tiistai 31. toukokuuta 2016

Sri lankalaiset makeat kookosletut

Miltäpä kuulostaisi idea lettukesteistä vaihtelun vuoksi hieman eksoottisemmalla teemalla? Tässäpä makeaa mahan täydeltä sri lankalaiseen tyyliin. Kyseisen ruokakulttuurin jälkiruoat ja makeiset ovat yleensä hyvin sokeripitoisia, eikä tämäkään herkku tee poikkeusta sääntöön. Helppotekoinen lettuohje maistuu varmasti kaikille makean ja kookoksen ystäville; se sopii hyvin vaikka jälkiruoaksi sekä päiväkahvi- tai mehutuokion herkkupalaksi.


Ainekset (noin 20 kpl)

Letut
  • 1 kananmuna
  • 1,5 dl kookosmaitoa
  • 0,75 tl suolaa
  • pieni ripaus kurkumaa
  • noin 3,5-4 dl vehnäjauhoja
  • 3-3,5 dl vettä
  • Paistamiseen: ruokaöljyä

Täyte
  • 1,5 dl tummaa siirappia
  • 2 rkl vettä
  • 4-5 rkl sokeria
  • ripaus suolaa
  • 0,25 tl jauhettua kardemummaa
  • 120-150 g kookoshiutaleita

Valmista lettutaikina. Riko kananmuna kulhoon ja vispaa se sekaisin yhdessä kookosmaidon, suolan sekä kurkuman kanssa. Lisää seokseen vuorotellen vehnäjauhoja sekä vettä ja vispaa samalla tasaiseksi löysähköksi taikinaksi. Anna taikinan tekeytyä noin puoli tuntia.

Valmista täyte. Mittaa siirappi, vesi, sokeri, suola sekä kardemumma kattilaan ja kiehauta. Sekoita kookoshiutaleet siirapin joukkoon ja keitä noin 3-4 minuuttia.

Paista lettutaikinasta yksitellen noin 20 pientä lettua. Paista letut yksitellen. Kuumenna paistinpannu ja sivele sen pinta kevyesti ruokaöljyllä. Annostele pannulle pieni määrä lettutaikinaa ja pyörittele pannua siten, että taikina levittyy pannun pinnalle tasaiseksi ohueksi pyöreäksi letuksi. Paista lettua keskilämmöllä molemmin puolin noin 40-60 sekuntia ja nosta se tämän jälkeen sivuun odottamaan.

Levitä jokaisen letun alaosaan noin ruokalusikallinen täytettä ja rullaa letut tiiviiksi rulliksi. Tarjoa letut lämpiminä tai haaleina.


Reseptin alkuperä: Sri lankalaisen ystäväni reseptirepertuaari, kiitos jälleen ohjeesta.

sunnuntai 22. toukokuuta 2016

Sri lankalaiset kalapyörykät ja tomaattichutney

Tässäpä kiva kalapyörykkäohje, jonka olen jälleen kerran kopsinut käyttööni sri lankalaisen ystäväni reseptivalikoimasta. Ystäväni valmistaa nämä uppopaistettavat krokettityyliset pallerot yleensä säilyketonnikalasta, mutta kuulemma muutkin esikypsennetyt kalat käyvät hyvin pyöryköiden raaka-aineeksi. Minä päätin kokeilla lohta, joka toimikin ohjeessa ihan kivasti. Tosin ensi kerralla taidan testata vielä ystäväni ohjeen vastaisesti esikypsentämättömän kalan käyttöä, sillä uppopaistaminen miedontaa valmiiksi kypsän kalan makua merkittävästi.

Isommiksi pyöryköiksi muotoiltuna nämä pallerot sopivat hyvin lämpimän aterian yhdeksi päätähdeksi. Pienemmistä palleroista saa puolestaan kivaa pientä cocktailnaposteltavaa, jota sri lankalainen ystäväpiirini nauttii kuulemma usein ketsupin kera. Itse päätin tuunata hieman ketsuppi-ideaa ja valmistin cocktailhenkisten pikkupalleroiden kylkeen mausteisen tomaattichutneyn; mainiosti toimi tämäkin kombo.


Kalapyörykät

Ainekset (noin 40 cocktailpalaa tai 15-20 hieman isompaa pyörykkää)
  • 2 keskikokoista perunaa
  • 1 iso sipuli
  • 1-2 valkosipulin kynttä
  • 1 punainen chilipalko
  • 1-2 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 1-2 rkl ruokaöljyä
  • 2-3 cm:n pala kanelitankoa
  • 1 mausteneilikka
  • 200 g esikypsennettyä ruodotonta & nahatonta lohta (esim. loimulohta) tai 1 prk säilyketonnikalaa
  • 1 tl soijakastiketta
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,5 tl mustapippuria
  • hieman chilijauhetta

Panerointiin
  • noin 1,5 dl vettä
  • 4-5 rkl vehnäjauhoja
  • 0,5 tl kurkumaa
  • 0,25 tl suolaa
  • korppujauhoja

Uppopaistamiseen
  • ruokaöljyä

Kuori ja keitä perunat kypsiksi (tai käytä aiemmin keitettyjä perunoita). Kuori sipuli sekä valkosipulin kynnet ja hienonna ne. Poista chilipalosta siemenet ja silppua se. Raasta inkivääri.

Kuumenna ruokaöljy pienehkössä kattilassa. Lisää öljyn joukkoon kanelitanko, neilikka sekä inkivääriraaste ja paahda mausteita miedolla lämmöllä muutaman minuutin ajan samalla sekoitellen. Lisää kattilaan tämän jälkeen sipulisilput sekä chili ja kuullota vielä noin 5 minuuttia. Murustele kattilaan kala ja lisää vielä soijakastike, suola, mustapippuri sekä chilijauhe. Paahda seosta keskilämmöllä välillä sekoitellen noin 10-15 minuutin ajan, kunnes massa on kuivaa.

Nouki kalan joukosta kanelitangon palat sekä mausteneilikka. Murustele perunat käsin kalaseoksen joukkoon, kääntele seos huolellisesti sekaisin ja anna massan jäähtyä kunnolla. Pyörittele massa käsin tasakokoisiksi tiiviiksi palloiksi.

Valmista panerointitaikina vispaamalla vesi, vehnäjauhot, kurkuma sekä suola huolellisesti keskenään. Levitä jonkin verran korppujauhoja erilliselle lautaselle. Kasta jokainen kalapallo esimerkiksi kahta haarukkaa käyttäen ensin panerointitaikinassa ja pyöräytä pallero tämän jälkeen kauttaaltaan korppujauhoissa.

Kuumenna muutaman sentin kerros ruokaöljyä kattilassa 170 asteiseksi ja pyri pitämään öljyn lämpötila tässä lukemassa paisto-operaation aikana. Uppopaista kalapalloja pienissä erissä öljyssä välillä käännellen 3-5 minuutin ajan (pallojen koosta riippuen), kunnes pallerot ovat saaneet pintaansa hieman kullanruskean värin. Nostele paistetut kalapallot kattilasta ensin talouspaperin päälle, jolloin niistä irtoava ylimääräinen öljy valuu talouspaperiin, ja siitä edelleen tarjoiluastialle.


Tomaattichutney

Ainekset
  • 3 valkosipulin kynttä 
  • 0,5 dl ruokaöljyä
  • 4-5 cm:n pätkä kanelitankoa
  • 3 mausteneilikkaa
  • 0,5 tl jauhettua juustokuminaa
  • 3-4 currylehteä
  • 1 tl sinapinsiemeniä
  • 0,5-1 tl chilijauhetta
  • 1 tl kurkumaa
  • 2-3 rkl tummaa sokeria
  • 0,5-1 tl suolaa
  • 500 g tomaattimurskaa

Kuori ja murskaa valkosipulin kynnet. Kuumenna öljy kattilassa ja lisää kattilaan kanelitanko, neilikat, juustokumina, currylehdet, sinapinsiemenet, chilijauhe, kurkuma sekä valkosipulimurska. Paahda mausteita miedolla lämmöllä parisen minuuttia. Lisää kattilaan tämän jälkeen tumma sokeri, suola sekä tomaattimurska. Sekoita ja anna hautua kevyesti poreillen ja välillä sekoittaen noin 20 minuutin ajan.


Reseptin alkuperä: Kalapyöryköiden ohje on saatu sri lankalaiselta ystävältäni. Tomaattichutney on puolestaan Gummeruksen "Itämainen keittiö"-kirjan (Hsiung Deh-Ta - Fernandez Rafi - Wheeler Steven) samantapaisen ohjeen lievästi jatkokehitelty versio.

sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Tandoorikana

Olen useampaan otteeseen sri lankalaisen ystäväni luona vieraillessani päässyt herkuttelemaan maukkaalla tandoorikanalla. Onnistuin tänä keväänä urkkimaan ystäväni reseptin myös omaan käyttööni, ja kyseinen ohje onkin sittemmin ollut ahkerassa käytössä omassa kotikeittiössäni. Intialaisen keittiön klassikkoruokiin kuuluvan tandoorikanan valmistus on helppoa ja ruokaa valmistuu kerralla suuremmallekin porukalle. Mausteinen jogurttimarinadi tekee broilerinpaloista hyvin maukkaita ja mureita, joskin marinoituminen vie oman aikansa. Omatekoisesta tandoorimarinadista ei tule aivan yhtä punaista kuin kaupan usein väriaineella värjätyistä tahnoista; sen maku on kuitenkin mainio. Olen itse paistanut tandoorikanani toistaiseksi ihan sähköuunissa. Nyt kesän koittaessa tarkoitus olisi kokeilla myös grillaamista sekä mahdollisesti savustuspöntössä kypsentämistä.


Ainekset (4-6:lle)
  • noin 1,5 kg ronskin kokoisia broilerinpaloja (itse käytin broilerin koipinuijia sekä paistileikkeitä)
  • 1 sitruunan mehu
  • 1 tl suolaa
  • 1,5 tl jauhettua paprikaa

Tandooritahna 
  • 300 g turkkilaista jogurttia
  • 1 rkl jauhettua paprikaa (osan voi korvata savupaprikajauheella)
  • 1,5 tl currymausteseosta (itse käytin Hot Madras-sekoitusta)
  • 1 tl garam masala-mausteseosta
  • 1 tl kurkumaa
  • 1 tl valkosipulijauhetta
  • 1 tl jauhettua inkivääriä
  • 1 tl suolaa
  • 0,5 tl sarviapilan siemeniä
  • 0,5 tl chilijauhetta


Poista kanapaloista mahdollinen nahka ja viiltele niiden pintaan veitsellä muutamia hyvin ohuita viiltoja, jotta mausteet pääsevät imeytymään lihaan paremmin. Sekoita sitruunamehu, suola sekä paprikajauhe keskenään ja kääntele broilerinpalat huolellisesti seoksessa. Anna marinoitua jääkaapissa noin 30 minuuttia.

Sekoita tandooritahnan ainekset huolellisesti keskenään. Nostele broilerinpalat edellisestä marinadistaan ja kääntele ne sitten huolellisesti tandooritahnassa siten, että palaset ovat kauttaaltaan tandooritahnan peitossa. Anna kanapalojen marintoitua jääkaapissa vähintään 2 tuntia, mielellään vaikka yön yli.

Vuoraa leivinpelti foliolla ja nosta pellin päälle uuniritilä. Paistamisen aikana broilerinpaloista irtoaa jonkin verran nestettä, ja foliolla peitetty leivinpelti onkin hyvä apuväline suojaamaan uunin pohjaa suuremmalta sotkulta. Nostele broilerinpalat uuniritilälle ja kaada marinointiastiaan mahdollisesti jäänyt tahna kanapalojen päälle. Nosta kanapalat sekä uuniritilän alla oleva uunipelti 200-asteiseen uuniin ja anna kanojen paistua 40-45 minuuttia. Broilerin pintaan saan muodostua muutamia hieman tummempia läikkiä, mutta marinadi ei saisi toki palaa liiaksi.


Reseptin alkuperä: Sri lankalainen ystäväni, kiitos taas mainiosta ohjeesta.

tiistai 3. toukokuuta 2016

Sri lankalainen omenacurry

Olen tässä kuluneen kevään aikana päässyt ilokseni sukeltamaan jälleen muutamaan otteeseen sri lankalaisen keittiön saloihin kyseisestä maasta peräisin olevan ystäväni kotikeittiössä. Tällaiset kaveripiirin rennot monikulttuuriset ruoanlaittosessiot ovat kyllä mukavia; käteen jää hauskoja muistoja, hyvää ruokaa ja takataskuun aina muutama uusi resepti. Tällä erää eräs menulla komeillut kasvisruoka-annos oli tämä lämmittävän maukas omenacurry. Kuten curryruokien kohdalla yleensäkin, ruokalajin ainesosaluettelo vaikuttaa ensisilmäyksellä pitkältä, mutta ruoan valmistus itsessään on kuitenkin suoraviivaisen helppoa.

Alkuun ihmettelin hieman omenan käyttöä curryssä, enpä ollut tällaisesta kombosta ennen kuullutkaan. No Sri Lankassa ei juuri omenoita paljoa kasva, ja perinteisesti kyseinen ruoka valmistetaankin jostain toisesta omenaa pitkälti muistuttavasta hedelmästä. Omena on ilmeisesti ainakin Oulussa asuvan sri lankalaisen yhteisön mielestä kuitenkin riittävän hyvä paikallinen korvike kyseiselle hedelmälle. Ruokaan kannattaa varata hieman kirpeänhappamia omenoita, ja suomalaiset omenalajikkeet sopivatkin tähän ruokalajiin erinomaisesti. Curryn voi vaihtoehtoisesti valmistaa vastaavalla tavalla myös mangosta, jolloin kaupasta kannattaa kuulemani mukaan varata hieman raakoja hedelmiä. Mangot myös leikataan perinteisesti pidemmiksi suikaleiksi, ei pienen suupalan kokoisiksi lohkoiksi kuten omenat.

Kuten curryissä yleensäkin, ei tässäkään ruoassa mausteissa paljoa pihtailla. Tämän myös huomaa ruoan valmistusvaiheessa. Valmistaessani vastikään kyseistä ruokaa omassa kotikeittiössäni currymausteista levisi asuntooni hyvin voimakas curryn tuoksu, joka ei meinannut hälvetä sitten millään. Yritin pitää ikkunoita auki ja tuulettaa asuntoa kunnolla ruoanlaittovaiheessa ja myöhemminkin; silti vielä lähes viikon kuluttua kämpässäni vieraillut ystäväni uteli heti ovesta sisään astuessaan, että olenko kokkaillut asunnossa juuri intialaista ruokaa.


Ainekset (lisukkeena 4-6:lle)
  • 3 omenaa
  • 1 pieni sipuli
  • 1 vihreä chilipalko
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1 rkl ruokaöljyä
  • noin 5 currylehteä
  • 0,5 tl sinapinsiemeniä
  • noin 2-3 cm:n pätkä kanelitankoa
  • 1 kardemumman palko
  • 2 kokonaista neilikkaa
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 tl currymaustetta (itse käytin Hot Madras-sekoitusta)
  • 0,25 tl sarviapilan siemeniä
  • 0,25 tl kurkumaa
  • 0,75-1 tl suolaa 
  • 1 tl soijakastiketta
  • 1 tl omenaviinietikkaa
  • noin 0,5 dl vettä
  • noin 3 rkl kookosmaitoa

Kuori omenat, leikkaa ne puoliksi ja poista niistä siemenkodat. Leikkaa omenanpuolikkaat pitkittäin kukin ensin 4 osaan ja jokainen pitkä lohko tämän jälkeen poikittain 3 osaan (saat yhdestä omenasta yhteensä 24 palaa). Kuori sipuli ja viipaloi se sekä chilipalko ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja murskaa valkosipulin kynnet ja katko currylehdet muutamaan osaan.

Kuumenna ruokaöljy kattilassa. Lisää kattilaan sinapinsiemenet, chili, valkosipuli, currylehdet, kanelitanko, kardemumma sekä neilikat ja paahda mausteita hetki miedohkolla lämmöllä samalla sekoitellen. Lisää kattilaan vielä paprika, currymauste, sarviapilan siemenet, kurkuma sekä suola ja jatka mausteiden paahtamista pieni hetki. Lisää sipuli mausteiden joukkoon ja kuullota se pehmeäksi.

Lisää omenapalat kattilaan yhdessä soijakastikkeen, omenaviinietikan sekä veden kanssa. Anna curryn kypsyä kannen alla kevyesti kiehuen noin 10-15 minuuttia välillä sekoitellen, eli kunnes omenapalat ovat kypsyneet. Sekoita vielä kookosmaito curryn joukkoon ja kiehauta.


Reseptin alkuperä: Sri lankalainen ystäväni, kiitokset ohjeesta.

keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Makkaraperunat & sipuli-rémouladekastike

Grillimakkara - tuo perusvihannes, joka pakataan toistuvasti reppuun metsä-, pilkki- ja hiihtoretkille ja joka kokoaa ihmiset niin usein grillin tai nuotion äärelle mökkiviikonloppujen, grillibileiden tai saunailtojen aikana. Useimmilla suomalaisista lienee jonkinlaisia muistoja grillimakkarasta; itse muistan erityisen hyvin lapsuudestani juuri sen metsäretken, jolloin onnistuin polttamaan puisen makkaratikun hehkuvan hiiltyneellä päällä nenänpäähäni komean jäljen haukkaillessani grillimakkaraa nälkäisenä kuumana suoraan tikusta.

Tänä keväänä näin grillikauden kynnyksellä kauppojen hyllyille on ilmestynyt erityisen paljon kotimaisten lihanjalostamoiden erilaisia makkarauutuuksia. Sain kutsun kehitellä makkararuokareseptin eräästä uutuudesta, Snellmannin lanseeraaman lisäaineettoman "All Natural"-tuotesarjan grillimakkarasta. Kyseisen tuoteperheen makkaroista on jätetty pois mm. lisätty fosfaatti, natriumglutamaatti, nitriitti sekä keinoteolliset aromiaineet.

Tyypillisin tapa grillimakkaran valmistukseen on makkaran nimen mukaisesti sen grillaaminen, ja päätinkin reseptiä miettiessäni ottaa ohjeen lähtökohdaksi suhteellisen perinteisen ja yksinkertaisen grilliruoan, makkaraperunat. Aivan perinteisiä makkaraperunoita en saanut aikaiseksi; pakkohan sitä oli päästä hieman tuunaamaan. Tässä ohjeessa makkarat tarjoillaan kokonaisina, perunat rustiikkisen ronskeina lohkoina ja annokseen on lisätty muun muassa parhaillaan sesongissa olevaa parsaa (= tämän on pakko olla terveellistä). Oman twistinsä ruokaan tuo myös kolmen kastikkeen kombo. Grillimakkaroiden pintaan sivellään grillaamisen aikana maukkaan tahmeaa grillauskastiketta. Lisäksi perunat ja parsat saavat lisämausteekseen raikasta yrttiöljyä ja sipuli lisätään annokseen kermaisen rémouladekastikkeen joukossa. Lopputuloksena kuluneena viikonloppuna tarjoiluvadilla komeilikin näyttävä herkkumakkaraperuna-annos, joka tuntui maistuvan niin testiruokailijaraadin lapsille kuin aikuisillekin.


Ainekset (4-6:lle)
  • noin 1 kg perunoita
  • 500 g vihreää parsaa
  • 400 g kirsikkatomaatteja
  • 2-3 rkl oliiviöljyä
  • sormisuolaa
  • mustapippuria myllystä
  • 8 grillimakkaraa

Grillauskastike
  • 0,5 dl ruokaöljyä
  • 0,25 dl soijakastiketta
  • 0,5 dl tummaa siirappia
  • 1 rkl sitruunamehua (noin puolikkaan ison sitruunan mehu)
  • 2 valkosipulin kynttä murskattuna
  • 0,5 tl savupaprikajauhetta
  • 0,25 tl cayennepippuria
  • mustapippuria myllystä

Yrttiöljy
  • 1 purkki tuoretta oreganoa
  • 1 purkki tuoretta persiljaa
  • 0,75 dl rypsiöljyä
  • 0,25 dl oliiviöljyä
  • 1 rkl sitruunamehua (noin puolikkaan ison sitruunan mehu)
  • 2 tl sokeria
  • 0,5 tl suolaa
  • mustapippuria myllystä

Grillaamiseen
  • ruokaöljyä

Valmista sipuli-rémouladekastike (ks. ohje alla) tekeytymään jääkaappiin.

Kuori perunat tarvittaessa ja lohko ne ronskin kokoisiksi paloiksi. Keitä perunalohkot kevyesti suolatussa vedessä lähes kypsiksi (noin 15 minuutin ajan) ja valuta kuiviksi. 

Laita grilli lämpenemään hyvissä ajoin ennen grillauksen aloittamista.

Kuori parsat tarvittaessa kevyesti ja leikkaa pois niiden puiset varsien alaosat. Jaa parsat sekä tomaatit muutamaan folionyyttiin, pirskottele kasvisten päälle oliiviöljyä, sormisuolaa sekä mustapippuria ja sulje nyytit huolellisesti.

Valmista grillauskastike vispaamalla kastikkeen ainekset huolellisesti keskenään. Valmista myös yrttiöljy yhdistämällä huuhdellut oreganon sekä persiljan lehdet muihin yrttiöljyn aineksiin ja ajamalla seos tasaiseksi tehosekoittimessa tai sauvasekoitinta käyttäen. Maistele ja lisää sitruunamehua, sokeria sekä mausteita tarvittaessa. 

Viiltele grillimakkaroiden pintoihin tiheähkö kevyt viilloitus. Grillaa makkaroita suhteellisen miedolla lämmöllä usein käännellen ja sivele makkaroita grillaamisen aikana useaan otteeseen grillauskastikkeella. Nosta myös parsa- sekä tomaattinyytit grilliin ja anna niiden kypsyä keskilämmöllä noin 10 minuutin ajan tai kunnes kasvikset ovat kypsiä; varo ylikypsentämästä parsoja. Pyöräytä esikeitetyt perunalohkot öljyssä ja grillaa niihin kauttaaltaan rapea paistopinta. Mausta perunat suolalla sekä mustapippurilla.

Kokoa annokset pinoamalla tarjoiluastialle ensiksi perunoita sekä parsaa. Pirskottele kasvisten pinnalle haluamasi määrä yrttiöljyä (tarjoa loput öljystä erillisessä astiassa annoksen mukana) ja nostele makkarat sekä tomaatit niiden päälle. Tarjoile makkaraperunat kuumina sipuli-rémouladen kera.


Sipuli-rémouladekastike

Ainekset
  • 1 dl majoneesia
  • 100 g ranskankermaa
  • 1 rkl sinappia
  • 1 iso banaanisalottisipuli
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 1 kevätsipulinvarsi
  • mustapippuria myllystä
  • (suolaa)

Kuori ja hienonna salotti- sekä valkosipuli. Suikaloi myös kevätsipuli ohueksi. Sekoita majoneesi, ranskankerma, sinappi sekä sipulisilput keskenään ja mausta kastike mustapippurilla sekä tarvittaessa ripauksella suolaa. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään puoli tuntia ennen tarjoilua.


Reseptin alkuperä & Sponssi: Tämän reseptin kantava teema on lisäaineettomuus ja ohje on kehitelty Snellmannin uuden lisäaineettoman "All Natural"-makkaratuotesarjan kampanjaan. Myös muut annoksessa käyttämäni ainesosat, mm. soijakastike sekä sinappi, olivat teeman mukaisesti lisäaineettomia. Lisäaineetonta majoneesia saa tekemällä sen itse.

maanantai 25. huhtikuuta 2016

Juustoinen savuporokeitto

Kevät saapuu vähitellen. Lumikinokset alkavat olla sulaneet, mutta lämpötilat eivät ole nousseet vielä päätä huimaaviksi ainakaan täällä Oulun korkeudella. Taivaalta ripsii satunnaisesti vettä, räntää ja rakeita, milloin mitäkin. Viileiden kevätpäivien lomassa ainakin minulle maistuu lämmittävä keitto. Tämä yksinkertainen ja hyvin juustoinen porokeitto on todella helppotekoista ja maukasta mutta ei ehkä sitä keveintä sorttia. Saapa sitä onneksi aina välillä herkutella. Itse nautin kyseistä keittoa tällä erää leivän kera lounaaksi, mutta porokeitto sopisi pienempinä annoksina tarjoiltuna erinomaisesti myös vaikka illallisten alkukeitoksi.


Ainekset (alkukeittona 4-6:lle)
  • 1 iso sipuli
  • 1 iso porkkana
  • 2 rkl voita tai ruokaöljyä
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 4 dl kevytmaitoa
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa (tai sulatejuustoa)
  • 5 dl kasvislientä
  • 150 g kylmäsavupororouhetta
  • 0,25 tl kuivattua timjamia
  • mustapippuria myllystä
  • (suolaa)
  • (Lisäksi: leipäjuustoa, tuoretta persiljaa ja/tai timjamia hienonnettuna)

Kuori sipuli sekä porkkana ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Kuumenna rasva kattilassa, lisää kattilaan sipuli sekä porkkana ja kuullota kasviksia miedohkolla lämmöllä muutaman minuutin ajan. Kääntele jauhot tasaisesti kasvisten joukkoon. Lisää kattilaan maito, tuorejuusto sekä kasvisliemi ja sekoita. Anna keiton hautua miedolla lämmöllä noin 15 minuutin ajan.

Lisää kylmäsavupororouhe keiton joukkoon ja mausta keitto timjamilla sekä mustapippurilla. Maistele ja lisää suolaa sekä muita mausteita tarvittaessa. Tarjoile keiton kera halutessasi vaikkapa leipäjuustoa ja viimeistele annokset tuoreilla hienonnetuilla yrteillä.


Reseptin alkuperä: Hieman "kevennetty" versio Lapin keittiömestarit r.y.:n ohjeesta.

sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Yrtti-pekoniboston

Olen kuolaillut mehevän ja maukkaan näköisiä suolaisia pull apart- ja boston-tyylisiä leipiä ruokablogeista sekä muista somekanavista jo pidemmän aikaa. Kun vuodenvaihteessa tämän tyylilajin leipä käveli vastaan vielä "Donna Hay"-ruokalehden sivuilla, oli minun pakko nostaa kyseisen leivonnaisen prioriteettia kokeiltavien ruokien "to do"-listallani entisestään. Eräänä keväisenä viikonloppupäivänä kävin vihdoin tositoimiin, ja pyöräytin tämän yrteillä, pekonilla, pistaasipähkinöillä sekä juustolla täytetyn näyttävän "bostonin" tomaattikeiton kaveriksi. Hyvää tuli. Paistoin leipomukseni suhteellisen laajassa piirasvuoassa, jolloin lopputuloksesta tulikin suhteellisen matala ja piirasmainen. Mikään ei toki estäisi leipomaan samaan tyyliin paksumpaa ja muuten hieman pienempikokoista leivonnaista vaikkapa sopivan kokoisessa kakkuvuoassa.


Ainekset
  • 2,5 dl kevytmaitoa
  • 50 g voita
  • 1 rkl sokeria
  • 0,5 tl suolaa
  • 2 tl kuivahiivaa
  • noin 7-8 dl vehnäjauhoja
  • 2 kananmunaa
  • 160 g pekonikuutioita
  • 6-8 valkosipulinkynttä
  • 0,5 + 0,5 dl oliiviöljyä
  • 1 purkki tuoretta persiljaa
  • 1 purkki tuoretta basilikaa
  • 1 purkki tuoretta oreganoa
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 2 tl sokeria
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 70 g pistaasinsydämiä
  • 150 g juustoraastetta (itse käytin cheddaria)
  • Uunivuoan voiteluun: pieni nokare voita
  • Pinnalle: hieman tuoretta persiljaa hienonnettuna

Laita puolet maidosta kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Nosta kattila liedeltä, sulata voi sekä sokeri maidon joukkoon ja lisää loput maidosta kattilaan. Anna seoksen jäähtyä noin 5 minuuttia. Sekoita kuivahiiva, vehnäjauhot sekä kananmunat keskenään ja vaivaa kimmoisaksi taikinaksi (yleiskoneella noin 5 minuutin ajan). Anna taikinan kohota vedottomassa paikassa noin 30 minuuttia.

Lämmitä uuni 200-asteiseksi. Levitä pekonikuutiot uunivuokaan ja lisää vuokaan myös valkosipulin kynnet (kuorineen). Paahda aineksia 200-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia, kunnes pekoni on rapeutunut. 

Kun valkosipulit ovat jäähtyneet hetken, purista ne sitten kuoristaan. Yhdistä valkosipulin kynnet, 0,5 dl oliiviöljystä sekä tuoreet huuhdellut yrtit ja soseuta ne tasaiseksi tahnaksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Mausta tahna sitruunamehulla, sokerilla, suolalla sekä mustapippurilla. Maistele ja lisää mausteita tarvittaessa.

Nosta uunin lämpötilaa 220-asteiseksi. Kauli kohonnut taikina jauhotetulla alustalla noin 50x40 cm:n kokoiseksi suorakulmaiseksi levyksi. Levitä yrittitahna levyn päälle tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele päälle pekonikuutiot, hieman rouhitut pistaasipähkinät sekä juustoraaste. Leikkaa levy pitkittäin kahteen osaan, jolloin saat kaksi 25x40 cm:n kokoista suorakulmiota. Rullaa kummatkin suorakulmiot pitkiltä sivuiltaan tiiviiksi rulliksi ja leikkaa molemmat rullat noin 18 osaan (saat yhteensä 36 osaa).

Voitele laakea piirakkavuoka voilla (itse käytin pyöreää, halkaisijaltaan 30 cm:n kokoista vuokaa) ja lado taikinarullapalat uunivuokaan leikkauspinnat ylöspäin. Anna bostonin kohota noin 20-30 minuuttia ja voitele sen pinta tämän jälkeen lopulla oliiviöljyllä. Paista piirasta 220-asteisessa uunissa noin 20 minuutin ajan, kunnes se on kypsynyt ja saanut pintaansa hieman kullanruskean värin.

Ripottele lämpimän bostonpiiraan pinnalle halutessasi vielä hieman tuoretta hienonnettua persiljaa.


Reseptin alkuperä: Ohje on lievästi muokattu versio "Donna Hay" (Dec/Jan 2016) -lehden ohjeesta.

maanantai 11. huhtikuuta 2016

Helppo bulgurlisuke

Erilaiset kuskus- ja bulgurpohjaiset ruoat ovat saaneet kuluneina vuosina vahvan jalansijan länsimaidenkin ruokapöydissä erityisesti riisin tai pastan korvaajina. Esiintyvätpä ne aika ajoin myös omassa kotikeittiössäni, jossa olen mieltynyt hyödyntämään kyseisiä raaka-aineita erityisesti pääruokaa komppaavissa lisukkeissa sekä salaateissa. Tämä bulgurlisuke on hyvin tyypillinen keittiöni aikaansaannos ja äärimmäisen helppotekoinen; keitetyn bulgurin joukkoon tarvitsee lähinnä viskellä kaikenlaisia omia makumieltymyksiä tyydyttäviä aineksia, sekoittaa ja tarkistaa maku. Hommassa ei kulu montaakaan minuuttia aktiivista työaikaa, ja ruokaa syntyy kerralla suuremmallekin porukalle.


Ainekset (lisukkeena noin 4-6:lle)
  • noin 6 dl (tai pakkauksen ohjeen mukaan) kasvislientä / vettä
  • suolaa
  • 3 dl bulguria
  • 0,5-1 sitruunan mehu
  • mustapippuria myllystä
  • 1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja suikaleina
  • 1 dl kuorittuja pistaasipähkinöitä
  • 1 dl rusinoita
  • 100 g öljysäilöttyjä fetakuutioita (öljyineen) 
  • 1 purkki tuoretta minttua hienonnettuna
  • 0,5-1 purkkia tuoretta (lehti)persiljaa hienonnettuna
  • 80 g baby pinaattia
  • (oliiviöljyä)

Kuumenna kasvisliemi tai vesi kiehuvaksi ja lisää sen joukkoon ripaus suolaa. Lisää bulgursuurimot liemen joukkoon ja anna kiehua miedolla lämmöllä pakkauksen ohjeen mukaan (tyypillisesti noin 8-12 minuuttia), kunnes liemi on imeytynyt suurimoihin. Mausta bulgur sitruunamehulla sekä mustapippurilla, sekoita ja anna sen jäähtyä haaleaksi.

Pilko aurinkokuivattuja tomaatteja sekä pistaasipähkinöitä tarvittaessa hieman pienemmiksi ja lisää ne bulgurin joukkoon yhdessä rusinoiden, fetan, tuoreen yrttisilpun sekä baby pinaatin kanssa. Sekoita huolellisesti ja maistele; lisää mausteita tarvittaessa. Jos bulgur tuntuu kuivalta, voit lisätä sen joukkoon vielä hieman oliiviöljyä.


Reseptin alkuperä: Ei mitään erityistä lähdettä, peruskamaa / laiskan kokin bravuuriosastoa.

torstai 7. huhtikuuta 2016

Nyhtölammas

Minäkin, kun muutkin. Jo muutaman vuoden ajan erityisesti pääsiäisen aikaan ruokablogeissa ynnä muissa somekanavissa on vilahdellut toinen toistaan herkullisempia nyhtölammaskuvia ja -reseptejä. Yksi yleisimmin bongaamistani ohjeista lienee alkujaan Nigella Lawsonin käsialaa, ja siinä riivityn lampaanlihan sekaan on sekoiteltu kauniin punaisia granaattiomenan siemeniä sekä raikasta tuoretta minttua. Tämän vuoden pääsiäispyhinä sainkin suurena lampaanlihan ystävänä viimein aikaiseksi testata Nigellan inspiroimaa granaattiomenalla sekä mintulla höystettyä nyhtölammasta. Lyhyen googlettelun jälkeen sekä muun muassa "Ruokasurffausta"-blogin innoittamana päädyin myös hieman modailemaan alkuperäistä ohjetta; marinoin lihan ennen sen kypsentämistä ja kiehautin paistinliemen maukkaaksi kastikkeeksi, jonka lisäsin lihan joukkoon ennen sen tarjoamista. Riivitystä lampaasta tulikin mehevää sekä mainion makuista, ja tulen varmasti valmistamaan tätä ruokalajia uudemmankin kerran. Pääsiäispöydässä lammasta tarjoiltiin tällä erää bulgurin sekä muutaman tahnan kera, osa lihasta päätyi nyhtölihahampurilaisten väliin ja loppujämät löysivät tiensä keiton joukkoon. Monipuolista, helppotekoista ja hyvää.


Ainekset (noin 6-8:lle)
  • noin 2 kg:n (luuton) karitsanpaisti

Marinadi
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 1 sitruunan mehu
  • 1 rkl kuivattua oreganoa
  • 1 rkl kuivattua minttua
  • 0,5 rkl kuivattua timjamia
  • 3-4 valkosipulin kynttä
  • 0,5 rkl suolaa
  • reilusti mustapippuria myllystä

Paistamiseen & pataan
  • nokare voita
  • 2-3 sipulia
  • 2 porkkanaa
  • noin 5 dl vettä

Kastike
  • siivilöity paistinliemi
  • 0,5 sitruunan mehu
  • 1-2 tl tomaattipyreetä
  • 0,25 tl kuivattua timjamia

Lisäksi
  • granaattiomenan siemeniä
  • tuoretta minttua 

Sekoita marinadiainekset keskenään ja hiero marinadi paistin pintaan. Anna lihan marinoitua jääkaapissa esimerkiksi muovipussissa noin 12-24 tuntia.

Sulata voi pannulla ja ruskista paistiin kauttaaltaan kaunis paistopinta. Lisää halutessasi hieman suolaa lihan pintaan, nosta paisti suureen uunipataan ja kaada marinointipussiin mahdollisesti jäänyt marinadi lihan päälle. Lohko sipulit sekä porkkanat ja lisää ne pataan yhdessä veden kanssa. Peitä pata kannella tai alumiinifoliolla ja nosta pata 130-140-asteiseen uuniin. Anna lihan hautua vähintään 6-7 tuntia. Itse nostin paistin uuniin yöksi, jossa se sai kypsyä rauhassa 12 tuntia. Lisää paiston aikana pataan välillä hieman vettä tarvittaessa, jotta paisti ei pääse kuivumaan. 

Nosta paisti padasta ja kiedo se tiiviisti alumiinifolioon. Anna paistin tekeytyä huoneenlämmössä noin tunnin ajan ja valmista tällä välin kastike. Siivilöi paistinliemi, kaada se kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää sitruunamehu, tomaattipyree sekä timjami liemen joukkoon ja redusoi nestettä kovalla lämmöllä reiluun kolmasosaan. Maistele ja lisää mausteita tarvittaessa.

Riivi lampaanpaisti kahta haarukkaa käyttäen lihassyiden mukaisesti ja nostele lihasuikaleet tarjoiluastialle. Poista lihasta samalla mahdolliset jänteet ja muut tarpeettomat osat.

Kaada liemi riivityn lihan pinnalle. Ripottele päälle vielä makusi mukaan granaattiomenan siemeniä sekä tuoreita hienonnettuja mintunlehtiä.


Reseptin alkuperä: Katselin ohjeistusta muun muassa "Ruokasurffausta"-, "Kaikki äitini reseptit"- sekä "Pastanjauhantaa"-blogeista.

sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Lohitäytteiset riisipaperikääryleet

Pääsiäisen ähkymättöjen jälkeen mieleni on kuluneen viikon aikana halajannut hieman kevyempää ruokaa, erityisesti kalaa ja kasviksia. Ajauduinkin eräänä iltana rullailemaan pitkästä aikaa vietnamilaishenkisiä riisipaperiin kiedottuja kääryleitä, joiden sisään sujahti tällä kertaa kylmäsavulohta sekä kasviksia. Helppotekoisten kääryleiden väsäämisessä ei kauaa nokka tuhise, pienen kasvisten pilkkomisen jälkeen rullat valmistuvat nopeasti ja vaivattomasti. Makunsa puolesta nämä yksinkertaiset lohikääryleet eivät ole mitenkään erityisen eksoottisia; ne maistuvat ainesosalistansa mukaisesti kylmäsavulohelta ja kasviksilta. Monipuolisemman makuelämyksen turvaamiseksi rullien kaverina kannattaakin tarjota jotain maistuvaa dippikastiketta. Itse dippailin rulliani ihan soijakastikkeeseen sekä makeaan chilikastikkeeseen, mutta kävisipä kääryleiden kaveriksi mainiosti myös vaikkapa japanilaishenkinen lime-ponzukastike tai vietnamilainen nước mắm pha -kastike.


Ainekset (16 pientä käärylettä)
  • 2 isoa porkkanaa
  • 1 kurkku
  • 1 avokado
  • 1 purkki tuoretta korianteria
  • 250 g kylmäsavulohta siivutettuna
  • 8 riisipaperiarkkia
  • Pinnalle: chia-siemeniä tai mustia seesaminsiemeniä, hieman tuoreita korianterin- ja/tai mintunlehtiä

Kuori porkkanat. Puolita kurkku pitkittäin ja kaavi pois sen sisältämät siemenet. Leikkaa porkkanat sekä kurkku ohuiksi pitkiksi suikaleiksi tai raasta ne erittäin karkeaksi raasteeksi (esimerkiksi mandoliiniraastimella). Poista avokadon siemen, kuori avokado ja siivuta sen hedelmäliha ohuiksi viipaleiksi. Huuhtele korianterinlehdet.

Kokoa kääryleet yksitellen. Liota riisipaperiarkkia hetken aikaa vedessä niin, että se pehmenee hieman (älä liota turhan kauaa, tai arkki menee liian lötköksi). Nosta arkki tasaiselle pinnalle ja asettele sen keskelle ensin tasainen kerros siivutettua kylmäsavulohta. Nostele lohen pinnalle hieman korianteria, avokadoviipaleita, kurkkua sekä porkkanaa ja rullaa arkki tiiviiksi kääryleeksi. Kokoa samoin loput kääryleet, yhteensä 8 rullaa.

Leikkaa rullat puoliksi ja nostele ne tarjoiluastialle. Ripottele kääryleiden pinnalle hieman chia- tai seesaminsiemeniä sekä halutessasi koristeeksi muutamia yrtinlehtiä.

Tarjoile kääryleet soija-, chili- ja/tai jonkun muun mieleisen maustekastikkeen kera.


Reseptin alkuperä: "Donna Hay" (Dec/Jan 2016) -lehti.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...