perjantai 2. tammikuuta 2015

Kotijuusto

Kotijuusto on todella helppotekoinen tarjottava, ja olenkin valmistanut kotitekoista maitojuustoa jo parina vuotena esimerkiksi joulupöytään. "Oikeasti" juusto pitäisi kai valmistaa tuoreesta lehmänmaidosta (tai vaikka ternimaidosta, kuten mummolassa tehtiin), mutta koska cityihmisenä minulla ei ole mahdollisuutta pitää lehmiä eikä tässä naapurustossakaan näy sellaisia pyörivän, olen valmistanut juustoa tylsästi ihan kaupan täysmaidosta. Seuraavana kotijuustokokeilulistalla olisivatkin sitten muna- ja piimäjuustot.



Ainekset
  • 4 l täysmaitoa
  • 1,5 rkl suolaa
  • 1-1,5 rkl juustonjuoksutetta (apteekista)
  • (0,25-0,5 tl kuivattua timjamia tai muuta mieleistä yrttiä)

Kaada maito suureen kattilaan ja sekoita suola sen joukkoon. Kuumenna maito kädenlämpöiseksi (37-asteiseksi). Lisää juustonjuoksute maitoon samalla sekoittaen ja kuumenna maito 40-42-asteiseksi. Nosta kattila levyltä ja peitä kannella. Anna juuston sakeutua noin 20-30 minuuttia.

Leikkaa hyytynyt juustomassa veitsellä ristisuuntiin, nostele massa reikäkauhalla erilliseen astiaan, sekoita joukkoon timjami ja tarkista suola. Vuoraa juustomuotti tai siivilä harsokankaalla ja nostele juustomassa muottiin. Taita harso juuston päälle ja painele juuston pintaa niin, että ylimääräinen neste puristuu pois juustosta. Aseta juuston päälle kevyt paino ja anna sen tekeytyä ja tiivistyä jääkaapissa seuraavaan päivään.


Reseptin alkuperä: WSOY:n "Hyvä kokki"-kirja.

11 kommenttia:

  1. Oi, mummu teki ihania juustoja - sekä piimä-, muna- että maitoversiota. Itse en ole jostain syystä kokeillut.

    VastaaPoista
  2. Meiän mamma teki aina niin hyvää piimäjuustoa. Itse olen kovasti yrittänyt päästä samaan lopputulokseen, mutta en kyllä ole siihen päässyt... Se on varmaan se mamman "mätsiktats" joka tekee sen loppusilauksen makuun! ☺

    VastaaPoista
  3. Minä sain anopilta joulun aikaan lainaksi juustomuotin, ja tuolla se kaapissa odottaa juustomassan tekijää. Pähkäilen vielä, millä ohjeella sitä tekisin...

    VastaaPoista
  4. Kotijuusto on tosi hyvää:) Suomessa asuessa tein vielä aina välillä ;mutta sitä uunissa laitettavaa versiota,oliskohan sen nimi ollut munajuusto.

    VastaaPoista
  5. @luimupupu: Mummot on kyllä parhaita. :)

    @Nanne: Mammoilla tuntuu olevan tosiaan jotain salaisia niksejä. :) Itse en ole varmaan koskaan edes maistanut piimäjuustoa, joten ei ole vertailukohtaa sen kanssa. :)

    @Koti Harmi: Juustotehdas pystyyn vaan. :) Eikö ole jännä kuinka monella tavalla yksinkertaisen kuuloisen kotijuustonkin voi tehdä. Mielenkiinnolla jään odottelemaan juustopostaustasi.

    @Jael: Uunissa kypsennettävää versiota pitäisi kokeilla myös, kiitos vinkistä. :)

    VastaaPoista
  6. Namnam, tämä on taas siinä sarjassa että pitkään on pitänyt kokeilla, mutta oikeiden välineiden puutteessa ei ole saanut aikaiseksi. :P Yrttimausteet ovat kiva idea!

    VastaaPoista
  7. Näinpä se meinaa aina olla, liian paljon kokeiltavaa. :) Periaatteessa kotijuuston teon pitäisi onnistua ihan siivilän avulla (jos juustomuotti puuttuu), tuo harsokangas tai joku vastaava harva kangas ois kyllä hyvä olla. Juuston voi juoksuttaa myös sitruunamehulla jos juoksutin on loppu apteekista, tätä en kyllä ole koskaan kokeillut itse.

    VastaaPoista
  8. Nyt vasta huomasin tämän postauksen. Kotijuusto! Ehdoton suosikkini, jota äitini tapasi tehdä. Nyt minulla ei ole syytä olla itse kokeilematta, kun voin ottaa sinun reseptisi käyttöön! :)

    Toinen aivan upea juustovinkki on muuten ternimaidosta tehtävä uunijuusto "kohokas", jota äitini teki tänäkin jouluna :P

    VastaaPoista
  9. Kotijuusto on kyllä kokeilemisen arvoinen. :) Uunijuustokohokas kuullostaa tosi hyvältä, voisitko yrittää urkkia sen reseptin äidiltäsi Annis ja postata blogiisi? :)

    VastaaPoista
  10. Tottakai! Saan varmasti reseptin äidiltä. Pitää vaan urkkia mistä sitä ternimaitoa saa ;)

    VastaaPoista
  11. Hienoa! :) Ternimaidon löytäminen saattaa tosiaan olla haastavaa. ;-D

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...