tiistai 17. helmikuuta 2015

Kermainen katkarapukeitto ja lohitäytteiset letturullavartaat

Jokin aika sitten marketin pakastealtaasta tarttui mukaan pussillinen kuorellisia katkarapuja. Ensin harkitsin viettäväni paketin turvin "ruotsinlaivan buffassa"-tyylisiä katkarapukestejä, mutta päädyin loppuviimein kuitenkin keittelemään ravuista viikonloppulounaaksi täyteläistä katkarapukeittoa. Keitto saa makua ja kauniin oranssia väriä keiton pohjana toimivasta liemestä, joka on haudutettu rapujen kuorista. Kermainen keitto sopii hyvin niin alkuruoaksi kuin hieman suurempana annoksena pääruoaksikin. Tuore maukas leipä olisi omiaan keiton lisukkeeksi, mutta päädyin tällä kertaa tarjoamaan leivän sijaan hauskoja graavilohella täytettyjä letturullavartaita.


Kermainen katkarapukeitto


Ainekset (4-6:lle)
  • 800-1000 g esikeitettyjä kuorellisia katkarapuja
  • 1 iso sipuli
  • 100 g juuriselleriä
  • 1 rkl ruokaöljyä
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 8-10 dl kalalientä
  • 0,25 sitruunan mehu
  • 2-3 rkl maissitärkkelystä
  • 2 dl kevytmaitoa
  • 0,5-0,75 tl suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • 2 dl ruoka- tai kuohukermaa
  • Pinnalle: ranskankermaa ja tuoretta tilliä

Sulata katkaravut ja kuori ne huolellisesti (älä heitä kuoria tai rapujen päitä hukkaan). Kuori ja hienonna sipuli sekä juuriselleri.

Kuumenna ruokaöljy suuressa kattilassa. Lisää kattilaan katkaravun kuoret, hienonnettu sipuli ja selleri sekä tomaattipyree. Sekoita ja hauduttele noin 5 minuuttia. Lisää kalaliemi sekä sitruunamehu ja keitä hiljalleen noin 20-30 minuuttia. Siivilöi liemi, kaada se takaisin kattilaan ja kuumenna.

Sekoita maissitärkkelys maitoon ja kaada suurus sekoittaen liemen joukkoon. Anna kiehua muutama minuutti. Mausta keitto suolalla sekä mustapippurilla, lisää joukkoon vielä ruokakerma ja kuumenna. Maistele ja lisää mausteita tarvittaessa. Jos keitosta uhkaa tulla liian tujun makuista, lisää joukkoon vielä hieman lisää maitoa. Lisää kuoritut katkaravut keiton joukkoon juuri ennen tarjoilua.

Tarjoile keitto esimerkiksi ranskankerman sekä tuoreen tillin kera.



Lohitäytteiset letturullavartaat


Ainekset (4:lle)
  • 50 g vehnäjauhoja
  • 0,25 tl suolaa
  • hieman mustapippuria myllystä
  • 1 dl kevytmaitoa
  • 1 kananmuna
  • 2 tl ruokaöljyä
  • 100 g graavilohisiivuja
  • 1 rkl tuoretta tilliä
  • Lisäksi: 4 varrastikkua

Mittaa vehnäjauhot, suola, mustapippuri sekä 0,8 dl maidosta kulhoon ja sekoita. Riko joukkoon vielä kananmuna, sekoittele tasaiseksi taikinaksi ja anna taikinan tekeytyä noin 10-15 minuuttia. Sekoita tämän jälkeen taikinaan loput maidosta.

Kuumenna halkaisijaltaan noin 20 cm:n kokoisessa paistinpannussa 1 tl ruokaöljyä (myös suorakulmion muotoinen japanilainen tamagoyaki-pannu sopii erinomaisesti tähän käyttötarkoitukseen). Kaada puolet taikinasta pannulle ja levitä se tasaiseksi paksuhkoksi lettukerrokseksi. Paista lettua molemmin puolin keskilämmöllä parisen minuuttia, kunnes se on  saanut pintoihinsa hieman kullanruskeaa väriä. Nosta paistettu lettupohja sivuun odottamaan, lisää pannulle loput öljystä ja paista toinen lettu samalla tavoin.

Levitä lettupohjien päälle graavilohi tasaisiksi kerroksiksi. Ripottele lohen päälle hieman tilliä ja rullaa letut tiiviiksi rulliksi. Kiedo lohirullat tiukasti folioon ja laita ne jääkaappiin tekeytymään hetkeksi.

Ennen tarjoilua, poista lohirullat folioista, viipaloi ne suupalan kokoisiksi viipaleiksi ja pujottele viipaleet varrastikkuihin.


Reseptin alkuperä: Katkarapukeiton ohjeen pohja on otettu WSOY:n "Hyvä kokki"-keittokirjasta. Letturullien idea ja resepti on puolestaan bongattu saksalaisesta "Lecker Christmas" (2014) - ruokalehdestä.

6 kommenttia:

  1. Onpa hyvä ja kaunis idea laittaa keiton kaveriksi tuollaisia rullia! Niihinhän voi viritellä mitä vain eli säveltää ne keiton raaka-aineeseen sopivaksi.

    VastaaPoista
  2. OI miten kaunis annos.Rullat ovat sekä näyttävän näköisiä että' varmaankin hyviä:)

    VastaaPoista
  3. @Koti Harmi: Joo, rullien täytteet voi tunata ihan tilanteeseen sopivaksi. Letun sijaan voi käyttää myös jotain ohutta leipää (rieskaa, tortillalättyä jne) tai gluteenittomissa versiossa vaikka ohutta jauhotonta munakaspohjaa.

    @Jael: Kiitos. :) Noilla koristeilla ja rullilla sai kyllä näyttävyyttä keittoannokseen (ja homma toimi kyllä makukombonkin puolesta).

    VastaaPoista
  4. Pehmeän näköinen keitto! Ja voi miten hauska idea tarjota letturullia vartaasta :) Lohitäytteiset letut olis varmaan just mun juttu!

    VastaaPoista
  5. Tosi herkullisen näköinen annos. Noi letturullavartaat nostaa annoksen myös visuaalisesti ihan uudelle tasolle. Kiva idea!

    VastaaPoista
  6. @Heidi: Kiitos. :) Keitosta tuli kyllä samettista. Noita vartaitahan voisi kyllä valmistaa joskus ihan muutenkin vaan naposteltavaksi.

    @Celebration Treats 4U: Kiitos. :) Minustakin nuo vartaat on hauskoja.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...