sunnuntai 22. toukokuuta 2016

Sri lankalaiset kalapyörykät ja tomaattichutney

Tässäpä kiva kalapyörykkäohje, jonka olen jälleen kerran kopsinut käyttööni sri lankalaisen ystäväni reseptivalikoimasta. Ystäväni valmistaa nämä uppopaistettavat krokettityyliset pallerot yleensä säilyketonnikalasta, mutta kuulemma muutkin esikypsennetyt kalat käyvät hyvin pyöryköiden raaka-aineeksi. Minä päätin kokeilla lohta, joka toimikin ohjeessa ihan kivasti. Tosin ensi kerralla taidan testata vielä ystäväni ohjeen vastaisesti esikypsentämättömän kalan käyttöä, sillä uppopaistaminen miedontaa valmiiksi kypsän kalan makua merkittävästi.

Isommiksi pyöryköiksi muotoiltuna nämä pallerot sopivat hyvin lämpimän aterian yhdeksi päätähdeksi. Pienemmistä palleroista saa puolestaan kivaa pientä cocktailnaposteltavaa, jota sri lankalainen ystäväpiirini nauttii kuulemma usein ketsupin kera. Itse päätin tuunata hieman ketsuppi-ideaa ja valmistin cocktailhenkisten pikkupalleroiden kylkeen mausteisen tomaattichutneyn; mainiosti toimi tämäkin kombo.


Kalapyörykät

Ainekset (noin 40 cocktailpalaa tai 15-20 hieman isompaa pyörykkää)
  • 2 keskikokoista perunaa
  • 1 iso sipuli
  • 1-2 valkosipulin kynttä
  • 1 punainen chilipalko
  • 1-2 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 1-2 rkl ruokaöljyä
  • 2-3 cm:n pala kanelitankoa
  • 1 mausteneilikka
  • 200 g esikypsennettyä ruodotonta & nahatonta lohta (esim. loimulohta) tai 1 prk säilyketonnikalaa
  • 1 tl soijakastiketta
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,5 tl mustapippuria
  • hieman chilijauhetta

Panerointiin
  • noin 1,5 dl vettä
  • 4-5 rkl vehnäjauhoja
  • 0,5 tl kurkumaa
  • 0,25 tl suolaa
  • korppujauhoja

Uppopaistamiseen
  • ruokaöljyä

Kuori ja keitä perunat kypsiksi (tai käytä aiemmin keitettyjä perunoita). Kuori sipuli sekä valkosipulin kynnet ja hienonna ne. Poista chilipalosta siemenet ja silppua se. Raasta inkivääri.

Kuumenna ruokaöljy pienehkössä kattilassa. Lisää öljyn joukkoon kanelitanko, neilikka sekä inkivääriraaste ja paahda mausteita miedolla lämmöllä muutaman minuutin ajan samalla sekoitellen. Lisää kattilaan tämän jälkeen sipulisilput sekä chili ja kuullota vielä noin 5 minuuttia. Murustele kattilaan kala ja lisää vielä soijakastike, suola, mustapippuri sekä chilijauhe. Paahda seosta keskilämmöllä välillä sekoitellen noin 10-15 minuutin ajan, kunnes massa on kuivaa.

Nouki kalan joukosta kanelitangon palat sekä mausteneilikka. Murustele perunat käsin kalaseoksen joukkoon, kääntele seos huolellisesti sekaisin ja anna massan jäähtyä kunnolla. Pyörittele massa käsin tasakokoisiksi tiiviiksi palloiksi.

Valmista panerointitaikina vispaamalla vesi, vehnäjauhot, kurkuma sekä suola huolellisesti keskenään. Levitä jonkin verran korppujauhoja erilliselle lautaselle. Kasta jokainen kalapallo esimerkiksi kahta haarukkaa käyttäen ensin panerointitaikinassa ja pyöräytä pallero tämän jälkeen kauttaaltaan korppujauhoissa.

Kuumenna muutaman sentin kerros ruokaöljyä kattilassa 170 asteiseksi ja pyri pitämään öljyn lämpötila tässä lukemassa paisto-operaation aikana. Uppopaista kalapalloja pienissä erissä öljyssä välillä käännellen 3-5 minuutin ajan (pallojen koosta riippuen), kunnes pallerot ovat saaneet pintaansa hieman kullanruskean värin. Nostele paistetut kalapallot kattilasta ensin talouspaperin päälle, jolloin niistä irtoava ylimääräinen öljy valuu talouspaperiin, ja siitä edelleen tarjoiluastialle.


Tomaattichutney

Ainekset
  • 3 valkosipulin kynttä 
  • 0,5 dl ruokaöljyä
  • 4-5 cm:n pätkä kanelitankoa
  • 3 mausteneilikkaa
  • 0,5 tl jauhettua juustokuminaa
  • 3-4 currylehteä
  • 1 tl sinapinsiemeniä
  • 0,5-1 tl chilijauhetta
  • 1 tl kurkumaa
  • 2-3 rkl tummaa sokeria
  • 0,5-1 tl suolaa
  • 500 g tomaattimurskaa

Kuori ja murskaa valkosipulin kynnet. Kuumenna öljy kattilassa ja lisää kattilaan kanelitanko, neilikat, juustokumina, currylehdet, sinapinsiemenet, chilijauhe, kurkuma sekä valkosipulimurska. Paahda mausteita miedolla lämmöllä parisen minuuttia. Lisää kattilaan tämän jälkeen tumma sokeri, suola sekä tomaattimurska. Sekoita ja anna hautua kevyesti poreillen ja välillä sekoittaen noin 20 minuutin ajan.


Reseptin alkuperä: Kalapyöryköiden ohje on saatu sri lankalaiselta ystävältäni. Tomaattichutney on puolestaan Gummeruksen "Itämainen keittiö"-kirjan (Hsiung Deh-Ta - Fernandez Rafi - Wheeler Steven) samantapaisen ohjeen lievästi jatkokehitelty versio.

6 kommenttia:

  1. Oi miten ihanat,näitä pitää joskus kokeilla:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki pieni on aina niin nättiä, sama tuntuu pätevän ruokaankin. ;) Hieman värkkäämistähän näissä on, varsinkin jos tekee noita cocktailpalleroita.

      Poista
  2. Nämä sinun etniset reseptisi ovat aina yhtä ihania. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Siiri. :) Blogin postaukset ovat tosiaan lispahtaneet aika etinispainotteisiksi tässä kevään aikana, onpa ainakin vaihtelua arkeen. :)

      Poista
  3. Meilläkin tehtiin tänään kalakroketteja, mutta perunaa en ole koskaan osannut niihin laittaa. Pitänee kokeilla seuraavalla kerralla. Aivan upeat kuvat sinulla : )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heli-Hannele. :) Sri lankalaiset tuntuvat tykkäävän perunan käytöstä yllättävänkin paljon, pottua löytyy curryistä, pasteijoiden täytteistä jne...

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...