keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Lohimoussekakku

Suolaiset voileipä- ja moussekakut ovat näyttäviä tarjottavia erilaisissa juhlatilaisuuksissa. Tämä lohimoussekakku on yksi luotto-ohjeistani, ja olen valmistanutkin ajan saatossa muovautuneen reseptin mukaista kakkua muun muassa joulupöytään sekä muiden juhlien buffetpöytien suolaiseksi tarjottavaksi. Kakun voi halutessaan pilkkoa myös pienemmiksi annosleivonnaisiksi.

Kakun majoneesin suosittelen valmistamaan itse tai vaihtoehtoisesti suosittelen käyttämään laadukasta valmismajoneesia (Hellmann's tai vastaava). Alkusyksystä valmistaessani kakkua ystäväni tuparijuhliin päätiin kiireessä "oikoa" hieman ja käyttää kiireessä kaupan halpistuubimajoneesia: ei hyvä. Kakusta tuli kyllä loppujen lopuksi ihan syötävää, mutta jouduin kuluttamaan hetken aikaa häivyttäessäni lohitäytteestä valmismajon aikaansaamaa hieman tunkkaista(?) makua.


Ainekset (noin 10:lle)
  • 250 g ruislimppua (tai ruisvehnälimppua)
  • 60 g voita
  • 300 g lämminsavulohta
  • 150 g kylmäsavulohta
  • 150 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 150 g ranskankermaa
  • 1 dl majoneesia
  • noin 2 rkl sitruunamehua
  • 4 liivatelehteä
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 rkl ruohosipulia hienonnettuna
  • Koristeeksi esimerkiksi: ruohosipulia, kylmäsavulohta, salaattia, kapriksia

Valmista pohja. Murusta ruislimppu. Sulata voi ja sekoita se leivänmurujen joukkoon. Vuoraa irtopohjakakkuvuoan pohja leivinpaperilla ja painele leipämuruseos vuoan pohjalle tiiviiksi kerrokseksi.

Sekoita pieneksi pilkottu lämmin- ja kylmäsavulohi, tuorejuusto, ranskankerma sekä majoneesi ja aja massa tasaiseksi esimerkiksi sauvasekoittimella. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä noin 5 minuuttia. Purista sitruunamehu pieneen kattilaan ja kiehauta. Purista liivatelehdistä niistä irtoava vesi pois ja sulata liivatteet sitruunamehun joukkoon. Sekoita liivateseos lohimassan joukkoon ohuena nauhana. Vaahdota kerma ja kääntele se yhdessä ruohosipulisilpun kanssa lohimassan joukkoon. Maistele ja lisää mausteita ja sitruunamehua tarvittaessa. Kaada täyteseos vuokaan pohjan päälle ja hyydytä kakkua jääkaapissa noin 4 tuntia. 

Irroita moussekakku vuoasta ja koristele kakku haluamallasi tavalla. Itse ripottelin kuvan kakun päälle ruohosipulisilppua ja koristelin kakun muutamalla salaatinlehdellä, kapriksilla sekä kylmäsavulohisiivuista kieputetuilla ruusukkeilla.


Reseptin alkuperä: Ei mitään erityistä lähdettä.
.

16 kommenttia:

  1. Näyttää hyvältä! Mä itse tykkään kovasti tällaisista kalakakuista, mutta muut meidän perheessä ei suostu noita syömään. Nyt oonkin ottanut tavaksi tehdä appiukolle aina isänpäiväksi jonkun kalaisan leivonnaisen, niin pääsen itsekin herkuttelemaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tuohan on hyvä käytäntö, pitäähän sitä päästä joskus kokkaamaan myös niitä herkkuja, jotka eivät kaikille perheenjäsenille maistu. :)

      Poista
  2. Rakastan voileipä- ja (suolaisia)moussekakkuja. Ne on kyllä juhlapöydän parhaat tarjottavat :p P.s. Todella kauniisti olet koristellut kakun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. :) Minäkin suuntaan mieluiten juhlapöydän suolaiselle osastolle. :)

      Poista
  3. Mun piti leipoa isännälle synttärilahjaksi kalakakku, mutta toisin kävi... Aika meni taas kaikkeen muuhun. Ehkä sitten ensi vuonna! ;) Mutta tämän ohjeen pistän kyllä muistiin ja testaan joskus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, onneksi sitä ehtii aina myöhemminkin. :) Ja voihan sitä keksiä muitakin juhlan aiheita synttäreiden lisäksi. ;)

      Poista
  4. Onpa tosiaan näyttävä juhlatarjottava ja herkullisen kuulloinen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Siiri. Kakuista tulee kyllä aina juhlatuulelle, suolaisistakin sellaisista. :)

      Poista
  5. Tuota kakkua haluaisin nyt maistaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Suosittelen kyllä tekemään lohikakkua, kun saat seuraavan kerran käsiisi savulohta.

      Poista
  6. Hih, tämä tais sillon olla sen musiikkisinfoniakilpailun voittaja ;) ja syystäkin. Kaunis ja herkullinen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinä muistit. :) Niin on, tosin ilman niitä valmisjauheita...

      Poista
  7. Voi miten hyvännäköinen kakku! Rakastan suolaisia kakkuja, mutta niitä tulee tehtyä aivan liian harvoin. Tämä kyllä täytyy muistaa. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. :) Voileipäkakut ynnä muut suolaiset kakut tahtovat kyllä tosiaan usein unohtua, pitäisi muistaa tehdä niitä useamminkin.

      Poista
  8. Tämä menee testiin heti tänä viikonloppuna, kuulostaa todella herkulliselta. Kiitos vinkistä! :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti tykkäät, kerrothan sitten miten käy. :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...