasiksi (voit muotoilla rössyä myös erilaisten muottien avulla). Paista pekonit rapeiksi paistinpannussa. Paista rössypalaset tämän jälkeen kevyesti pekonista sulaneessa rasvassa. 

Laita lautaselle sosekeittoa ja nostele keiton pinnalle paistetut rössypalaset, perunakuutiot ja pekoni. Viipaloi pinnalle vielä hieman punasipulia (jos et pidä raa'asta sipulista, voit marinoida sitä hetken esimerkiksi miedossa sokeroidussa etikkavedessä) sekä persiljaa. Tarjoile keitto ruisleivän ja maidon kanssa.



Reseptin alkuperä: Rommirusinan innovatiivinen, dynaaminen ja nuorekas luomus, jonka tarkoitus on edistää oululaista ruokakulttuuria sekä nostaa pitkällä tähtäimellä sen kansainvälistä arvostusta ja kilpailukykyä.

    8 kommenttia:

    1. Hieno! Meilläkin on jo pitkään ollut veripaltun tekeminen suunnitelmissa (vaikka ei kumpikaan Oulusta ollakkaan).
      Täällä Jyväskylässäkin on (muiden älyttöminen viritysten lisäksi) lämmitetty Kävelykatu, joka on joillakin keleillä tosi liukas.

      VastaaPoista
    2. Kiitos. :) Jäi sen verran rössyä yli viikon takaisesta perinteisestä rössypotusta, että pitihän siitä jotain kehitellä.

      VastaaPoista
    3. Kauniin värinen keitto:) Oulussa olen ollut vain kerran pikaisesti,mutta täytyy kyllä joskus tulla tutustumaan siihen paremmin.

      VastaaPoista
    4. Tuli siitä ainakin oranssi. Tervetuloa vaan Ouluun. :)

      VastaaPoista
    5. Siis mä olen asunut jo yli kymmenen vuotta Oulussa ja vieläkään en ole päässyt maistamaan rössypottua! Sitä on ollut kerran tarjolla työpaikkaruokalassamme, mutta haluaisin maistaa ensimmäisenä kokemuksena jotain todennäköisemmin tasokkaampaa ;) Tää sun keitto on mielettömän kaunista ja varmasti hyvää!

      VastaaPoista
    6. Itsellä tuli syötyä rössypottua lähinnä ala-asteen kouluruokalassa, eipä se tosin silloin mitään lempiruokaa ollut. Sen perinteisen version tekeminen itse ei tosiaan ole vaiva eikä mikään, rössynkin kun saa kaupasta valmiina. Tämä "uudistettu" versio ei ehkä mene ihan perusrössypotun speksiin, tämä resepti oli vähän tämmöinen viikonlopun hassuttelu... kyllä siitä silti ihan hyvää tuli, tykkäsin hieman enemmän kuin perinteisestä versiosta.

      VastaaPoista
    7. Kyllä ihmettelen, elleivät Oulun brändääjät nyt ota yhteyttä ja solmi kanssasi jotain rössypottusopimusta :) Kaunis keitto!

      VastaaPoista
    8. Kiitos. :) Heh, se se vasta olisikin... joo, voisin kyllä konsultoida ihan kohtuuhintaan. ;D

      VastaaPoista

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...