torstai 21. elokuuta 2014

Herkkutattipasta savuporolla

Herkkutatti on yksi metsiemme ehdottomista aarteista, ja se esittääkin pääosaa tässä kermaisessa pasta-annoksessa, johon lisämakua tuo pieni määrä kylmäsavuporoa. Pitkäänhän siinä meni, mutta sain vihdoin käytettyä näin loppuun viime syksynä kuivaamani herkkutatit. Ehkä hieman hullua hommaa, mutta väsäsin tällä kertaa myös spaghetin alusta asti itse. Johtuiko sitten nälkäisyydestä vai runsaasta kerman määrästä yhdistettynä mahtaviin metsäsieniin, mutta koko annos mukaanlukien spaghetti maistui kyllä tosi hyvältä. Tästä annoksesta saadulla energialla jaksaakin taas vetää hyvin kumpparit jalkaan ja painella maastoon uutta sienisatoa metsästämään!


Ainekset (2-3:lle)
  • ~250 g tuoreita tai 50 g kuivattuja herkkutatteja
  • 1 pienehkö punasipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 rkl voita
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • 0,25 tl provencen yrttiseosta
  • 0,5 rkl sitruunamehua
  • 3 dl sieni- tai kasvislientä
  • 1 dl kuohukermaa
  • 60 g kylmäsavuporosiivuja
  • 0,5 dl tuoretta lehtipersiljaa silputtuna
  • 1/2 annosta tuorepastaa tai 150 g kuivattua spaghettia

Puhdista tuoreet tai liota kuivatetut herkkutatit pehmeiksi (säästä tällöin liotusliemi kastiketta varten). Pilko sienet pieniksi kuutioiksi mutta säilytä halutessasi muutama suurempikokoisempi sieniviipale annosten koristelua varten. Kuori ja hienonna myös punasipuli sekä valkosipulinkynsi.

Sulata voi paistinpannussa. Paista ensin koristeeksi mahdollisesti säästämäsi tattisiivut hieman rapeiksi, mausta ne suolalla sekä pippurilla ja siirrä sivuun odottamaan. Paista tämän jälkeen sipuleita sekä sienikuutioita voissa keskilämmöllä noin 5-10 minuuttia ja mausta tatti-sipuliseos suolalla, mustapippurilla, provencen yrttiseoksella sekä sitruunamehulla. Kaada pannulle sieni- tai kasvisliemi ja anna kiehua kevyesti 10 minuuttia. Säästä muutama kylmäsavuporosiivu koristeeksi ja hienonna loput lihasiivut kastikkeen joukkoon. Maistele ja lisää mausteita tarvittaessa. Sekoita kastikkeen joukkoon kerma sekä aivan lopuksi tuore silputtu lehtipersilja.

Kastikkeen valmistuessa keitä pasta (pakkauksen ohjeen mukaan) runsaassa suolavedessä. Valuta pasta ja kääntele tattikastike sen joukkoon. Annostele tattipasta lautasille ja koristele annokset tatti- sekä kylmäsavuporosiivuilla. Tarjoile heti.



Reseptin alkuperä: Ei mitään lähdettä, perinteinen peruspastaviritelmä.

6 kommenttia:

  1. Täälläkin odotellaan vesi kielellä ensimmäisten herkkutattien invaasiota. Tuo kylmäsavuporo on varmasti mahtava lisä tähän klassiseen herkkuun! Kokeiluun meni heti kun saadaan saalista.

    VastaaPoista
  2. Toivottavasti tulee hyvin tatteja tänä vuonna. Kylmäsavuporo oli kyllä ihan mukava lisäys omasta mielestänikin, vähän vaihtelua pekoniin. ;)

    VastaaPoista
  3. Tatit eivät täälläkään ole vielä näyttäytyneet, mutta nyt tiedän mitä kokkaisin, jos viikonlopun mökkireissulla vihdoin tärppäisi :)

    VastaaPoista
  4. Nyt on onneksi tullut sen verran vettä taivaalta, että eiköhän noita tatteja kohta putkahtele esiin, toivossa on hyvä elää.. :)

    VastaaPoista
  5. Voi kun on kiva resepti! Mulla on paloiteltuja tatteja valtaisa määrä kylmässä ja sienikuivuri huutaa hoosiannaa, kun ei saa hetkenkään rauhaa. Tänään tarjotaan vieraille tattikeittoa, mutta ens viikolla vois hyvinkin syödä vaikka tätä pastaa!♥

    VastaaPoista
  6. Nyt on toistaiseksi ollut kyllä huisin hyvä tattivuosi. :) Oi, tattikeitto kuulostaa myös ihanalta, voisin tehdä vaikka semmoista illalla jos sienionni on mukana tänään metsäreissulla.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...