perjantai 14. maaliskuuta 2014

Espanjalaisia suolamanteleita, marinoitua juustoa ja oliiveja

Espanjan ravintoloissa ja tapasbaareissa on yleinen tapa tarjota asiakkaille ilmaista pientä suolaista pikkupurtavaa, kuten suolattuja manteleita ja oliiveja. Tarkoituksena on luonnollisesti suolaista tarjoamalla lisätä juomien menekkiä. Minuun tällainen juomien markkinointistrategia uppoaa naurettavan helposti, sillä olen nykyisten ravitsemusohjeistusten vastaisesti suuri suolaisen purtavan ystävä. Muistan lapsenakin käyneeni usein syömässä pelkkää suolaa vanhempien selän takana suoraan suolasirottimesta. 

Tämä simppeli espanjalaishenkinen pikkupurtavasetti on oiva tapa aloittaa rennot illanistujaiset taikka ihan vaan mukava kotiviikonloppu. Suolamanteleista, marinoidusta juustosta sekä oliiveista koostuvan setin voi, ja oikeastaan pitääkin, esivalmistaa hyvissä ajoin ennen naposteluhetkeä. Juusto, oliivit sekä mantelit tarjotaan erikseen pieniltä laakeilta vadeilta ja vatien viereen varataan cocktailtikkuja juustoa ja oliiveja varten.


Marinoitu juusto

 

Ainekset
  • 200 g manchegojuustoa
  • 5 rkl oliiviöljyä
  • 0,5-1 rkl valkoviinietikkaa
  • 1 tl kokonaisia mustapippureita
  • ripaus suolaa
  • (1 tl juoksevaa hunajaa)
  • 1 valkosipulinkynsi
  • ~1 rkl tuoretta rakuunaa tai timjamia
  • (koristeeksi tuoretta rakuunaa)

Leikkaa juusto sopivan kokoisiksi suupaloiksi ja laita palat kulhoon. Sekoita keskenään öljy, etikka, mustapippurit ja halutessasi pieni määrä hunajaa. Viipaloi joukkoon myös valkosipuli sekä tuoreita rakuunan lehtiä. Sekoita marinadi ja valuta se juustopalasten päälle. Peitä muovikelmulla ja anna marinoitua jääkaapissa noin kolme vuorokautta.


Marinoidut oliivit


Ainekset
  • 0,25 tl korianterinsiemeniä
  • 0,25 tl fenkolinsiemeniä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 tl hienonnettua tuoretta rosmariinia
  • 2 tl tuoretta persiljasilppua
  • 0,5 rkl sherryviinietikkaa
  • 2-3 rkl oliiviöljyä
  • ripaus suolaa
  • 3 dl mustia ja vihreitä oliiveja

Murskaa korianterin- sekä fenkolinsiemenet ja valkosipulinkynnet huhmareessa. Sekoita joukkoon hienonnettu rosmariini sekä persilja, sherryviinietikka, oliiviöljy sekä suola. Laita oliivit pieneen kulhoon ja valuta marinadi niiden päälle. Sekoita, peitä muovikelmulla ja anna oliivien marinoitua jääkaapissa noin viikon ajan.


Suolamantelit

 

Ainekset
  • 300 g kuorittuja manteleita
  • ~1,5 rkl merisuolaa
  • 0,25 tl cayennepippuria
  • 3-4 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl voita

Sekoita cayennepippuri ja suola pienessä kulhossa. Kuumenna öljy ja voi paistinpannussa. Lisää pannulle mantelit ja paista niitä välillä sekoitellen noin 5-10 minuuttia, kunnes mantelit ovat kauniin kullanruskeita. Nostele mantelit reikäkauhalla suolaseokseen ja pyörittele niitä hetki, jotta suola tarttuu tasaisesti manteleiden pintaan. Anna jäähtyä. Mantelit säilyvät ilmatiiviissä astiassa noin viikon ajan.


Reseptin alkuperä: Ohjeet on otettu Pepita Ariksen "Espanjalainen keittiö" -kirjasta. Muutelin hieman alkuperäisiä mittasuhteita omaan makuun paremmin sopivaksi.

4 kommenttia:

  1. Tapakset on ihanaa pikkupurtavaa ja tulee tosiaan helposti tehtyä itse. Minullakin oli huomiseksi mielessä jotain tapastyyppistä. Katsotaan mitä saadaan aikaan.

    VastaaPoista
  2. Kivaa, mielenkiinnolla odottelen että minkälaisia herkkuja siellä syntyykään. :)

    VastaaPoista
  3. Herkullinen setti! Etenkin marinoitu juusto houkuttaisi.

    VastaaPoista
  4. Oli kyllä simppeliä mutta hyvää. Itsekin olen aikamoinen juustohiiri, tuli kyllä viikonlopun aikana vedettyä suhteellisen iso määrä tuota manchegoa...

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...