Erään ystäväni perheessä salaatinkastikkeiden teosta vastaa usein perheen 5-vuotias tytär. Sain olla todistamassa tämän innokkaan pikkukokin tuotekehitystyötä vieraillessani perheen luona kokkailutarkoituksissa muutama viikko sitten. Ruokalistalla oli muun muassa alla esiteltyä punajuurisalaattia, johon pyysinkin pikkuapuria valmistamaan salaatinkastikkeen. Ja hyvinhän se homma toimi, perheen 5- ja 3-vuotiaat tyttäret sekoittelivat kastikkeen sulassa sovussa isosiskon johdolla ilman sen kummempaa ohjeistusta ja tuotostaan oikeaoppisesti jatkuvasti maistellen. Erityisesti makea hunaja tuntui olevan pikkukokeille mieluinen raaka-aine. Alkuperäiseen kastikkeeseen taisi tulla lisäksi omenanpalasia, jotka korvasin alla olevassa ohjeessa omenatäysmehulla. Muuten salaatissa pääosaa esittää paahdettujen punajuurten sekä sinihomejuuston klassinen makuyhdistelmä. Salaatti sopii hyvin esimerkiksi erilaisten liharuokien lisukkeeksi ja maistuu hyvin myös sellaisenaan.
- 800-1000 g punajuuria
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 tl sormisuolaa
- 1 tl kuivattua timjamia
- mustapippuria myllystä
- 80 g baby pinaattia
- 1 rkl pinjansiemeniä
- 60 g sinihomejuustoa
Salaatinkastike
- 1 rkl oliiviöljyä
- 1-1,5 rkl sitruunamehua
- 1 rkl omenatäysmehua
- 1 rkl juoksevaa hunajaa
- noin 0,5 rkl tuoreita timjaminlehtiä
- suolaa
- mustapippuria
Kuori punajuuret ja pilko ne suupalan kokoisiksi lohkoiksi. Laita oliiviöljy kulhoon, lisää sen joukkoon sormisuola,
timjami sekä ripaus mustapippuria ja pyöräytä punajuuripalat
öljyseoksessa. Kaada punajuurilohkot uunivuokaan tai leivinpellille ja
paahda niitä 220-asteisessa uunissa 20-30 minuuttia, kunnes lohkot ovat
kypsyneet mutta niissä on vielä hieman purutuntumaa. Kääntele
punajuurilohkoja välillä paahtamisen aikana. Anna punajuurien jäähtyä niiden paahtamisen jälkeen.
Huuhtele pinaatti, paahda pinjansiemenet kevyesti kuumalla kuivalla paistinpannulla sekä valmista salaatinkastike sekoittamalla sen ainekset keskenään. Mausta salaatinkastike makusi mukaan suolalla sekä mustapippurilla.
Kokoa salaatti levittämällä pinaatinlehdet tarjoiluvadille ja lusikoimalla punajuurilohkot pinaatin päälle. Pirskottele salaatinkastiketta punajuurten pinnalle ja murustele päälle sinihomejuusto. Viimeistele salaatti paahdetuilla pinjansiemenillä.
Reseptin alkuperä: Ei mitään erityistä lähdettä. Kiitokset pikkukokeille salaatinkastikkeen kehittelystä!
Reseptin alkuperä: Ei mitään erityistä lähdettä. Kiitokset pikkukokeille salaatinkastikkeen kehittelystä!
Ihana syksyinen salaatti ja niin viehättävä pikkukokki. :-)
VastaaPoistaNämä pikkukokit olivat kyllä ihan parasta ruoanlaittoseuraa. :)
PoistaTuohon makupariin ei koskaan kyllästy! Asiastaan innostuneet pikkukokit ovat kyllä ihan parasta kokkausseuraa :)
VastaaPoistaMuutama vuosi sitten en juuri pitänyt punajuuresta enkä sietänyt sinihomejuustoa. Nykyään kombo maistuu paremmin kuin hyvin, niin sitä makumieltymykset muuttuu. Samaa mieltä, innokkaiden pikkukokkien kanssa ruoanlaitto on kyllä tosi mukavaa.
Poista