perjantai 23. tammikuuta 2015

Vuohenjuustosalaatti paahdetulla punajuurella ja appelsiinilla

Tässä alkuvuoden vuohenjuustosalaatissa pääosaa esittävät juuston lisäksi maukkaat paahdetut punajuuret sekä sesongin makeat appelsiinit, jotka yhdessä muodostavat oikeinkin toimivan makukombinaation. Kun annoksen joukkoon lisätään vielä hieman yrttiöljyä ja pinnalle pirskotellaan hunajaa, paahdettua pähkinöitä sekä granaattiomenan siemeniä, on maukas lounassalaatti valmis. Ravinteita ja vitamiineja, makeutta ja raikkautta, pehmeyttä ja purutuntumaa, kaikki samassa paketissa!


Ainekset (4:lle pääruokana tai useammalle lisukkeena)
  • 4 isoa punajuurta
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl sormisuolaa
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • mustapippuria myllystä
  • 2 rkl voita
  • 0,75 dl saksanpähkinöitä
  • 0,5 dl yrttiöljyä
  • 4 rkl punasipulihilloketta
  • 1 iso nippu vihreää salaattia (itse käytin Pehtoorin salaattia sekä tuoreita basilikan lehtiä)
  • 2 isoa appelsiinia
  • 250 g vuohenjuustoa
  • 0,5 dl granaattiomenan siemeniä
  • 2 rkl juoksevaa hunajaa

Kuori punajuuret ja pilko ne suupalan kokoisiksi lohkoiksi. Laita 2 ruokalusikallista oliiviöljystä kulhoon, lisää sen joukkoon sormisuolaa, timjamia sekä ripaus mustapippuria ja pyöräytä punajuuripalat öljyseoksessa. Kaada punajuurilohkot uunivuokaan tai leivinpellille ja paahda niitä 220-asteisessa uunissa 20-30 minuuttia, kunnes lohkot ovat kypsyneet mutta niissä on vielä hieman purutuntumaa. Kääntele punajuurilohkoja välillä paahtamisen aikana.

Punajuurien kypsyessä valmistele loput salaatin ainesosat. Rouhi saksanpähkinöitä hieman pienemmiksi. Sulata voi paistinpannulla, lisää pähkinät ja paahda, kunnes pähkinät ovat kullanruskeita. Älä paahda pähkinöitä liian kauaa, sillä ne palavat helposti. Valmista myös yrttiöljy tai muu mieleinen salaatinkastike. Jos jääkaapistasi ei löydy valmista punasipulihilloketta, voit korvata sen vaikka pannulla paistetulla punasipulilla (tai jättää pois annoksesta). Huuhtele salaatti ja revi se tarvittaessa hieman pienemmäksi. Kuori appelsiinit ja siivuta ne ohuiksi viipaleiksi. Jaa vuohenjuusto sopivan kokoisiksi annospalakiekoiksi. Irroittele granaattiomenan siemenet hedelmästä.

Kun punajuuret ovat paahtuneet, voit ryhtyä kokoamaan annoksia. Nostele salaatinlehdet erillisille annoslautasille tai yhdelle isolle tarjoiluvadille. Asettele lehtien päälle punajuurilohkoja, punasipulihilloketta sekä appelsiiniviipaleita ja ripottele niiden päälle yrttiöljyä. Kuumenna loput oliiviöljystä paistinpannulla ja paista vuohenjuustoviipaleisiin molemmin puolin kauniin kullanruskea pinta. Nosta vuohenjuustokiekot salaattiannosten päälle, ripottele pinnalle paahdetut saksanpähkinät, valuta päälle hunajaa ja viimeistele vielä granaattiomenan siemenillä sekä ripauksella mustapippuria.


Reseptin alkuperä: Ei mitään erityistä lähdettä, eli oma viritelmä.

7 kommenttia:

  1. Aah, ooh ja nam! Sopivasti ostinkin vuohenjuustokiekon jääkaappiin odottamaan punajuuri-vuohenjuustosalaatin valmistusta, tästä sai kyllä mukavasti inspiraatiota. (: Punasipulihilloketta ei nyt ole jääkaapissa, vaikka aina silloin tällöin olen tavannut sitä tehdä, mutta pannulla karamellisoitu punasipuli varmaan ajaisi myös asian. (:

    VastaaPoista
  2. Kaunis annos, tässä tulee talven keskellä ihan kesätuulelle! :-) Uusia makuyhdistelmiä (punajuuri- appelsiini-vuohenjuusto), tätäkin olisi kiva kokeilla.

    VastaaPoista
  3. @Helmi: Kiitos. :) Sehän sattui. :) Joo, pannulla karamellisoitu punasipuli käy kyllä paremmin kuin hyvin, sekin on kaikessa yksinkertaisuudessaan kyllä herkullista.

    @Terhi: Kiitos, nuo appelsiinit saivat annoksesta tosiaan hieman kesäisen näiköisen. Punajuuri ja appelsiini sopivat mielestäni hieman yllättäenkin ihan hyvin yhteen ja vuohenjuusto nyt sopii melkein mihin vaan. ;)

    VastaaPoista
  4. Ihanat makuyhdistelmät. :)

    VastaaPoista
  5. Kiitos ssiiri, maistui ainakin minulle. :)

    VastaaPoista
  6. Sinulla on taas ihania gourmet ruokia täällä :D tein muuten siitä panna cotta moussepaketista kahvi panna cottaa miehen väitösjuhliin. Siitä tulee postaus huomenna ;)

    VastaaPoista
  7. Kiitos Kakkumonsteri. :D Aina silloin tällöin pitää saada vähän gourmeeta, niin pysyy mieli iloisempana. Sehän on hyvä, että mousset tulee käytettyä, luenpa huomenna panna cotta-postauksesi. :) Itsellä jäi sen verran vähäiseksi niiden jauheiden käyttö, että jaoin suurimman osan pulvereista kavereille.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...