keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Makkaraperunat & sipuli-rémouladekastike

Grillimakkara - tuo perusvihannes, joka pakataan toistuvasti reppuun metsä-, pilkki- ja hiihtoretkille ja joka kokoaa ihmiset niin usein grillin tai nuotion äärelle mökkiviikonloppujen, grillibileiden tai saunailtojen aikana. Useimmilla suomalaisista lienee jonkinlaisia muistoja grillimakkarasta; itse muistan erityisen hyvin lapsuudestani juuri sen metsäretken, jolloin onnistuin polttamaan puisen makkaratikun hehkuvan hiiltyneellä päällä nenänpäähäni komean jäljen haukkaillessani grillimakkaraa nälkäisenä kuumana suoraan tikusta.

Tänä keväänä näin grillikauden kynnyksellä kauppojen hyllyille on ilmestynyt erityisen paljon kotimaisten lihanjalostamoiden erilaisia makkarauutuuksia. Sain kutsun kehitellä makkararuokareseptin eräästä uutuudesta, Snellmannin lanseeraaman lisäaineettoman "All Natural"-tuotesarjan grillimakkarasta. Kyseisen tuoteperheen makkaroista on jätetty pois mm. lisätty fosfaatti, natriumglutamaatti, nitriitti sekä keinoteolliset aromiaineet.

Tyypillisin tapa grillimakkaran valmistukseen on makkaran nimen mukaisesti sen grillaaminen, ja päätinkin reseptiä miettiessäni ottaa ohjeen lähtökohdaksi suhteellisen perinteisen ja yksinkertaisen grilliruoan, makkaraperunat. Aivan perinteisiä makkaraperunoita en saanut aikaiseksi; pakkohan sitä oli päästä hieman tuunaamaan. Tässä ohjeessa makkarat tarjoillaan kokonaisina, perunat rustiikkisen ronskeina lohkoina ja annokseen on lisätty muun muassa parhaillaan sesongissa olevaa parsaa (= tämän on pakko olla terveellistä). Oman twistinsä ruokaan tuo myös kolmen kastikkeen kombo. Grillimakkaroiden pintaan sivellään grillaamisen aikana maukkaan tahmeaa grillauskastiketta. Lisäksi perunat ja parsat saavat lisämausteekseen raikasta yrttiöljyä ja sipuli lisätään annokseen kermaisen rémouladekastikkeen joukossa. Lopputuloksena kuluneena viikonloppuna tarjoiluvadilla komeilikin näyttävä herkkumakkaraperuna-annos, joka tuntui maistuvan niin testiruokailijaraadin lapsille kuin aikuisillekin.


Ainekset (4-6:lle)
  • noin 1 kg perunoita
  • 500 g vihreää parsaa
  • 400 g kirsikkatomaatteja
  • 2-3 rkl oliiviöljyä
  • sormisuolaa
  • mustapippuria myllystä
  • 8 grillimakkaraa

Grillauskastike
  • 0,5 dl ruokaöljyä
  • 0,25 dl soijakastiketta
  • 0,5 dl tummaa siirappia
  • 1 rkl sitruunamehua (noin puolikkaan ison sitruunan mehu)
  • 2 valkosipulin kynttä murskattuna
  • 0,5 tl savupaprikajauhetta
  • 0,25 tl cayennepippuria
  • mustapippuria myllystä

Yrttiöljy
  • 1 purkki tuoretta oreganoa
  • 1 purkki tuoretta persiljaa
  • 0,75 dl rypsiöljyä
  • 0,25 dl oliiviöljyä
  • 1 rkl sitruunamehua (noin puolikkaan ison sitruunan mehu)
  • 2 tl sokeria
  • 0,5 tl suolaa
  • mustapippuria myllystä

Grillaamiseen
  • ruokaöljyä

Valmista sipuli-rémouladekastike (ks. ohje alla) tekeytymään jääkaappiin.

Kuori perunat tarvittaessa ja lohko ne ronskin kokoisiksi paloiksi. Keitä perunalohkot kevyesti suolatussa vedessä lähes kypsiksi (noin 15 minuutin ajan) ja valuta kuiviksi. 

Laita grilli lämpenemään hyvissä ajoin ennen grillauksen aloittamista.

Kuori parsat tarvittaessa kevyesti ja leikkaa pois niiden puiset varsien alaosat. Jaa parsat sekä tomaatit muutamaan folionyyttiin, pirskottele kasvisten päälle oliiviöljyä, sormisuolaa sekä mustapippuria ja sulje nyytit huolellisesti.

Valmista grillauskastike vispaamalla kastikkeen ainekset huolellisesti keskenään. Valmista myös yrttiöljy yhdistämällä huuhdellut oreganon sekä persiljan lehdet muihin yrttiöljyn aineksiin ja ajamalla seos tasaiseksi tehosekoittimessa tai sauvasekoitinta käyttäen. Maistele ja lisää sitruunamehua, sokeria sekä mausteita tarvittaessa. 

Viiltele grillimakkaroiden pintoihin tiheähkö kevyt viilloitus. Grillaa makkaroita suhteellisen miedolla lämmöllä usein käännellen ja sivele makkaroita grillaamisen aikana useaan otteeseen grillauskastikkeella. Nosta myös parsa- sekä tomaattinyytit grilliin ja anna niiden kypsyä keskilämmöllä noin 10 minuutin ajan tai kunnes kasvikset ovat kypsiä; varo ylikypsentämästä parsoja. Pyöräytä esikeitetyt perunalohkot öljyssä ja grillaa niihin kauttaaltaan rapea paistopinta. Mausta perunat suolalla sekä mustapippurilla.

Kokoa annokset pinoamalla tarjoiluastialle ensiksi perunoita sekä parsaa. Pirskottele kasvisten pinnalle haluamasi määrä yrttiöljyä (tarjoa loput öljystä erillisessä astiassa annoksen mukana) ja nostele makkarat sekä tomaatit niiden päälle. Tarjoile makkaraperunat kuumina sipuli-rémouladen kera.


Sipuli-rémouladekastike

Ainekset
  • 1 dl majoneesia
  • 100 g ranskankermaa
  • 1 rkl sinappia
  • 1 iso banaanisalottisipuli
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 1 kevätsipulinvarsi
  • mustapippuria myllystä
  • (suolaa)

Kuori ja hienonna salotti- sekä valkosipuli. Suikaloi myös kevätsipuli ohueksi. Sekoita majoneesi, ranskankerma, sinappi sekä sipulisilput keskenään ja mausta kastike mustapippurilla sekä tarvittaessa ripauksella suolaa. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään puoli tuntia ennen tarjoilua.


Reseptin alkuperä & Sponssi: Tämän reseptin kantava teema on lisäaineettomuus ja ohje on kehitelty Snellmannin uuden lisäaineettoman "All Natural"-makkaratuotesarjan kampanjaan. Myös muut annoksessa käyttämäni ainesosat, mm. soijakastike sekä sinappi, olivat teeman mukaisesti lisäaineettomia. Lisäaineetonta majoneesia saa tekemällä sen itse.

2 kommenttia:

  1. Deluxe-makkara-perunat, siis! :-) Makkarat kuulostavat erinomaiselta uudistukselta, kiitos vinkistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuli kyllä hyvät makkarapotut. :) Nyt tuntuu tosiaan lyhyen ajan sisään tapahtuneen paljon positiivista kehitystä tuolla makkararintamalla, ja hyvä näin.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...