sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Tomaattinen kanipata

Hauduttelin jokin aika sitten päivälliseksi pitkästä aikaa kania, joka sai padassa kaverikseen kermaista tomaattikastikketta. Kanista tuli mureaa ja maistuvaa, ja sitä nautittiin tällä erää paahdettujen perunoiden kera. Kypsä liha irtoili luusta helposti, vaikkakin luuttomiin liharuokiin tottunut puolisoni hieman vierasti luuta sisältävien kanipalojen käsittelyä lautasella. Käsittelinkin aterialta ylijääneet kanipalat luuttomiksi, ja hyödynsin ylijäämälihat sekä -kastikkeen seuraavalla viikolla arki-illan nopeaan pastakastikkeeseen. Toivottavasti vaan ei tullut popsittua suihin pääsiäispupua...


Ainekset (4-6:lle)
  • 1 nyljetty kani (~1.4 kg)
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 2-3 sipulia
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl sokeria
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 0,5 sitruunan mehu 
  • 1.5 dl punaviiniä
  • 3 dl kanalientä
  • 350 g tomaattimurskaa
  • 1 tl kuivattua oreganoa
  • 0,5 tl kuivattua timjamia
  • 150 g ranskankermaa
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • (Pinnalle: tuoretta persiljaa tai muita yrttejä hienonnettuna)

Poista kanin pää ja irroita sisäelimet. Sisäelimet voi hyödyntää myös pataan, tai ne voi kypsentää ja syödä erikseen. Paloittele kanin ruho kuuteen annospalaan (esimerkiksi "Siskot kokkaa"-blogista löytyy hyvät kuvat kanin paloittelusta). Kuori ja hienonna sipulit sekä valkosipulinkynnet. 

Laita uuni lämpenemään 150-asteiseksi. Kuumenna oliiviöljy suuressa kasaripannussa ja ruskista kanipalat parissa erässä kullanruskeiksi. Mausta kanit suolalla sekä mustapippurilla ja nosta ne suurehkoon uunipataan.

Lisää kasaripannulle tarvittaessa hieman öljyä ja kuullota siinä sipuli- ja valkosipulisilppua noin 5-10 minuutin ajan. Lisää sipulisilpun joukkoon sokeri, tomaattipyree sekä sitruunamehu ja jatka kypsentämistä pari minuuttia. Lisää pannulle tämän jälkeen punaviini, kanaliemi, tomaattimurska sekä kuivatut yrtit. Kuumenna seos ja anna sen hautua noin 10 minuuttia. Sekoita tomaattikastikkeen joukkoon vielä ranskankerma ja mausta se suolalla sekä mustapippurilla. Kaada kastike uunipataan kanapalojen joukkoon.

Peitä uunipata kannella tai foliolla. Nosta pata uuniin ja anna kanin hautua 150-asteessa noin 2 tuntia, eli kunnes se on mureaa ja täysin kypsää. Ripottele halutessasi kanipadan joukkoon ja pinnalle vielä hieman tuoreita hienonnettuja yrttejä.


Reseptin alkuperä: Ei mitään erityistä lähdettä.

6 kommenttia:

  1. Mä olen kania syönyt vain yhden kerran, vuosia sitten Teneriffalla. Ihan hyvää se pata muistaakseni oli, tulipahan mukavia muistoja mieleen!♥

    VastaaPoista
  2. Oi kun kiva, lomamuistoja on aina kiva vaalia. :) Kania tosiaan löytyy usein etelän lomakohteiden(kin) ruokalistoilta, mutta harvemmin täältä Suomesta. Itse muistan syöneeni kania ravintolassa ainakin Ranskassa ja Kreikassa, kotimaassa sen joutuu aina kokkaamaan itse...

    VastaaPoista
  3. Kanipata on hyvää, mutten itseasiassa ole itse koskaan tehnyt sitä, koska perheen nuorin herra ei oikein innostu ideasta, että kanista tehtäisiin ruokaa. Siksi sitä on tullut itse syötyä vain reissussa.

    VastaaPoista
  4. Voihan se söpön pupun pistäminen pataan tosiaan mietityttää, varsinkin jos kanin mieltää enemmän lemmikkieläimeksi.

    VastaaPoista
  5. Mmm, kuullostaapa herkulliselta! Ei ole kanista juuri kokemusta, mutta Hulluilla päivillä oli jonain päivänä muistaakseni kania luvassa... Tässä olisi kyllä potentiaalinen resepti sitä varten. ;)

    VastaaPoista
  6. Kiitos ssiiri. :) Minäkään en ole onnistunut löytämään kania muualta kuin Stockalta. Saa nähdä jääkö tämä elukka kokonaan pois omasta ruokavaliosta, jos Oulun Stocka pistää ovet kiinni...

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...