maanantai 16. maaliskuuta 2015

Kookoksinen porkkana-appelsiinikeitto

Porkkana, appelsiini sekä inkivääri muodostavat yhdessä maistuvan makukombinaation. Kun mukaan lisätään vielä kermainen kookosmaito, alkavat pääraaka-aineet tähän ravinteikkaaseen ja edulliseen sosekeittoon olla kasassa. Keitto on samaan aikaan sekä pirteän että eksoottisen lämmittävän makuinen ja se sopiikin minusta hyvin talviseksi lounaaksi tai vaikka alkupalakeitoksi. Keiton pinnalle on alla lisätty vielä paahdettuja leipäkrutonkeja, mutta leipäkuutiot voisi halutessaan korvata hyvin vaikka kurpitsan- tai auringonkukansiemenillä.


Ainekset (3-4:lle)
  • 4 isoa porkkanaa
  • 1 peruna
  • 1-1,5 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 3 dl kasvislientä
  • 0,4 l (1 prk) kookosmaitoa
  • 3 appelsiinin mehu
  • suolaa
  • hieman mustapippuria myllystä

Leipäkrutongit
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 4 siivua maalaisleipää

Keiton pinnalle lisäksi
  • 4 rkl turkkilaista jogurttia
  • hieman tuoretta minttua tai korianteria

Jos valmistat keiton pinnalle leipäkrutonkeja, laita uuni lämpenemään 225-asteiseksi.

Kuori porkkanat sekä peruna ja lohko ne ronskeiksi paloiksi. Kuori ja raasta myös inkivääri. Laita kasvikset kattilaan ja lisää joukkoon kasvisliemi. Kiehauta ja keitä kannen alla 15-20 minuuttia.

Kasvisten kiehuessa valmista leipäkrutongit. Kuori ja murskaa valkosipulinkynsi ja sekoita se oliiviöljyyn. Leikkaa leipäviipaleet kuutioiksi, pyöräytä leipäkuutiot valkosipuliöljyssä ja kaada ne uunivuokaan tai leivinpellille. Paahda leipäpaloja 225-asteisessa uunissa 5-10 minuuttia.

Kun keiton kasvikset ovat pehmenneet, soseuta keitto tasaiseksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Lisää keiton joukkoon kookosmaito sekä appelsiinimehu ja lämmitä. Mausta keitto lopuksi suolalla sekä mustapippurilla.

Tarjoile keitto yhdessä paahdettujen leipäkrutonkien, turkkilaisen jogurtin sekä tuoreen mintun tai korianterin kera.


Reseptin alkuperä: Todella hienoisesti muokattu versio "Elle mat & vin" (1/2015) -lehden ohjeesta. Näin tässä alkuvuodesta samantapaisen keiton myös jossain ruokablogissa mutta en enää muista missä.

5 kommenttia:

  1. Mä voisin tilata tuommoisen huomiseksi lounaaksi, kiitos.

    VastaaPoista
  2. Nuo ensimmäiset raaka-aineet olen sekoittanut keittoon useasti, mutta enpä ole koskaan tajunnut yhdistää siihen kookosta, vaikka sehän on ihan loistoyhdistelmä. Tämä menee ehdottomasti testiin.

    VastaaPoista
  3. @luimpupu: Harmi, kun ehdin syödä koko kattilallisen, olisin muuten voinut laittaa fedexillä paketin tulemaan. ;)

    @Jonna: Minäkin hoksin lisätä tuota kookosmaitoa ihan viime aikoina tuon ruokalehden ohjeen pohjalta, hyvin toimi minun mielestä.

    VastaaPoista
  4. Hei! Kattelin foodie.fi:stä (https://www.foodie.fi/products/search/kookosmaito), että kookosmaitoa myydään ennemminkin litroina kuin grammoina (kuten ohjeessa on). Eli meinaako 400g (eli 1 prk) kookosmaitoa yhtä 0,4 litran kookosmaitopurkkia tässä ohjeessa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Hyvä huomio, taitaa olla typo tuossa ainesosalistauksessa, korjaan ohjeeseen. Tarkoitan todellakin sitä 0,4 l:n kookosmaitopurkkia. Pienellä nettisurffauksella selvisi myös, että 0,4 litraa kookosmaitoa painaa hyvin lähelle sen 400 g, mutta on toki on parempi ilmoittaa tuo määrä litroina (kun kerran purkkikoot ilmoitetaan yleisimmin tätä yksikköä käyttäen). Kiitos kommentistasi!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...